Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-fo
r-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto na pierogi
Date: Thu, 25 Oct 2007 13:29:01 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <ffpv0d$248$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ffpneu$gte$1@nemesis.news.tpi.pl> <ffpuab$h9t$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abdc212.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1193312077 2184 83.6.244.212 (25 Oct 2007 11:34:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Oct 2007 11:34:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 000784-0, 2007-10-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304489
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:ffpuab$h9t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> batory pisze:
>> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
>> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
>> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
>> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia
>> ciepłą (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź
>> tych, którzy już coś takiego robili, czyli praktyków
>> Pozdrawiam - Agnieszka
> Zrób ciasto pierogowe mąki krupczatki (samej!), jajko rozbełtaj, dolej
> mocno cieplej wody (jakieś 50 st), znowu wymieszaj i wlej do mąki. Ja
> robię z jajkiem.
> Jeśli za mało wody, można dodac potem, więc na początku lepiej mniej niż
> za duzo.
> Ciasto musi być miękkie, nie rozwałkowuj za cienko, bo popęka potem.
> Brzegi smaruj białkiem (2 łyżeczki białka odłożone wcześniej), świetny
> sposób na dobre sklejenie.
> --
> XL wiosenna
Maruda nie bawi się w smarowanie - jej nic sie nie rozłazi...
Smarowanie jest potrzebne w przyborach do robienia pierogów:
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=23&id4=
1&sid=e113fca34127ad77cff3f50a2a124bf4
W końcu 36 ravioli - gdyby się rozpadło - to byłaby strata!
|