Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto kruche:))

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto kruche:))

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-05 16:44:53

Temat: Ciasto kruche:))
Od: "Lusi" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wlasnie siedzi w piekarniku( na zyczenie dzieci:)) ciasto kruche z wisniami
i porzeczkami.
Na wierzchu beza- pysznosci:) Pozdrawiam grupowiczow i zycze milego
wieczoru:)
- Lucyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-07 09:24:11

Temat: Re: Ciasto kruche:))
Od: Maja Krężel <o...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Lusi napisała

: Na wierzchu beza- pysznosci:)

Napisz, jak się taką bezę robi. U mnie zawsze zamiast białej, chrupiącej bezy
wychodzi gumowaty glut koloru beżowego :((

--
Pozdrawiam
Maja


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-07 11:07:36

Temat: Odp: Ciasto kruche:))
Od: "Asiunia" <j...@p...gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Lusi <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9kjt8f$cgb$...@n...tpi.pl...
> Wlasnie siedzi w piekarniku( na zyczenie dzieci:)) ciasto kruche z
wisniami
> i porzeczkami.
> Na wierzchu beza- pysznosci:) Pozdrawiam grupowiczow i zycze milego
> wieczoru:)
> - Lucyna
>
No to na co czekasz? Dawaj przepis :-))
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-08 16:58:36

Temat: Re: Ciasto kruche:))
Od: "Lusi" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Lusi" <g...@p...onet.pl> napisała ( czyli ja:))
> Wlasnie siedzi w piekarniku( na zyczenie dzieci:)) ciasto kruche z
wisniami
> i porzeczkami.
> Na wierzchu beza- pysznosci:) Pozdrawiam grupowiczow i zycze milego
> wieczoru:)
> - Lucyna

Przepraszam, ale nie myslalam, ze bedzie jakies zapytanie wiec pomijalam ten
post:)
Najpierw napisze na zyczenie jak robilam to ciacho, a pozniej slow kilka o
tej bezie:)
Kiedy pierwszy raz dowiedzialam sie jak ma wygladac to ciasto kruche( chodzi
o konsystencje:))
lekko sie usmiechnelam i pomyslalam: to sie nie uda:) Takie "cos" sypiace ma
byc ciastem:-()
A jednak, i to jakim dobrym. jedyne co przedobrzylam to ilosc owocow- i
chyba( a raczej dlatego)
wyszlo troszke kwaskowe:)- jednak domownikom to wcale nie przeszkadzalo:)

Skladnik:
- 3 szklanki maki krupczatki
- pol szklanki maki tortowej
- 5 jaj
- cukier waniliowy
- 1 czubata lyzeczka proszku d pieczenia
- pol szklani cukru
- 1 margaryna( lub ok.2/3 margaryny + 2 lyzki gestej smietany)

Wykonanie:
Maka + margaryna + zoltka + cukier + cukier waniliowy - do miski i siekamy
nozem na drobne okruchy ( to ma byc nie zwarta bryla ciasta lecz cala "fura"
drobnych okruchow- doslownie:))
Takie wlasnie sypkie ciasto( w ilosci ok.2/3) przesypujemy na blaszke
posmarowana tluszczem i posyp.np.bulka tarta.Reszte tych okruchow(:))
zostawiamy na boku:)
Na tak przygotowane "podloze":) nakladamy owoce( np. wisnie, porzeczki,
agrest brzoskwinie, mozna dodac rodzynki i wiorki okosowe- wedlug wlasnego
podniebienia:))

Na owoce nalezy przygotowac beze przygowowana z 5-ciu pozostawionych bialek.
Ubijamy-zimne z lodowki bialka ze szczypta soli- na sztywno, dalej dodajemy
po troszke cukru( calosc to jedna szklanka) i caly czas ubijamy. Tak ubite
bialka przekladamy na owoce naszego ciasta rownomiernie
rozkladajac na calosci i posypujemy reszta pozostawionej sypkiej kruszonki:)
Wstawiamy do nagrzanego wczesniej piekarnika( po wstawieniu podniesc temp.
do ok.140 st.)
Ciasto pieczemy do mom. az uzyska zloy kolor -35-40min
I to tyle:)- zycze SMACZNEGO:)))- I POZDRAWIAM




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-08 17:04:33

Temat: Re: Ciasto kruche:))
Od: "Lusi" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lusi" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
Wlasnie sie zorientowalam, ze strzelilam gafe- oczywiscie do miski ze
wszystkimi skladnikami na ciasto wedruje tez lyzeczka proszku do
pieczenia:))- Lucyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-08 17:16:27

Temat: Re: Ciasto kruche:))
Od: "Danka" <d...@z...nl> szukaj wiadomości tego autora

Moze dziwne pytanie, ale jak duza ma byc blacha na to ciasto?
Pozdr.,
Danka

"Lusi" <g...@p...onet.pl> schreef in bericht
news:9krr7a$qcq$1@news.tpi.pl...
>
> "Lusi" <g...@p...onet.pl> napisała ( czyli ja:))
> > Wlasnie siedzi w piekarniku( na zyczenie dzieci:)) ciasto kruche z
> wisniami
> > i porzeczkami.
> > Na wierzchu beza- pysznosci:) Pozdrawiam grupowiczow i zycze milego
> > wieczoru:)
> > - Lucyna
>
> Przepraszam, ale nie myslalam, ze bedzie jakies zapytanie wiec pomijalam
ten
> post:)
> Najpierw napisze na zyczenie jak robilam to ciacho, a pozniej slow kilka o
> tej bezie:)
> Kiedy pierwszy raz dowiedzialam sie jak ma wygladac to ciasto kruche(
chodzi
> o konsystencje:))
> lekko sie usmiechnelam i pomyslalam: to sie nie uda:) Takie "cos" sypiace
ma
> byc ciastem:-()
> A jednak, i to jakim dobrym. jedyne co przedobrzylam to ilosc owocow- i
> chyba( a raczej dlatego)
> wyszlo troszke kwaskowe:)- jednak domownikom to wcale nie przeszkadzalo:)
>
> Skladnik:
> - 3 szklanki maki krupczatki
> - pol szklanki maki tortowej
> - 5 jaj
> - cukier waniliowy
> - 1 czubata lyzeczka proszku d pieczenia
> - pol szklani cukru
> - 1 margaryna( lub ok.2/3 margaryny + 2 lyzki gestej smietany)
>
> Wykonanie:
> Maka + margaryna + zoltka + cukier + cukier waniliowy - do miski i siekamy
> nozem na drobne okruchy ( to ma byc nie zwarta bryla ciasta lecz cala
"fura"
> drobnych okruchow- doslownie:))
> Takie wlasnie sypkie ciasto( w ilosci ok.2/3) przesypujemy na blaszke
> posmarowana tluszczem i posyp.np.bulka tarta.Reszte tych okruchow(:))
> zostawiamy na boku:)
> Na tak przygotowane "podloze":) nakladamy owoce( np. wisnie, porzeczki,
> agrest brzoskwinie, mozna dodac rodzynki i wiorki okosowe- wedlug wlasnego
> podniebienia:))
>
> Na owoce nalezy przygotowac beze przygowowana z 5-ciu pozostawionych
bialek.
> Ubijamy-zimne z lodowki bialka ze szczypta soli- na sztywno, dalej
dodajemy
> po troszke cukru( calosc to jedna szklanka) i caly czas ubijamy. Tak ubite
> bialka przekladamy na owoce naszego ciasta rownomiernie
> rozkladajac na calosci i posypujemy reszta pozostawionej sypkiej
kruszonki:)
> Wstawiamy do nagrzanego wczesniej piekarnika( po wstawieniu podniesc temp.
> do ok.140 st.)
> Ciasto pieczemy do mom. az uzyska zloy kolor -35-40min
> I to tyle:)- zycze SMACZNEGO:)))- I POZDRAWIAM
>
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-08 17:58:06

Temat: Re: Ciasto kruche:))
Od: "Lusi" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Danka" <d...@z...nl> napisał w wiadomości
news:3b7173f9$0$55598@news2.zeelandnet.nl...
> Moze dziwne pytanie, ale jak duza ma byc blacha na to ciasto?
> Pozdr.,
> Danka

Wcale nie dziwne, słuszne:-)- moja ma 35 na 20
-Lucyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Herman
nowa zabawa dla wszystkich
Dieta i dania z nabialu (dlugie)
;)
Jadę sobie - papa!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »