« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-21 13:55:52
Temat: Ciasto marchewkoweTo najlepsze ciasto jakie jadłam i najlepszy przepis na ciasto marchewkowe
jaki znam :)
CIASTO:
3 jajka,
3/4 kubka oleju,
3/4 kubka maślanki,
2 kubki mąki,
2 kubki cukru,
2 łyżeczki sody do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki zapachu waniliowego,
1 kubek rodzynek,
1 kubek wiórków kokosowych,
2 kubki startej marchewki,
1 kubek posiekanych orzechów
1 puszka posiekanych ananasów,
W dużym naczyniu zmiksować jajka, olej i maślankę.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sodę i cynamon.
Następnie wymieszać z jajkami (itd).
Powoli dodawać marchewkę, rodzynki, orzechy i kokosy, ananasa i zapach
waniliowy.
Po wymieszaniu wlać do formy , piec w temp. 200 stopni ok. 45 -50 min.
POLEWA:
0,25 dag serka waniliowego (lub czegoś innego) (w oryginale jest serek tzw
"cream cheese" ale to można dostać tylko w Stanach, u nas właśnie w Realu
pojawił się serek duński w słoiczkach o takiej nazwie, nie mam pojęcia, czy
się nadaje, ale kupiłam i dziś wypróbuję - oryginalny cream cheese ma
konsystencję jakby mascarpone, albo super gęstej śmietany)
4 -4,5 kubka cukru waniliowego,
1 -2 stołowe łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka wanilowe
Wymieszać składniki i polać polewą przestygnięte ciasto
SMACZNEGO :-))))))))
pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-21 14:51:00
Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Użytkownik "Corrina" <c...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bpl5fp$6qu$1@atlantis.news.tpi.pl...
> To najlepsze ciasto jakie jadłam i najlepszy przepis na ciasto marchewkowe
> jaki znam :)
>
>
> CIASTO:
>
> 3 jajka,
> 3/4 kubka oleju,
> 3/4 kubka maślanki,
> 2 kubki mąki,
> 2 kubki cukru,
> 2 łyżeczki sody do pieczenia,
> 2 łyżeczki cynamonu,
> 2 łyżeczki zapachu waniliowego,
> 1 kubek rodzynek,
> 1 kubek wiórków kokosowych,
> 2 kubki startej marchewki,
> 1 kubek posiekanych orzechów
> 1 puszka posiekanych ananasów,
>
>
>
moje ciasto marchewkowe jest w stosunku do tego troche okrojone :) bez tych
wszystkich dodatkow i bez maslanki...
a ze lubie marchewkowe to sie skusze,
moze jutro....
dzieki za przepisik
pozdr.
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-26 10:39:21
Temat: Re: Ciasto marchewkowe
> POLEWA:
>
> 0,25 dag serka waniliowego (lub czegoś innego) (w oryginale jest serek tzw
> "cream cheese" ale to można dostać tylko w Stanach, u nas właśnie w Realu
> pojawił się serek duński w słoiczkach o takiej nazwie, nie mam pojęcia,
czy
> się nadaje, ale kupiłam i dziś wypróbuję - oryginalny cream cheese ma
> konsystencję jakby mascarpone, albo super gęstej śmietany)
> 4 -4,5 kubka cukru waniliowego,
> 1 -2 stołowe łyżki gęstej śmietany
> 1 łyżeczka wanilowe
Jeszcze małe sprostowanie.
W polewie koleżanka od której mam przepis, "rąbnęłą się " i napisała 4-4,5
kubka cukru waniliowego - to by było chyba z 50 opakowań :) Oczywiście
chodziło o cuker zwykły (puder), ale też troche przesadziła, myślę że jeden
to i tak przy te ilości serka będzie świat i ludzie :) Ja dodalam w sumie 2
opakowania waniliowego i z pół kubka cukru pudru i wyszło bardzo ok. Trzeba
trochę na wyczucie. Muszę jeszcze dodać, że serek cream cheese który kupiłam
w Realu, podobnie jak używana do polewy Filadelfia (ponoć też świetnie się
nadaje), są dość... słone, dlatego potrzeba sporo cukru do "neutralizacji"
:)
A ta 1 łyżeczka waniliowe na samym dole , to oczywiście chodziło o zapach
waniliowy.
Sorki za ewentualne niejasności, ale troche bezmyślnie skopiowałam z maila
przepis i dopiero kiedy sama robiłam, to na to wpadłam :)
Ciasto wyszło tak czy inaczej... nieskromnie.. boskie :))
pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |