« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 1999-12-22 19:24:43
Temat: Cappuccino z expresuWitam wszystkich na tej grupie. "Czytam Was" dosc dlugo, ale teraz pierwszy
raz zabieram glos.
Kupilem expres do kawy cisnieniowy z mozliwoscia robienia cappuccino. Sluzyc
ma do tego specjalna dysza, z ktorej idzie goraca para. Czy zeby zrobila sie
piana trzeba miec jakis specjalny rodzaj mleka, smietanki, czy jeszcze cos
innego? W instrukcji nie ma konkretow :((, pisza tylko, zeby w pojemniku z
mlekiem (a mleko to w dzisiejszych czasach szerokie pojecie - probowalem ze
zwyklym mlekiem, ale nic z tego nie wyszlo) na piane umiescic dysze i ruszac
tym wszystkim.
Czy ktos z Was robi cappucino w takim expresie cisnieniowym?
--
Pozdrawiam
jasiu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 1999-12-23 22:05:39
Temat: Re: Cappuccino z expresu> Czy ktos z Was robi cappucino w takim expresie cisnieniowym?
>
Dowolne mleko, zimne wlewamy do jakiegos kubka i dysze zanurzamy lekko w
mleku, najlepsze efekty daje przerywane podawanie pary; i tak przez okolo
minute
Wez tez pod uwage, ze mleko zaczyna gestniec dopiero po chwili od
zakonczenia podgrzewania, na dnie zawsze pozostaje plyn
A reszta to .... lata praktyki.
Dla pocieszenia : czynnosc niby prosta, ale kaprysna :))
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |