« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 1999-12-23 15:25:23
Temat: Re: Camembert i Brie...On Mon, 20 Dec 1999 21:03:10 -0600, "Pszemol" <P...@P...com>
wrote:
>Czym się różnić powinny te sery? Smakiem? Konsystencją? Czym?
Podstawowa, przez opakowanie dostrzegalna roznica miedzy Cammembertem
a Brie polega na konsystencji. Cammembert jest serem dojrzewajacym
plesniowym spozywanym pod koniec fermentacji - w zasadzie powinien
skladac sie z zestalajacej sie juz masy glejowej. Brie natomiast jest
serem znacznie mlodszym - najwlasciwsza jego konsystencja jest lejaca
sie masa glejowa z pozostaloscia (do 25%) twarogu niezglejowanego.
Niestety, takiego Brie juz dawno nie jadlem - zwykle dostac mzna cos
niewiele rozniace sie od twarogu...
No i roznica w zapachu - Cammembert ma zapach dosyc ostry ale do
przezycia, Brie w zasadzie powinno osoby nieprzyzwyczajone z
pomieszczenia wygonic.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |