From: "Renata Reinstein \"RR\"" <r...@l...ids.bielsko.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chleb
Date: Mon, 10 Jul 2000 13:43:35 +0100
Lines: 35
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: pb22.bielsko.ppp.tpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pb22.bielsko.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 10 Jul 2000 13:42:24 +0200, pb22.bielsko.ppp.tpnet.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel.pl!pb22.bielsko.ppp.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30842
Ukryj nagłówki
Czytalam troche i spotkalam kilka pytan o to jak upiec chleb.
Mam, wyprobowany przepis na dobry chleb.
Zaczyn:
7 dkg drozdzy
2 lyzeczki cukru
1 szklanka letniego mleka
zamieszac i poczekac az zacznie buzowac..!
Reszta:
1 kg maki wroclawskiej
3 szklanki otreb
3 lyzki siemienia lnianego
2 lyzki kminku
(+ mozga byc ziola ulubione, ja czasem dodawalam czarnuszki ciut)
2 lyzeczki soli
3 szklanki wody przegotowanej*
zamieszac wszystko
Robimy chleb:
Wymieszac suche produkty (Reszta) + Zaczyn + woda*
Dokladnie wymieszac
***rosnie pod sciereczka, czekamy****
Przelozyc do foremek wysmarowanych tluszczem (margaryna lub maslo),
polowa zawartosci foremek!!!
***rosnie pod sciereczka, czekamy***
Wkladamy do srednio nagrzanego pieca, jeszcze podrosnie
Piec 1 godzine w temperaturze 170-180
Naprawde smaczny, nie plesnieje........!!
Smacznego
_._._._._._._._._._._._._._
Renata Reinstein
r...@p...onet.pl
|