Data: 2006-03-20 15:31:48
Temat: Re: Chleb zytni
Od: akata <a...@z...xorg.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 19 Mar 2006 21:01:40 +0100, Marcin wrote:
> Moze ktoś umieścić jakiś przepis na chlebek.
> Dzieki
Ja nie mogę podać konkretnych ilości mąki, ponieważ wszystko robię
"na oko". Kiedy robiłam wg przepisów, ciasto mi nie wyrastało.
Podaję orientacyjnie:
Do miski wsypuję 3/4 mąki pszennej razowej i 3/4 żytniej razowej.
Pokruszone drożdże (około 5 dag) zalewam ciepłą wodą, mieszam.
Wlewam do miski z mąką ciągle mieszając. Podsypuję mąką
amarantusową, gryczaną (niedawno nabyłam), a na samym końcu zwykłą
pszenną (białą) tak długo, aby uzyskać konsystencję pozwalającą na
przeniesienie ciasta na stolnicę. Następnie wyrabiam około 10 minut,
pod koniec wyrabiania dodaję ziarna słonecznika/dyni, sezam, cebulę lub
zioła, formuję wałek i wkładam do keksówki (dł. niecałe 30 cm).
Zostawiam do wyrośnięcia tak długo, jak trzeba, tzn., gdy ciasto
wypełnia całą formę (w piekarniku już nie urośnie) i piekę ok. 30
minut w temp. 220 st. C.
Przepraszam, że zamąciłam, ale widocznie precyzyjny przepis to mój
wróg, hmm.
--
Jestem Bogiem, uświadom to sobie.
akata gg: 5 0 0 1 7 4 4
|