Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lusi" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto kruche:))
Date: Wed, 8 Aug 2001 18:58:36 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 54
Message-ID: <9krr7a$qcq$1@news.tpi.pl>
References: <9kjt8f$cgb$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa155.pila.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 997290026 27034 213.76.118.155 (8 Aug 2001 17:00:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Aug 2001 17:00:26 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61828
Ukryj nagłówki
"Lusi" <g...@p...onet.pl> napisała ( czyli ja:))
> Wlasnie siedzi w piekarniku( na zyczenie dzieci:)) ciasto kruche z
wisniami
> i porzeczkami.
> Na wierzchu beza- pysznosci:) Pozdrawiam grupowiczow i zycze milego
> wieczoru:)
> - Lucyna
Przepraszam, ale nie myslalam, ze bedzie jakies zapytanie wiec pomijalam ten
post:)
Najpierw napisze na zyczenie jak robilam to ciacho, a pozniej slow kilka o
tej bezie:)
Kiedy pierwszy raz dowiedzialam sie jak ma wygladac to ciasto kruche( chodzi
o konsystencje:))
lekko sie usmiechnelam i pomyslalam: to sie nie uda:) Takie "cos" sypiace ma
byc ciastem:-()
A jednak, i to jakim dobrym. jedyne co przedobrzylam to ilosc owocow- i
chyba( a raczej dlatego)
wyszlo troszke kwaskowe:)- jednak domownikom to wcale nie przeszkadzalo:)
Skladnik:
- 3 szklanki maki krupczatki
- pol szklanki maki tortowej
- 5 jaj
- cukier waniliowy
- 1 czubata lyzeczka proszku d pieczenia
- pol szklani cukru
- 1 margaryna( lub ok.2/3 margaryny + 2 lyzki gestej smietany)
Wykonanie:
Maka + margaryna + zoltka + cukier + cukier waniliowy - do miski i siekamy
nozem na drobne okruchy ( to ma byc nie zwarta bryla ciasta lecz cala "fura"
drobnych okruchow- doslownie:))
Takie wlasnie sypkie ciasto( w ilosci ok.2/3) przesypujemy na blaszke
posmarowana tluszczem i posyp.np.bulka tarta.Reszte tych okruchow(:))
zostawiamy na boku:)
Na tak przygotowane "podloze":) nakladamy owoce( np. wisnie, porzeczki,
agrest brzoskwinie, mozna dodac rodzynki i wiorki okosowe- wedlug wlasnego
podniebienia:))
Na owoce nalezy przygotowac beze przygowowana z 5-ciu pozostawionych bialek.
Ubijamy-zimne z lodowki bialka ze szczypta soli- na sztywno, dalej dodajemy
po troszke cukru( calosc to jedna szklanka) i caly czas ubijamy. Tak ubite
bialka przekladamy na owoce naszego ciasta rownomiernie
rozkladajac na calosci i posypujemy reszta pozostawionej sypkiej kruszonki:)
Wstawiamy do nagrzanego wczesniej piekarnika( po wstawieniu podniesc temp.
do ok.140 st.)
Ciasto pieczemy do mom. az uzyska zloy kolor -35-40min
I to tyle:)- zycze SMACZNEGO:)))- I POZDRAWIAM
|