| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-29 20:01:09
Temat: Chleb na youtubehttp://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
Zrobilam! jest wspanialy. Od lat robie chleb, a taki nigdy przedtem mi
nie wyszedl. Tu mozna zobaczyc wyniki tego przepisu:
http://images.google.com/images?hl=en&q=no-knead+bre
ad&btnG=Search+Images&gbv=2
Jest to przepis z New York Times:
No-Knead Bread (chleb bez wyrabiania)
720 ml zwyklej maki (ja uzylam maki do chleba, Bread Flour)
1/4 lyzeczki suchych drozdzy
1+1/4 lyzeczki soli
375 ml wody
Wymieszac, przykryc folia plastikowa na 12-18 godzin, przelac na stol
wysypany maka, zalozyc ciasto na siebie kilka razy, umiescic na
umaczonej scierce szwem na dol na 2 godziny. Rozgrzac piec wraz z
pojemnikiem i pokrywka, wlozyc dlon pod scierke i ciasto i odwracajac
wrzucic ciasto, szwem do gory, do naczynia w piecu.
Piec w zamknietym zaroodpornym pojemniku (ja pieklam w szklanym naczyniu
ze szklana pokrywka) w najwyzszej temperaturze przez 30 minut, odkryc,
piec nastepne 15 minut az zloty.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-29 20:17:03
Temat: Re: Chleb na youtubeMagdalena Bassett pisze:
> Wymieszac, przykryc folia plastikowa na 12-18 godzin,
Ja ostatnio utwierdzi?am sie; w przekonaniu, z.e puszystos'c' ciasta
droz.dz.owego jest wprost proporcjonalna do d?ugos'ci wyrastania ciasta, a
nie zalez.y od wyrabiania.
W kwestii chleba natomiast jestem zielona i mam w zwia;zku z tym 2 pytania:
Czy moz.na go upiec w zwyk?ym piekarniku (bo ostatnio maszynki do chleba
sa; modne, jak zauwaz.y?am)?
Czy "suche droz.dz.e" to sa; takie zwyk?e droz.dz.e w proszku do ciasta, czy
jakies' specjalne?
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-30 07:32:10
Temat: Re: Chleb na youtubemedea pisze:
> Magdalena Bassett pisze:
>
>> Wymieszac, przykryc folia plastikowa na 12-18 godzin,
>
> Ja ostatnio utwierdzi?am sie; w przekonaniu, z.e puszystos'c' ciasta
> droz.dz.owego jest wprost proporcjonalna do d?ugos'ci wyrastania ciasta,
> a nie zalez.y od wyrabiania.
>
> W kwestii chleba natomiast jestem zielona i mam w zwia;zku z tym 2 pytania:
> Czy moz.na go upiec w zwyk?ym piekarniku (bo ostatnio maszynki do chleba
> sa; modne, jak zauwaz.y?am)?
>
> Czy "suche droz.dz.e" to sa; takie zwyk?e droz.dz.e w proszku do ciasta,
> czy jakies' specjalne?
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Się mi wydaje, że "proszek do ciasta" to jedno (nazywają to niektórzy
proszek do pieczenia), a drożdże to co innego. Suche drożdże to są te w
woreczku płaskim, suchy proszek, nie te w kostce, co stoją obok śmietan,
jogurtów i maseł.
Chi-chi, żeby było jasne!
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-30 08:05:50
Temat: Re: Chleb na youtubeOn Sat, 29 Sep 2007 13:01:09 -0700, Magdalena Bassett
<i...@b...com> wrote:
>http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
>
>
>Zrobilam! jest wspanialy. Od lat robie chleb, a taki nigdy przedtem mi
>nie wyszedl. Tu mozna zobaczyc wyniki tego przepisu:
>
>http://images.google.com/images?hl=en&q=no-knead+br
ead&btnG=Search+Images&gbv=2
>
>
>Jest to przepis z New York Times:
>
>No-Knead Bread (chleb bez wyrabiania)
>
>720 ml zwyklej maki (ja uzylam maki do chleba, Bread Flour)
>1/4 lyzeczki suchych drozdzy
>1+1/4 lyzeczki soli
>375 ml wody
>Wymieszac, przykryc folia plastikowa na 12-18 godzin, przelac na stol
>wysypany maka, zalozyc ciasto na siebie kilka razy, umiescic na
>umaczonej scierce szwem na dol na 2 godziny. Rozgrzac piec wraz z
>pojemnikiem i pokrywka, wlozyc dlon pod scierke i ciasto i odwracajac
>wrzucic ciasto, szwem do gory, do naczynia w piecu.
>Piec w zamknietym zaroodpornym pojemniku (ja pieklam w szklanym naczyniu
>ze szklana pokrywka) w najwyzszej temperaturze przez 30 minut, odkryc,
>piec nastepne 15 minut az zloty.
>
>MB
o kurcze....slabosc do dobrego chleba to chyba ma kazdy, ja w
kazdym razie polece zaraz mieszac make z drozdzami...i sie
zastanawialam czy ten przepis to aby nie jakis wykret zeby sobie
kupic le crueset, ale nigdzie nie moge znalezc niczego PONIZEJ
straszliwej ceny...szklane mam naczynia, wiec zgryz odszedl,
hehehe
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-30 12:16:13
Temat: Re: Chleb na youtubeJest to przepis bardzo zbliżony do przepisu, z którego korzystam. Nie jestem
MB, więc nie piszę, że to "mój" przepis - zmodyfikowałam to, co dostałam od
kuzynki. Chleba też się nie wyrabia /tylko chwilę miesza, żeby usunąć
dwutlenek węgla wyprodukowany przez drożdże - dzięki czemu mogę posmarować
masłem chleb, a nie deskę do krojenia podłożoną pod kromkę ;-) - nie ma tak
wielkich dziur/, dodaje się więcej drożdży /ale w przepisie z youtube chleb
ma rosnąć aż 12-18 godzin, więc drożdży po namnożeniu jest pewnie tyle samo,
co w przepisie, z którego korzystam/, a chleb piekę w piekarniku w
blaszkach - keksówkach. Poza tym dodaję do chleba różne "śmieciuchy", które
dodają mu "tego czegoś".
Ale MB nigdy-przenigdy nie spróbowałaby przepisu firmowanego moim skromnym
;-) podpisem. Muszę zmienić nick i wysłać film na youtube ;-)
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-30 12:52:02
Temat: Re: Chleb na youtube
"czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:fdo42d$fau$1@inews.gazeta.pl...
> Jest to przepis bardzo zbliżony do przepisu, z którego korzystam. Nie
jestem
> MB, więc nie piszę, że to "mój" przepis - zmodyfikowałam to, co dostałam
od
> kuzynki. Chleba też się nie wyrabia /tylko chwilę miesza, żeby usunąć
> dwutlenek węgla wyprodukowany przez drożdże - dzięki czemu mogę posmarować
> masłem chleb, a nie deskę do krojenia podłożoną pod kromkę ;-) - nie ma
tak
> wielkich dziur/, dodaje się więcej drożdży /ale w przepisie z youtube
chleb
> ma rosnąć aż 12-18 godzin, więc drożdży po namnożeniu jest pewnie tyle
samo,
> co w przepisie, z którego korzystam/, a chleb piekę w piekarniku w
> blaszkach - keksówkach. Poza tym dodaję do chleba różne "śmieciuchy",
które
> dodają mu "tego czegoś".
>
> Ale MB nigdy-przenigdy nie spróbowałaby przepisu firmowanego moim skromnym
> ;-) podpisem. Muszę zmienić nick i wysłać film na youtube ;-)
>
> Ania
W Polsce w zasadzie następuje dwukrotne przerobienie rosnącego ciasta,
ale spotkałem przed laty w pociągu kobietę, która pracowała w Usiech w
piekarni i tam ze zdumieniem dowiedziała się o trzykrotnym przerabianiu -
poczęstowany zostałem kromką takiego pieczonego już w Polsce pszennego
chleba - tylko raz jadłem takie ciasto - wypracowane przez siebie - ale były
to pączki - zgniecione w dloni wracały do swojej pierwotnej postaci.
To przerabianie powoduje, że struktura chleba jest mikropęcherzykowa,
chleb jest jednorodny i elastyczny, a przy tym sprężysty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-30 14:32:36
Temat: Re: Chleb na youtubeOn Sun, 30 Sep 2007 12:16:13 +0000 (UTC), "czeremcha "
<c...@W...gazeta.pl> wrote:
>Jest to przepis bardzo zbliżony do przepisu, z którego korzystam. Nie jestem
>MB, więc nie piszę, że to "mój" przepis - zmodyfikowałam to, co dostałam od
>kuzynki. Chleba też się nie wyrabia /tylko chwilę miesza, żeby usunąć
>dwutlenek węgla wyprodukowany przez drożdże - dzięki czemu mogę posmarować
>masłem chleb, a nie deskę do krojenia podłożoną pod kromkę ;-) - nie ma tak
>wielkich dziur/, dodaje się więcej drożdży /ale w przepisie z youtube chleb
>ma rosnąć aż 12-18 godzin, więc drożdży po namnożeniu jest pewnie tyle samo,
>co w przepisie, z którego korzystam/, a chleb piekę w piekarniku w
>blaszkach - keksówkach. Poza tym dodaję do chleba różne "śmieciuchy", które
>dodają mu "tego czegoś".
>
>Ale MB nigdy-przenigdy nie spróbowałaby przepisu firmowanego moim skromnym
>;-) podpisem. Muszę zmienić nick i wysłać film na youtube ;-)
>
>Ania
a gdzie widzisz napisane, ze to "jej" przepis? chyba zasleplam!
Gdzie me okulary?
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-30 16:20:02
Temat: Re: Chleb na youtubeKrysia Thompson wrote:
> On Sun, 30 Sep 2007 12:16:13 +0000 (UTC), "czeremcha "
> <c...@W...gazeta.pl> wrote:
>
>
>>Jest to przepis bardzo zbliżony do przepisu, z którego korzystam. Nie jestem
>>MB, więc nie piszę, że to "mój" przepis -
>
>
>
> a gdzie widzisz napisane, ze to "jej" przepis? chyba zasleplam!
> Gdzie me okulary?
>
> pierz
> K.T. - starannie opakowana
Ania wykorzystuje sytuacje, zeby mi dogryzc. Na zdrowie!
Jak pisalam od poczatku, przepis nie jest moj, tylko z NY Times, ale
niektorzy nie potrafia czytac albo widza to, co chca, a nie to, co jest
napisane.
Wlasnie drugie podejscie sie szykuje, tym razem czesciowo z
pelnoziarnisa pszenna i odrobina zytniej maki. Ja obsypalam chleb maka,
a nie otrebami, bo nie lubie tego smaku. Kolezanka robila obsypany
ziarnami slonecznika i innymi i tez smakowal.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-30 17:28:57
Temat: Re: Chleb na youtubeOn Sun, 30 Sep 2007 09:20:02 -0700, Magdalena Bassett
<i...@b...com> wrote:
>Krysia Thompson wrote:
>> On Sun, 30 Sep 2007 12:16:13 +0000 (UTC), "czeremcha "
>> <c...@W...gazeta.pl> wrote:
>>
>>
>>>Jest to przepis bardzo zbliżony do przepisu, z którego korzystam. Nie jestem
>>>MB, więc nie piszę, że to "mój" przepis -
> >
> >
> >
> > a gdzie widzisz napisane, ze to "jej" przepis? chyba zasleplam!
> > Gdzie me okulary?
> >
> > pierz
> > K.T. - starannie opakowana
>
>
>
>
>Ania wykorzystuje sytuacje, zeby mi dogryzc. Na zdrowie!
>Jak pisalam od poczatku, przepis nie jest moj, tylko z NY Times, ale
>niektorzy nie potrafia czytac albo widza to, co chca, a nie to, co jest
>napisane.
>
>Wlasnie drugie podejscie sie szykuje, tym razem czesciowo z
>pelnoziarnisa pszenna i odrobina zytniej maki. Ja obsypalam chleb maka,
>a nie otrebami, bo nie lubie tego smaku. Kolezanka robila obsypany
>ziarnami slonecznika i innymi i tez smakowal.
>
>MB
Okazja do dogryzania chyba chybiona, hrehrehre
ja tez nie przepadam za trocinami, pardon otrebami...jak sa
zakamuflowane to jak najbardziej, bo podobno zdrowe, ale luzem -
nie...tak, jak nie przepadam za razowym makaronem...jakos mi sie
kojarzy z trocinami do chomikowej klatki ;PPPP
pytanie mam - czy sporo chlodniejszy od szklanego naczynia zaczyn
(jakby) chlebowy nie powoduje pekniecia naczynai szklanego z
hukiem, no bo jest bardzo goracy? ja tak sobie pare razy
popekalam naczynie szkl., bo tylko takie mi zostalo, po wlaniu
mleka-jaj-maki na yorkshire pudding :/ mam jeden le creuset
naczynie, sprobuje w nim - bedzie bochel owalny :)))
ide nastawic make z drozdzami oraz, troche kontrastowo, henne z
sokiem cytrynowym na kolorowanie glowy jutro (tez musi swoje
odstac)
pierz, niedorudzony wystarczajaco
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-30 17:46:13
Temat: Re: Chleb na youtubeKrysia Thompson wrote:
> pytanie mam - czy sporo chlodniejszy od szklanego naczynia zaczyn
> (jakby) chlebowy nie powoduje pekniecia naczynai szklanego z
> hukiem, no bo jest bardzo goracy? ja tak sobie pare razy
> popekalam naczynie szkl., bo tylko takie mi zostalo, po wlaniu
> mleka-jaj-maki na yorkshire pudding :/ mam jeden le creuset
> naczynie, sprobuje w nim - bedzie bochel owalny :)))
Tez kiedys wstawilam goraca szklana "blache" do zlewu i polalam woda z
kranu - eksplozja byla niezla. W przepisie mowia, ze zeliwne, kamionki z
polewa, albo Pyrex. Moje szklane to wlasnie Pyrex i nic mu sie nie
stalo. Jutro bede piekla w owalnym firmy Emile Henry - to sa kamionki z
porcelanowa polewa. Mam nadzieje, ze nie peknie.
>
> ide nastawic make z drozdzami oraz, troche kontrastowo, henne z
> sokiem cytrynowym na kolorowanie glowy jutro (tez musi swoje
> odstac)
>
Tym mnie zaskoczylas. Henne z sokiem cytrynowym? Jakie sa tego wyniki?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |