| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-23 16:39:05
Temat: Ciasto lumpeksoweDużo czytam, jak na razie jeszcze za mało próbuję i się odzywam, ale dzielę
się z Wami przepisem na Ciasto Lumpeksowe. Biszkopt zawsze mi wychodzi, jest
raczej słodki więc krem może być odrobinę mniej.
CIASTO LUMPEKSOWE:
5 jajek
cukru tyle ile waży 5 jajek = około 250 dkg
mąki tyle ile ważą 4 jajka = około 200 dkg
łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier z jajkami ubijamy na parze dość długo, aż masa zrobi się gęsta jak
krem i dość ciepława.Ja stawiam dość dużą miskę na małym garnku, wtedy para
nie leci na palce i mikser. Dodajemy delikatnie mąkę i proszek i do pieca
na około 35 - 40min. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę.
Masa budyniowa:
1szlk. cukru
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziwmniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
Sypkie składniki wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Do gorącej masy
dodajemy margarynę i wylewamy na zimne ciasto, posypujemy wiórkami
kokosowymi na wierzchu. W sumie to można dodać margarynę do mleka, ale
lepiej wtedy mieszać to mikserem.
Pychota, jeśli macie ochotę wypróbujcie.
Pozdrowienia - Urszula z Gdańska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-23 17:20:51
Temat: Re: Ciasto lumpeksoweUżytkownik Tomek <t...@d...pg.gda.pl>, a raczej Urszula
w wiadomości do grup dyskusyjnych napisała:
> CIASTO LUMPEKSOWE:
>
> 5 jajek
> cukru tyle ile waży 5 jajek = około 250 dkg
> mąki tyle ile ważą 4 jajka = około 200 dkg
Troche przedobrzylas w tych jednostkach ;-)
Pewnie cukier i maka miala byc w gramach!
> Sypkie składniki wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Do gorącej masy
> dodajemy margarynę i wylewamy na zimne ciasto, posypujemy wiórkami
> kokosowymi na wierzchu.
Na pewno do goracej masy? A czy cos sie zmieni, jezeli utrzemy potem
margaryne (z cala pewnoscia lepiej uzyc maslo) z zimna masa budyniowa?
Ciesze sie jednak, ze napisalas na grupe i podalas swoj ulubiony przepis :)))
Witaj wsrod smakoszy!
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-24 10:10:50
Temat: Re: Ciasto lumpeksowe> Na pewno do goracej masy? A czy cos sie zmieni, jezeli utrzemy potem
> margaryne (z cala pewnoscia lepiej uzyc maslo) z zimna masa budyniowa?
To nie ma być ucierany krem, kiedy margaryna lub masło ( jak kto woli) się
rozpuści od razu wylewamy masę budyniową na ciasto i posypujemy wiórkami. Do
ciepłej masy wiórki się przylepią, z zimnej będą spadać. Choć szczerze
mówiąc i tak się trochę sypią.
Pozdrowienia - Urszula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |