Data: 2001-08-08 17:16:27
Temat: Re: Ciasto kruche:))
Od: "Danka" <d...@z...nl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Moze dziwne pytanie, ale jak duza ma byc blacha na to ciasto?
Pozdr.,
Danka
"Lusi" <g...@p...onet.pl> schreef in bericht
news:9krr7a$qcq$1@news.tpi.pl...
>
> "Lusi" <g...@p...onet.pl> napisała ( czyli ja:))
> > Wlasnie siedzi w piekarniku( na zyczenie dzieci:)) ciasto kruche z
> wisniami
> > i porzeczkami.
> > Na wierzchu beza- pysznosci:) Pozdrawiam grupowiczow i zycze milego
> > wieczoru:)
> > - Lucyna
>
> Przepraszam, ale nie myslalam, ze bedzie jakies zapytanie wiec pomijalam
ten
> post:)
> Najpierw napisze na zyczenie jak robilam to ciacho, a pozniej slow kilka o
> tej bezie:)
> Kiedy pierwszy raz dowiedzialam sie jak ma wygladac to ciasto kruche(
chodzi
> o konsystencje:))
> lekko sie usmiechnelam i pomyslalam: to sie nie uda:) Takie "cos" sypiace
ma
> byc ciastem:-()
> A jednak, i to jakim dobrym. jedyne co przedobrzylam to ilosc owocow- i
> chyba( a raczej dlatego)
> wyszlo troszke kwaskowe:)- jednak domownikom to wcale nie przeszkadzalo:)
>
> Skladnik:
> - 3 szklanki maki krupczatki
> - pol szklanki maki tortowej
> - 5 jaj
> - cukier waniliowy
> - 1 czubata lyzeczka proszku d pieczenia
> - pol szklani cukru
> - 1 margaryna( lub ok.2/3 margaryny + 2 lyzki gestej smietany)
>
> Wykonanie:
> Maka + margaryna + zoltka + cukier + cukier waniliowy - do miski i siekamy
> nozem na drobne okruchy ( to ma byc nie zwarta bryla ciasta lecz cala
"fura"
> drobnych okruchow- doslownie:))
> Takie wlasnie sypkie ciasto( w ilosci ok.2/3) przesypujemy na blaszke
> posmarowana tluszczem i posyp.np.bulka tarta.Reszte tych okruchow(:))
> zostawiamy na boku:)
> Na tak przygotowane "podloze":) nakladamy owoce( np. wisnie, porzeczki,
> agrest brzoskwinie, mozna dodac rodzynki i wiorki okosowe- wedlug wlasnego
> podniebienia:))
>
> Na owoce nalezy przygotowac beze przygowowana z 5-ciu pozostawionych
bialek.
> Ubijamy-zimne z lodowki bialka ze szczypta soli- na sztywno, dalej
dodajemy
> po troszke cukru( calosc to jedna szklanka) i caly czas ubijamy. Tak ubite
> bialka przekladamy na owoce naszego ciasta rownomiernie
> rozkladajac na calosci i posypujemy reszta pozostawionej sypkiej
kruszonki:)
> Wstawiamy do nagrzanego wczesniej piekarnika( po wstawieniu podniesc temp.
> do ok.140 st.)
> Ciasto pieczemy do mom. az uzyska zloy kolor -35-40min
> I to tyle:)- zycze SMACZNEGO:)))- I POZDRAWIAM
>
>
>
>
|