Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: akata <a...@z...xorg.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb zytni
Date: Mon, 20 Mar 2006 16:31:48 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <p...@z...xorg.pl>
References: <dvjio9$d9a$1@atlantis.news.tpi.pl> <dvkdau$b1n$1@julia.coi.pw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: c44-174.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1142868709 1682 62.21.44.174 (20 Mar 2006 15:31:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Mar 2006 15:31:49 +0000 (UTC)
User-Agent: Pan/0.14.2.91 (As She Crawled Across the Table)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263511
Ukryj nagłówki
On Sun, 19 Mar 2006 21:01:40 +0100, Marcin wrote:
> Moze ktoś umieścić jakiś przepis na chlebek.
> Dzieki
Ja nie mogę podać konkretnych ilości mąki, ponieważ wszystko robię
"na oko". Kiedy robiłam wg przepisów, ciasto mi nie wyrastało.
Podaję orientacyjnie:
Do miski wsypuję 3/4 mąki pszennej razowej i 3/4 żytniej razowej.
Pokruszone drożdże (około 5 dag) zalewam ciepłą wodą, mieszam.
Wlewam do miski z mąką ciągle mieszając. Podsypuję mąką
amarantusową, gryczaną (niedawno nabyłam), a na samym końcu zwykłą
pszenną (białą) tak długo, aby uzyskać konsystencję pozwalającą na
przeniesienie ciasta na stolnicę. Następnie wyrabiam około 10 minut,
pod koniec wyrabiania dodaję ziarna słonecznika/dyni, sezam, cebulę lub
zioła, formuję wałek i wkładam do keksówki (dł. niecałe 30 cm).
Zostawiam do wyrośnięcia tak długo, jak trzeba, tzn., gdy ciasto
wypełnia całą formę (w piekarniku już nie urośnie) i piekę ok. 30
minut w temp. 220 st. C.
Przepraszam, że zamąciłam, ale widocznie precyzyjny przepis to mój
wróg, hmm.
--
Jestem Bogiem, uświadom to sobie.
akata gg: 5 0 0 1 7 4 4
|