Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto lumpeksowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto lumpeksowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-23 16:39:05

Temat: Ciasto lumpeksowe
Od: "Tomek" <t...@d...pg.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dużo czytam, jak na razie jeszcze za mało próbuję i się odzywam, ale dzielę
się z Wami przepisem na Ciasto Lumpeksowe. Biszkopt zawsze mi wychodzi, jest
raczej słodki więc krem może być odrobinę mniej.

CIASTO LUMPEKSOWE:

5 jajek
cukru tyle ile waży 5 jajek = około 250 dkg
mąki tyle ile ważą 4 jajka = około 200 dkg
łyżeczka proszku do pieczenia


Cukier z jajkami ubijamy na parze dość długo, aż masa zrobi się gęsta jak
krem i dość ciepława.Ja stawiam dość dużą miskę na małym garnku, wtedy para
nie leci na palce i mikser. Dodajemy delikatnie mąkę i proszek i do pieca
na około 35 - 40min. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę.

Masa budyniowa:
1szlk. cukru
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziwmniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej

Sypkie składniki wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Do gorącej masy
dodajemy margarynę i wylewamy na zimne ciasto, posypujemy wiórkami
kokosowymi na wierzchu. W sumie to można dodać margarynę do mleka, ale
lepiej wtedy mieszać to mikserem.
Pychota, jeśli macie ochotę wypróbujcie.
Pozdrowienia - Urszula z Gdańska



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-23 17:20:51

Temat: Re: Ciasto lumpeksowe
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Tomek <t...@d...pg.gda.pl>, a raczej Urszula
w wiadomości do grup dyskusyjnych napisała:
> CIASTO LUMPEKSOWE:
>
> 5 jajek
> cukru tyle ile waży 5 jajek = około 250 dkg
> mąki tyle ile ważą 4 jajka = około 200 dkg

Troche przedobrzylas w tych jednostkach ;-)
Pewnie cukier i maka miala byc w gramach!

> Sypkie składniki wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Do gorącej masy
> dodajemy margarynę i wylewamy na zimne ciasto, posypujemy wiórkami
> kokosowymi na wierzchu.

Na pewno do goracej masy? A czy cos sie zmieni, jezeli utrzemy potem
margaryne (z cala pewnoscia lepiej uzyc maslo) z zimna masa budyniowa?

Ciesze sie jednak, ze napisalas na grupe i podalas swoj ulubiony przepis :)))
Witaj wsrod smakoszy!

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-24 10:10:50

Temat: Re: Ciasto lumpeksowe
Od: "Tomek" <t...@d...pg.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Na pewno do goracej masy? A czy cos sie zmieni, jezeli utrzemy potem
> margaryne (z cala pewnoscia lepiej uzyc maslo) z zimna masa budyniowa?

To nie ma być ucierany krem, kiedy margaryna lub masło ( jak kto woli) się
rozpuści od razu wylewamy masę budyniową na ciasto i posypujemy wiórkami. Do
ciepłej masy wiórki się przylepią, z zimnej będą spadać. Choć szczerze
mówiąc i tak się trochę sypią.
Pozdrowienia - Urszula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pyszne ciasteczka
Buleczki extra Doruni sa extra!
W koncu inna restauracja
ciastka z sera bialego?
Tortilla?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »