| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-10 12:43:35
Temat: ChlebCzytalam troche i spotkalam kilka pytan o to jak upiec chleb.
Mam, wyprobowany przepis na dobry chleb.
Zaczyn:
7 dkg drozdzy
2 lyzeczki cukru
1 szklanka letniego mleka
zamieszac i poczekac az zacznie buzowac..!
Reszta:
1 kg maki wroclawskiej
3 szklanki otreb
3 lyzki siemienia lnianego
2 lyzki kminku
(+ mozga byc ziola ulubione, ja czasem dodawalam czarnuszki ciut)
2 lyzeczki soli
3 szklanki wody przegotowanej*
zamieszac wszystko
Robimy chleb:
Wymieszac suche produkty (Reszta) + Zaczyn + woda*
Dokladnie wymieszac
***rosnie pod sciereczka, czekamy****
Przelozyc do foremek wysmarowanych tluszczem (margaryna lub maslo),
polowa zawartosci foremek!!!
***rosnie pod sciereczka, czekamy***
Wkladamy do srednio nagrzanego pieca, jeszcze podrosnie
Piec 1 godzine w temperaturze 170-180
Naprawde smaczny, nie plesnieje........!!
Smacznego
_._._._._._._._._._._._._._
Renata Reinstein
r...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |