Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Max" <krańtór@póćżtą.óńęt.pł>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Date: Thu, 12 Jun 2008 12:19:27 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 39
Message-ID: <g2qt8v$t2m$1@news.onet.pl>
References: <g2pe6c$7ju$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host113-178.tvk.torun.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1213266015 29782 217.173.178.113 (12 Jun 2008 10:20:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Jun 2008 10:20:15 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Sender: vhMYHL3925wsSByAyL/Wvn3AcVccRwIV
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313873
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Weronika Styka" <w...@W...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:g2pe6c$7ju$1@inews.gazeta.pl...
> Witam;
> sama juz nie wiem :( poł dnia szukałam w necie i im dłużej tym gorzej. Ile
> i
> jakiego mleka należy użyć by zrobić własciwą piankę na prawdziwą kawę
> cappucino? Pytam, bo w przestudiowanych materiałach znalazłam wyłącznie
> sprzeczne kombinacje: gorące i tłuste, schłodzone i odtłuszczone,
> schłodzone
> i bardzo tłuste (3,8%), gotujące się... ???
Łaciate, 3,2% tłuszczu, temperatura ok.+65 st. C.
> Aha, piankę mam zamiar robić taką bateryjną minitrzepaczką.
Ja robię tak.
Mlecznik metalowy 250 ml, mleko do dziobka, czyli do połowy naczynia.
Ogniwa Heavy Duty ale lepsze są akumulatorki o dużej pojemności.
Mieszadełko 2cm pod powierzchnią mleka, w miare spieniania mlecznik
opuszczam. Mleko musi wirować w jedna stronę, np w prawo :-) Pianka ma być
gładka, szklista. Niedopuszczalne są bąble. Jeśli są, stukać naczyniem o
stół do zniknięcia.
> Mam jeszcze pytanie pomocnicze ;) - ile winno być tej mlecznej pianki w
> stosunku do kawy?
Mleko ma podwoić objętość. 1 espresso, czyli ok. 35 ml, uzupełnić pianką.
Można odwrotnie. Moje oryginalne włoskie kubki do cappuccino mają po 160 ml.
Ergo, (250 ml pianki+70 ml kawy):2=Dwie porcje cappuccino po 160 ml.
O posypkach nie wspominam, bo de gustibus etc...
Smacznego
--
Max
|