Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto na pierogi
Date: Thu, 25 Oct 2007 14:08:59 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <ffq1ep$60j$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ffpneu$gte$1@nemesis.news.tpi.pl> <ffpuab$h9t$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ffpv0d$248$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: bmd165.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1193314585 6163 83.28.223.165 (25 Oct 2007 12:16:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Oct 2007 12:16:25 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <ffpv0d$248$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304492
Ukryj nagłówki
Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:ffpuab$h9t$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> batory pisze:
>>> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
>>> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
>>> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
>>> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia
>>> ciepłą (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź
>>> tych, którzy już coś takiego robili, czyli praktyków
>>> Pozdrawiam - Agnieszka
>> Zrób ciasto pierogowe mąki krupczatki (samej!), jajko rozbełtaj, dolej
>> mocno cieplej wody (jakieś 50 st), znowu wymieszaj i wlej do mąki. Ja
>> robię z jajkiem.
>> Jeśli za mało wody, można dodac potem, więc na początku lepiej mniej niż
>> za duzo.
>> Ciasto musi być miękkie, nie rozwałkowuj za cienko, bo popęka potem.
>> Brzegi smaruj białkiem (2 łyżeczki białka odłożone wcześniej), świetny
>> sposób na dobre sklejenie.
>> --
>> XL wiosenna
>
> Maruda nie bawi się w smarowanie - jej nic sie nie rozłazi...
> Smarowanie jest potrzebne w przyborach do robienia pierogów:
Mnie się też NIC nie rozłazi :-D - białkiem smaruję na wszelki wypadek,
do którego czasem może dojść, a poza tym jak ciasto trochę przeschnie,
to białko doskonale robi swoje. Każdy ma swój system i tyle.
--
XL wiosenna
|