| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-03-20 08:47:18
Temat: Re: Chleb zytniŚwiadomie, albo i nie Marek napisał(a):
>> Gluten?
>>
>> Polecam stopniowe "zagęszczanie" mąkią żytnią, gdzieś jest ta granica
>> przy której ciasto zaczyna być za ciężkie.
>>
>
> O, tu mnie przekonales! Dzieki serdeczne. Musze sie teraz przygladac
> uwazniej konsystencji ciasta. W najblizszym czasie mam miec ksiazke o
> pieczeniu chleba wiec bede si emogl podzielic doswiadczeniami.
"za ciężkie" użyłem w przenośni ;) Tak na prawdę to z samej żytniej chleb
też wyjdzie, ale potrzeba na to dość dużo czasu a i doświadczenia
http://chleb.info.pl/ tu masz bardzo ciekawą stronę, polecam :)
To jeszcze coś na zmobilizowanie
http://slawi.int.pl/wypieki/03140001.jpg ten akurat robiłem
pszenno-żytni (20% żytniej) i z dodatkiem czosnku- rewelacja!
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-03-20 09:16:12
Temat: Re: Chleb zytni
Użytkownik "panta_rei" <j...@c...znajdzie> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.e1sr0m.8jd.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> Świadomie, albo i nie Marek napisał(a):
>
>>> Gluten?
>>>
>>> Polecam stopniowe "zagęszczanie" mąkią żytnią, gdzieś jest ta granica
>>> przy której ciasto zaczyna być za ciężkie.
>>>
>>
>> O, tu mnie przekonales! Dzieki serdeczne. Musze sie teraz przygladac
>> uwazniej konsystencji ciasta. W najblizszym czasie mam miec ksiazke o
>> pieczeniu chleba wiec bede si emogl podzielic doswiadczeniami.
>
> "za ciężkie" użyłem w przenośni ;) Tak na prawdę to z samej żytniej chleb
> też wyjdzie, ale potrzeba na to dość dużo czasu a i doświadczenia
>
> http://chleb.info.pl/ tu masz bardzo ciekawą stronę, polecam :)
>
> To jeszcze coś na zmobilizowanie
> http://slawi.int.pl/wypieki/03140001.jpg ten akurat robiłem
> pszenno-żytni (20% żytniej) i z dodatkiem czosnku- rewelacja!
>
> Pozdrawiam.
> --
> Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
> http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
> Wasz Windows tego nie potrafi...:P
> ********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
>
Pszenno-zytnie tez mi takie wychodza. Duza radosc.
Pozdrawaim,
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-03-20 10:57:32
Temat: Re: Chleb zytni> To jeszcze coś na zmobilizowanie
> http://slawi.int.pl/wypieki/03140001.jpg ten akurat robiłem
> pszenno-żytni (20% żytniej) i z dodatkiem czosnku- rewelacja!
jako piekarz-amator pieke na razie chleb w foremkach. Widzialem, ze sa
koszyki w ktorych wyrasta ciasto ale nie mam pojecia jak przelozyc to
pozniej do piekarnika. Przeciez przy takiej operacji ciasto oklapnie i
bedzie grubosci nalesnika.
Bede wdzieczny za wskazowki.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-03-20 10:58:50
Temat: Re: Chleb zytniŚwiadomie, albo i nie Mazurzak napisał(a):
> jako piekarz-amator pieke na razie chleb w foremkach. Widzialem, ze sa
> koszyki w ktorych wyrasta ciasto ale nie mam pojecia jak przelozyc to
> pozniej do piekarnika. Przeciez przy takiej operacji ciasto oklapnie i
> bedzie grubosci nalesnika.
> Bede wdzieczny za wskazowki.
Nie oklapnie ;) sprawdzone wielokrotnie, niestety posiadam koszyki w
nieodpowiednich rozmiarach :/ i nie mogę ich używać :(
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-03-20 15:31:48
Temat: Re: Chleb zytniOn Sun, 19 Mar 2006 21:01:40 +0100, Marcin wrote:
> Moze ktoś umieścić jakiś przepis na chlebek.
> Dzieki
Ja nie mogę podać konkretnych ilości mąki, ponieważ wszystko robię
"na oko". Kiedy robiłam wg przepisów, ciasto mi nie wyrastało.
Podaję orientacyjnie:
Do miski wsypuję 3/4 mąki pszennej razowej i 3/4 żytniej razowej.
Pokruszone drożdże (około 5 dag) zalewam ciepłą wodą, mieszam.
Wlewam do miski z mąką ciągle mieszając. Podsypuję mąką
amarantusową, gryczaną (niedawno nabyłam), a na samym końcu zwykłą
pszenną (białą) tak długo, aby uzyskać konsystencję pozwalającą na
przeniesienie ciasta na stolnicę. Następnie wyrabiam około 10 minut,
pod koniec wyrabiania dodaję ziarna słonecznika/dyni, sezam, cebulę lub
zioła, formuję wałek i wkładam do keksówki (dł. niecałe 30 cm).
Zostawiam do wyrośnięcia tak długo, jak trzeba, tzn., gdy ciasto
wypełnia całą formę (w piekarniku już nie urośnie) i piekę ok. 30
minut w temp. 220 st. C.
Przepraszam, że zamąciłam, ale widocznie precyzyjny przepis to mój
wróg, hmm.
--
Jestem Bogiem, uświadom to sobie.
akata gg: 5 0 0 1 7 4 4
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-03-20 16:41:34
Temat: Re: Chleb zytniDnia Mon, 20 Mar 2006 16:31:48 +0100, akata napisał(a):
> Do miski wsypuję 3/4 mąki pszennej razowej i 3/4 żytniej razowej.
Ekhem... ja rozumiem, na oko i te sprawy... Ale 3/4 CZEGO? :)
Jesli niczego konkretnego, to nie lepiej napisac "rowne ilosci" ?
--
pozdrawiam,
Maciek
"Lepiej żyć sto lat w bogactwie i dostatku
niż jeden dzień w biedzie i ubóstwie" (c)AF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-03-20 19:13:04
Temat: Re: Chleb zytniOn Mon, 20 Mar 2006 17:41:34 +0100, Maciek wrote:
> Dnia Mon, 20 Mar 2006 16:31:48 +0100, akata napisał(a):
>
>> Do miski wsypuję 3/4 mąki pszennej razowej i 3/4 żytniej razowej.
>
> Ekhem... ja rozumiem, na oko i te sprawy... Ale 3/4 CZEGO? :)
>
> Jesli niczego konkretnego, to nie lepiej napisac "rowne ilosci" ?
Ha, przepraszam: 3/4 szklanki, rzecz jasna!
--
Jestem Bogiem, uświadom to sobie.
akata gg: 5 0 0 1 7 4 4
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |