Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!ne
ws.nask.pl!not-for-mail
From: l...@i...waw.pl (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Camembert i Brie...
Date: Thu, 23 Dec 1999 15:25:23 GMT
Organization: Institute of Electron Technology
Lines: 22
Message-ID: <3...@n...nask.pl>
References: <8...@p...net>
Reply-To: l...@i...waw.pl
NNTP-Posting-Host: micro2.ite.waw.pl
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.11/16.235
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:20668
Ukryj nagłówki
On Mon, 20 Dec 1999 21:03:10 -0600, "Pszemol" <P...@P...com>
wrote:
>Czym się różnić powinny te sery? Smakiem? Konsystencją? Czym?
Podstawowa, przez opakowanie dostrzegalna roznica miedzy Cammembertem
a Brie polega na konsystencji. Cammembert jest serem dojrzewajacym
plesniowym spozywanym pod koniec fermentacji - w zasadzie powinien
skladac sie z zestalajacej sie juz masy glejowej. Brie natomiast jest
serem znacznie mlodszym - najwlasciwsza jego konsystencja jest lejaca
sie masa glejowa z pozostaloscia (do 25%) twarogu niezglejowanego.
Niestety, takiego Brie juz dawno nie jadlem - zwykle dostac mzna cos
niewiele rozniace sie od twarogu...
No i roznica w zapachu - Cammembert ma zapach dosyc ostry ale do
przezycia, Brie w zasadzie powinno osoby nieprzyzwyczajone z
pomieszczenia wygonic.
--
Darek
|