Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb cynam-banan

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb cynam-banan

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-07 13:23:59

Temat: Chleb cynam-banan
Od: "maja" <k...@3...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dla Renaty, Magdy i innych, ktorzy lubia sobie popiec..
Sorry, ze dopiero teraz podaje przepis, ale mi sie zawirusil komp.
W tym przepisie nie uzywa sie drozdzy, wiec chlebek nie taki pulchny, ma
raczej konsystencje piernika-troche lepka, ale ja go bardzo lubie. Poza tym
jest strasznie prosty.
A wiec potrzeba:
1 3/4 szklanki niebielonej maki pszennej;
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki soli
4 duze banany (lepsze sa miekkie)
2 bialka
3/4 szklanki cukru
4 lyzki maslanki (ale jak jej nie mialam to dodalam jogurtu i bylo OK)
esencja migdalowa (lub inna w zaleznosci od gustu i smaku) i oczywiscie
cynamon-ja go dodaje do smaku

Co robimy: do miski: maka, proszek, soda, sol-wymieszac. Zmiksowac banany,
bialka, cukier, cynamon, maslanke, esencje (ja to robie w zwyklym
blenderze). Jedna mase zmieszac z druga. Piekarnik nagrzac do 180 C.
Forme (moze byc wykla podluzna) wylozyc folia aluminiowa i wlac mase. Piec
60 min (ale trzeba dluzej-sprawdzac patykiem). Studzic w piekarniku.
Ja do tego robie pozniej cynamonowe maslo i sie obrzeram. Oczywiscie zawsze
mozna wrzucic dodatkowo do ciasta migdaly lub inne rzeczy, na ktore ma sie
ochote.
Smacznego dla wszystkich !!!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przepyszne enchiladas
Re: Brukselka palce lizac
Parmezan ?
RE: Sniadanko
Cykoria

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »