Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "maja" <k...@3...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chleb cynam-banan
Date: Tue, 7 Nov 2000 14:23:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 28
Message-ID: <8u8v7a$9ph$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.71.231
X-Trace: news.tpi.pl 973602858 10033 213.25.71.231 (7 Nov 2000 13:14:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Nov 2000 13:14:18 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36805
Ukryj nagłówki
Dla Renaty, Magdy i innych, ktorzy lubia sobie popiec..
Sorry, ze dopiero teraz podaje przepis, ale mi sie zawirusil komp.
W tym przepisie nie uzywa sie drozdzy, wiec chlebek nie taki pulchny, ma
raczej konsystencje piernika-troche lepka, ale ja go bardzo lubie. Poza tym
jest strasznie prosty.
A wiec potrzeba:
1 3/4 szklanki niebielonej maki pszennej;
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki soli
4 duze banany (lepsze sa miekkie)
2 bialka
3/4 szklanki cukru
4 lyzki maslanki (ale jak jej nie mialam to dodalam jogurtu i bylo OK)
esencja migdalowa (lub inna w zaleznosci od gustu i smaku) i oczywiscie
cynamon-ja go dodaje do smaku
Co robimy: do miski: maka, proszek, soda, sol-wymieszac. Zmiksowac banany,
bialka, cukier, cynamon, maslanke, esencje (ja to robie w zwyklym
blenderze). Jedna mase zmieszac z druga. Piekarnik nagrzac do 180 C.
Forme (moze byc wykla podluzna) wylozyc folia aluminiowa i wlac mase. Piec
60 min (ale trzeba dluzej-sprawdzac patykiem). Studzic w piekarniku.
Ja do tego robie pozniej cynamonowe maslo i sie obrzeram. Oczywiscie zawsze
mozna wrzucic dodatkowo do ciasta migdaly lub inne rzeczy, na ktore ma sie
ochote.
Smacznego dla wszystkich !!!!!
|