Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Tomek" <t...@d...pg.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto lumpeksowe
Date: Fri, 23 Nov 2001 17:39:05 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 33
Message-ID: <9tlu2n$p59$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: tom1234.ds.pg.gda.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1006533527 25769 213.192.74.18 (23 Nov 2001 16:38:47
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Nov 2001 16:38:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:83468
Ukryj nagłówki
Dużo czytam, jak na razie jeszcze za mało próbuję i się odzywam, ale dzielę
się z Wami przepisem na Ciasto Lumpeksowe. Biszkopt zawsze mi wychodzi, jest
raczej słodki więc krem może być odrobinę mniej.
CIASTO LUMPEKSOWE:
5 jajek
cukru tyle ile waży 5 jajek = około 250 dkg
mąki tyle ile ważą 4 jajka = około 200 dkg
łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier z jajkami ubijamy na parze dość długo, aż masa zrobi się gęsta jak
krem i dość ciepława.Ja stawiam dość dużą miskę na małym garnku, wtedy para
nie leci na palce i mikser. Dodajemy delikatnie mąkę i proszek i do pieca
na około 35 - 40min. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę.
Masa budyniowa:
1szlk. cukru
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziwmniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
Sypkie składniki wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Do gorącej masy
dodajemy margarynę i wylewamy na zimne ciasto, posypujemy wiórkami
kokosowymi na wierzchu. W sumie to można dodać margarynę do mleka, ale
lepiej wtedy mieszać to mikserem.
Pychota, jeśli macie ochotę wypróbujcie.
Pozdrowienia - Urszula z Gdańska
|