Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb zytni

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb zytni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-03-20 08:47:18

Temat: Re: Chleb zytni
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Świadomie, albo i nie Marek napisał(a):

>> Gluten?
>>
>> Polecam stopniowe "zagęszczanie" mąkią żytnią, gdzieś jest ta granica
>> przy której ciasto zaczyna być za ciężkie.
>>
>
> O, tu mnie przekonales! Dzieki serdeczne. Musze sie teraz przygladac
> uwazniej konsystencji ciasta. W najblizszym czasie mam miec ksiazke o
> pieczeniu chleba wiec bede si emogl podzielic doswiadczeniami.

"za ciężkie" użyłem w przenośni ;) Tak na prawdę to z samej żytniej chleb
też wyjdzie, ale potrzeba na to dość dużo czasu a i doświadczenia

http://chleb.info.pl/ tu masz bardzo ciekawą stronę, polecam :)

To jeszcze coś na zmobilizowanie
http://slawi.int.pl/wypieki/03140001.jpg ten akurat robiłem
pszenno-żytni (20% żytniej) i z dodatkiem czosnku- rewelacja!

Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-03-20 09:16:12

Temat: Re: Chleb zytni
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "panta_rei" <j...@c...znajdzie> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.e1sr0m.8jd.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> Świadomie, albo i nie Marek napisał(a):
>
>>> Gluten?
>>>
>>> Polecam stopniowe "zagęszczanie" mąkią żytnią, gdzieś jest ta granica
>>> przy której ciasto zaczyna być za ciężkie.
>>>
>>
>> O, tu mnie przekonales! Dzieki serdeczne. Musze sie teraz przygladac
>> uwazniej konsystencji ciasta. W najblizszym czasie mam miec ksiazke o
>> pieczeniu chleba wiec bede si emogl podzielic doswiadczeniami.
>
> "za ciężkie" użyłem w przenośni ;) Tak na prawdę to z samej żytniej chleb
> też wyjdzie, ale potrzeba na to dość dużo czasu a i doświadczenia
>
> http://chleb.info.pl/ tu masz bardzo ciekawą stronę, polecam :)
>
> To jeszcze coś na zmobilizowanie
> http://slawi.int.pl/wypieki/03140001.jpg ten akurat robiłem
> pszenno-żytni (20% żytniej) i z dodatkiem czosnku- rewelacja!
>
> Pozdrawiam.
> --
> Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
> http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
> Wasz Windows tego nie potrafi...:P
> ********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
>

Pszenno-zytnie tez mi takie wychodza. Duza radosc.

Pozdrawaim,

MP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-03-20 10:57:32

Temat: Re: Chleb zytni
Od: "Mazurzak" <k...@g...pb> szukaj wiadomości tego autora

> To jeszcze coś na zmobilizowanie
> http://slawi.int.pl/wypieki/03140001.jpg ten akurat robiłem
> pszenno-żytni (20% żytniej) i z dodatkiem czosnku- rewelacja!

jako piekarz-amator pieke na razie chleb w foremkach. Widzialem, ze sa
koszyki w ktorych wyrasta ciasto ale nie mam pojecia jak przelozyc to
pozniej do piekarnika. Przeciez przy takiej operacji ciasto oklapnie i
bedzie grubosci nalesnika.
Bede wdzieczny za wskazowki.
Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-03-20 10:58:50

Temat: Re: Chleb zytni
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Świadomie, albo i nie Mazurzak napisał(a):

> jako piekarz-amator pieke na razie chleb w foremkach. Widzialem, ze sa
> koszyki w ktorych wyrasta ciasto ale nie mam pojecia jak przelozyc to
> pozniej do piekarnika. Przeciez przy takiej operacji ciasto oklapnie i
> bedzie grubosci nalesnika.
> Bede wdzieczny za wskazowki.

Nie oklapnie ;) sprawdzone wielokrotnie, niestety posiadam koszyki w
nieodpowiednich rozmiarach :/ i nie mogę ich używać :(

Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-03-20 15:31:48

Temat: Re: Chleb zytni
Od: akata <a...@z...xorg.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 19 Mar 2006 21:01:40 +0100, Marcin wrote:

> Moze ktoś umieścić jakiś przepis na chlebek.
> Dzieki

Ja nie mogę podać konkretnych ilości mąki, ponieważ wszystko robię
"na oko". Kiedy robiłam wg przepisów, ciasto mi nie wyrastało.
Podaję orientacyjnie:
Do miski wsypuję 3/4 mąki pszennej razowej i 3/4 żytniej razowej.
Pokruszone drożdże (około 5 dag) zalewam ciepłą wodą, mieszam.
Wlewam do miski z mąką ciągle mieszając. Podsypuję mąką
amarantusową, gryczaną (niedawno nabyłam), a na samym końcu zwykłą
pszenną (białą) tak długo, aby uzyskać konsystencję pozwalającą na
przeniesienie ciasta na stolnicę. Następnie wyrabiam około 10 minut,
pod koniec wyrabiania dodaję ziarna słonecznika/dyni, sezam, cebulę lub
zioła, formuję wałek i wkładam do keksówki (dł. niecałe 30 cm).
Zostawiam do wyrośnięcia tak długo, jak trzeba, tzn., gdy ciasto
wypełnia całą formę (w piekarniku już nie urośnie) i piekę ok. 30
minut w temp. 220 st. C.
Przepraszam, że zamąciłam, ale widocznie precyzyjny przepis to mój
wróg, hmm.

--
Jestem Bogiem, uświadom to sobie.

akata gg: 5 0 0 1 7 4 4

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-03-20 16:41:34

Temat: Re: Chleb zytni
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 20 Mar 2006 16:31:48 +0100, akata napisał(a):

> Do miski wsypuję 3/4 mąki pszennej razowej i 3/4 żytniej razowej.

Ekhem... ja rozumiem, na oko i te sprawy... Ale 3/4 CZEGO? :)

Jesli niczego konkretnego, to nie lepiej napisac "rowne ilosci" ?

--
pozdrawiam,
Maciek
"Lepiej żyć sto lat w bogactwie i dostatku
niż jeden dzień w biedzie i ubóstwie" (c)AF

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-03-20 19:13:04

Temat: Re: Chleb zytni
Od: akata <a...@z...xorg.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 20 Mar 2006 17:41:34 +0100, Maciek wrote:

> Dnia Mon, 20 Mar 2006 16:31:48 +0100, akata napisał(a):
>
>> Do miski wsypuję 3/4 mąki pszennej razowej i 3/4 żytniej razowej.
>
> Ekhem... ja rozumiem, na oko i te sprawy... Ale 3/4 CZEGO? :)
>
> Jesli niczego konkretnego, to nie lepiej napisac "rowne ilosci" ?

Ha, przepraszam: 3/4 szklanki, rzecz jasna!

--
Jestem Bogiem, uświadom to sobie.

akata gg: 5 0 0 1 7 4 4

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co macie na obiad dzis?
Re: Lia
Sos do kurczaka Knorra
Lodówka Arison
Tarta - problem z ciastem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »