Data: 2007-10-25 15:53:35
Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea wrote:
> batory pisze:
>
>> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
>> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
>> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
>> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia
>> ciepłą (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź
>> tych, którzy już coś takiego robili, czyli praktyków
>
>
> A ja robię według przepisu wyczytanego tu na grupie (nie pamiętam czyj
> to był, przepraszam). Na 3 szklanki mąki (+ łyżeczka soli) 1 szklanka
> gorącej wody z rozpuszczoną w niej łyżką masła. Najpierw to siekam nożem
> póki gorące, a później zagniatam. Ciasto wychodzi super. Można
> rozwałkować grubo albo cienko, jak kto chce. I ładnie się lepią. Raz
> zrobiłam wersję z mlekiem, bo mi ktoś tak poradził i to już nie to było,
> ciasto o wiele twardsze wyszło.
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Ja tez uzywam tego przepisu, jest to przepis Kota z przed paru lat.
Kiedys robilam ciasto na pierogi z jajkiem, ale od czasu, jak
wyprobowalam jej przepis, to tylko ten.
MB
|