Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto na pierogi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto na pierogi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-25 09:20:20

Temat: Ciasto na pierogi
Od: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia ciepłą
(gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź tych, którzy
już coś takiego robili, czyli praktyków
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-25 09:37:21

Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia
ciepłą
> (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź tych,
którzy
> już coś takiego robili, czyli praktyków
> Pozdrawiam - Agnieszka

Ja robię ciasto na pierogi z ciepłą wodą lub 1:1 (woda : mleko), ma to taka
temp. że możesz do tego rękę włożyć i się nie oparzysz, do ciasta dodaję pół
łyżeczki oleju/oliwy - ciasto jest bardziej elastyczne.

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-25 09:41:32

Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Świadomie, albo i nie MONI|<A napisał(a):

> Ja robię ciasto na pierogi z ciepłą wodą lub 1:1 (woda : mleko), ma to taka
> temp. że możesz do tego rękę włożyć i się nie oparzysz, do ciasta dodaję pół
> łyżeczki oleju/oliwy - ciasto jest bardziej elastyczne.

Bardzo fajne wychodzi robione na kefirze, nie musi być ciepły ;)

Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-25 09:42:39

Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Możesz zagotować wodę i wymieszać z taką samą ilością mleka o temp.
pokojowej, będzie ok.

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-25 09:44:40

Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

batory pisze:
> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia ciepłą
> (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź tych, którzy
> już coś takiego robili, czyli praktyków

A ja robię według przepisu wyczytanego tu na grupie (nie pamiętam czyj
to był, przepraszam). Na 3 szklanki mąki (+ łyżeczka soli) 1 szklanka
gorącej wody z rozpuszczoną w niej łyżką masła. Najpierw to siekam nożem
póki gorące, a później zagniatam. Ciasto wychodzi super. Można
rozwałkować grubo albo cienko, jak kto chce. I ładnie się lepią. Raz
zrobiłam wersję z mlekiem, bo mi ktoś tak poradził i to już nie to było,
ciasto o wiele twardsze wyszło.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-25 11:19:56

Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

batory pisze:
> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia ciepłą
> (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź tych, którzy
> już coś takiego robili, czyli praktyków
> Pozdrawiam - Agnieszka
>
>
>
Zrób ciasto pierogowe mąki krupczatki (samej!), jajko rozbełtaj, dolej
mocno cieplej wody (jakieś 50 st), znowu wymieszaj i wlej do mąki. Ja
robię z jajkiem.
Jeśli za mało wody, można dodac potem, więc na początku lepiej mniej niż
za duzo.
Ciasto musi być miękkie, nie rozwałkowuj za cienko, bo popęka potem.
Brzegi smaruj białkiem (2 łyżeczki białka odłożone wcześniej), świetny
sposób na dobre sklejenie.
--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-25 11:29:01

Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:ffpuab$h9t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> batory pisze:
>> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
>> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
>> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
>> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia
>> ciepłą (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź
>> tych, którzy już coś takiego robili, czyli praktyków
>> Pozdrawiam - Agnieszka
> Zrób ciasto pierogowe mąki krupczatki (samej!), jajko rozbełtaj, dolej
> mocno cieplej wody (jakieś 50 st), znowu wymieszaj i wlej do mąki. Ja
> robię z jajkiem.
> Jeśli za mało wody, można dodac potem, więc na początku lepiej mniej niż
> za duzo.
> Ciasto musi być miękkie, nie rozwałkowuj za cienko, bo popęka potem.
> Brzegi smaruj białkiem (2 łyżeczki białka odłożone wcześniej), świetny
> sposób na dobre sklejenie.
> --
> XL wiosenna

Maruda nie bawi się w smarowanie - jej nic sie nie rozłazi...
Smarowanie jest potrzebne w przyborach do robienia pierogów:
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=23&id4=
1&sid=e113fca34127ad77cff3f50a2a124bf4
W końcu 36 ravioli - gdyby się rozpadło - to byłaby strata!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-10-25 11:31:50

Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ffpv0d$248$1@nemesis.news.tpi.pl...

Małe uzupełnienie:
Wycinała placki na pierogi szklanką - nauczyłem metody mojej babci -
krojenia ciasta w kwadraty - prawie nie ma odpadów do ponownego zlepiania i
wałkowania, wielkość też dowolna - ja lubię duże pierogi...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-10-25 12:08:59

Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:ffpuab$h9t$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> batory pisze:
>>> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
>>> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
>>> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
>>> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia
>>> ciepłą (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź
>>> tych, którzy już coś takiego robili, czyli praktyków
>>> Pozdrawiam - Agnieszka
>> Zrób ciasto pierogowe mąki krupczatki (samej!), jajko rozbełtaj, dolej
>> mocno cieplej wody (jakieś 50 st), znowu wymieszaj i wlej do mąki. Ja
>> robię z jajkiem.
>> Jeśli za mało wody, można dodac potem, więc na początku lepiej mniej niż
>> za duzo.
>> Ciasto musi być miękkie, nie rozwałkowuj za cienko, bo popęka potem.
>> Brzegi smaruj białkiem (2 łyżeczki białka odłożone wcześniej), świetny
>> sposób na dobre sklejenie.
>> --
>> XL wiosenna
>
> Maruda nie bawi się w smarowanie - jej nic sie nie rozłazi...
> Smarowanie jest potrzebne w przyborach do robienia pierogów:

Mnie się też NIC nie rozłazi :-D - białkiem smaruję na wszelki wypadek,
do którego czasem może dojść, a poza tym jak ciasto trochę przeschnie,
to białko doskonale robi swoje. Każdy ma swój system i tyle.




--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-10-25 12:14:47

Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:ffq1ep$60j$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Mnie się też NIC nie rozłazi :-D - białkiem smaruję na wszelki wypadek,
> do którego czasem może dojść, a poza tym jak ciasto trochę przeschnie, to
> białko doskonale robi swoje. Każdy ma swój system i tyle.

Ciem nie krytykujem.
Opisałem system Marudy i moje w nim korekty. W starym robiła 100 pierogów na
godzinę, po korektach 200...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

WINOGRONA DO BALONA !!!
JAK ZROBIĆ SZARLOTKE
dietetyka
Czym myjecie kafelki
zarodki pszenne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »