Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb z automatu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb z automatu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-28 09:12:11

Temat: Chleb z automatu
Od: "Tom S" <t...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.

Od kilku tygodni robie sobie chleb. Za kazdym razem wychodzi inny :) ale
zawsze bardzo dobry. Mam tylko jeden problem: nie wiem jak go wyjac z
automatu gdy sie juz upiecze. Moze ktos cos poradzi?

Pozdrawiam
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-04-28 09:16:25

Temat: Re: Chleb z automatu
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Tom S napisał:
> Od kilku tygodni robie sobie chleb. Za kazdym razem wychodzi inny :) ale
> zawsze bardzo dobry. Mam tylko jeden problem: nie wiem jak go wyjac z
> automatu gdy sie juz upiecze. Moze ktos cos poradzi?

Co prawda, nie mam żadnego automatu; - a próbowałeś wyłożyć
formę folią do pieczenia lub papierem i potem ciągnąć za brzegi?

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-04-28 09:42:54

Temat: Re: Chleb z automatu
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Tom S" <t...@p...pl> wrote in message
news:e2smbr$s93$1@node1.news.atman.pl...
> Witam.
>
> Od kilku tygodni robie sobie chleb. Za kazdym razem wychodzi inny :) ale
> zawsze bardzo dobry. Mam tylko jeden problem: nie wiem jak go wyjac z
> automatu gdy sie juz upiecze. Moze ktos cos poradzi?
>
> Pozdrawiam
> Tomek

Po sygnale końcowym jest dobrze potrzymać chleb w piekarniku, aby dojrzał.
Później wyjmujesz w rękawicach lub przez ściereczkę foremkę, przytrzymujesz
obróconą do góry dnem kciukami i uderzając pięściami o blat powodujesz
wypadnięcie chleba. W ten sposób nie pozaginasz foremki. Gdy mieszadła nie
wyjdą z chleba trzeba przeciąć skórkę nad łopatką mieszadła i wkładając
jakiś szpikulec w miejsce osi przechylasz i wyciągasz mieszadło - dajesz do
namoczenia obgryzajac przyklejony chleb, lub odrywając, gdy za gorący.
Następnie kładziesz chleb na krótszym boku, aby odparował i ostygł i
obracasz na drugi krótszy bok w tym samym celu. Nie kroić wcześniej niż po 2
godzinach...
Pochwal się czy masz na jedno czy dwa mieszadła? Widziałem automat na dwa i
od góry... Ale nie wiem, czy zapiekały się w ciescie, czy teleskopowo były
podnoszone...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-04-28 10:11:21

Temat: Re: Chleb z automatu
Od: "Tom S" <t...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki za szybka odpowiedz.
JaMyszko, nie moge wylozyc folia bo tam w srodku najpierw wszystkie
skladniki mieszaja sie.
Moj automat ma jedno mieszadlo. Kupilem automat okazyjnie za 'grosze' a
pieczenie daje duzo frajdy. Kupilem mieszanke do chleba od pewnego
sprzedawcy na Allegro i jest rewelacyjne!
Kupilem automat bo bylem ciekawy jak to jest. A teraz mnie to wciagnelo :)


Pozdrawiam
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-04-28 10:45:18

Temat: Re: Chleb z automatu
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



Co prawda, nie mam żadnego automatu; - a próbowałeś wyłożyć
formę folią do pieczenia lub papierem i potem ciągnąć za brzegi?

A widziałaś kiedyś jak wygląda pojemnik z automatu?
Nie da się wyłozyć folią, papierem ani czymkolwiek, bo w środku jest jedno
albo 2 mieszadła.

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-04-28 10:48:15

Temat: Re: Chleb z automatu
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Basia" <b...@o...pl> wrote in message
news:e2srog$omf$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> Co prawda, nie mam żadnego automatu; - a próbowałeś wyłożyć
> formę folią do pieczenia lub papierem i potem ciągnąć za brzegi?
>
> A widziałaś kiedyś jak wygląda pojemnik z automatu?
> Nie da się wyłozyć folią, papierem ani czymkolwiek, bo w środku jest jedno
> albo 2 mieszadła.
>
> pozdrawiam
> Basia

Dokładnie, wyrabiając ciasto wrobiłyby do ciasta folię... Tak naprawdę,
jeżeli nie podrapie się powierzchni formy to nawet nie trzeba jej niczym
smarować, ma wykończenie anty-adhezyjne...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-04-28 10:53:25

Temat: Re: Chleb z automatu
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1146215785.908893.285260@v46g2000cwv.googlegrou
ps.com...

Tom S napisał:
> Od kilku tygodni robie sobie chleb. Za kazdym razem wychodzi inny :) ale
> zawsze bardzo dobry. Mam tylko jeden problem: nie wiem jak go wyjac z
> automatu gdy sie juz upiecze. Moze ktos cos poradzi?

Co prawda, nie mam żadnego automatu; - a próbowałeś wyłożyć
formę folią do pieczenia lub papierem i potem ciągnąć za brzegi?


Przydatny. Można na timerze nastawić czas i rano mieć świeży chleb. Mozna
realizować różne pomysły. Obejrzeć można, cena bardzo przystępna, ja
płaciłem dwa razy więcej:
http://www.allegro.pl/item100845793_automat_do_chleb
a_firmy_fif_nowy_gw_wysylka_grati.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-04-28 11:24:29

Temat: Re: Chleb z automatu
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał:
> [...]
> Przydatny. Można na timerze nastawić czas i rano mieć świeży chleb. Mozna
> realizować różne pomysły. Obejrzeć można, cena bardzo przystępna, ja
> płaciłem dwa razy więcej:

Heheeee...
Nie namawiaj, nie namawiaj...
Hehehee...
Dopiero co przyszedł szynkowar (70zł), który nabyłam pod wpływem
Waszych
opisów;*-)
Ale kto wie, no kto...
:)
Basiu,
to że nie da się zastosować żadnej "wkładki" w tym automacie,
zorientowałam
się po drugim poście Toma S:)
Thx:)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-04-28 11:49:13

Temat: Re: Chleb z automatu
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1146223469.445143.195370@v46g2000cwv.googlegrou
ps.com...

Przydatność większa, boć szynek niewiele się gotuje w domu...
A tu ciasto na makaron wyrobi, ciasto drożdżowe też, marmoladę, powidła lub
dżem, tylko prosto do słoika nakładać.
Nie mam malaksera więc ciasto na makaron 1kg mąki pszennej i 10 jajek,
zupełnie bez wody... Trzy razy zapuszczam wyrabianie i ciasto gładkie - ileż
trzeba byłoby się namęczyć - w końcu twarde... Później do maszynki do
robienia makaronu, najpierw na gładkie walce - dwa razy (na 4mm i na 2mm), a
póżniej już wstążki i nitki.
Po przejściu przez wałki prosto do gara nie muszę suszyć, z kilograma
tygodniowe zapotrzebowanie na makaron mam pokryte...
A marmolady - najpierw tradycyjnie, ale kiedy zgęstniało - dodatek cukru, do
automatu i do słoików, nie przypalone, gorące, krótka pasteryzacja na
wsiakij słuczaj...
Oszczędza mnóstwo czasu i wysiłku...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-04-28 12:12:21

Temat: Re: Chleb z automatu
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał:
> Przydatność większa, [...]

Nie, no nie... Nie przyciakaj tak, Waszeć, do ściany...
Teraz nie mogę...
Co innego mam na oku, a właściwie konieczność taką (zmilczę, coby
nie zapeszyć)...
Już i tak, jak widzisz, uległam namowom Miecia... i teraz prawie
żałuję;/
Ot, niewiastą jestem i jej cechy mi dane...
:)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

domowe bułki - pytanie
Pytanie techniczne
Zupa szczawiowa
biszkopt z crispa
schnitzel

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »