Data: 2007-10-25 11:19:56
Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
batory pisze:
> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia ciepłą
> (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź tych, którzy
> już coś takiego robili, czyli praktyków
> Pozdrawiam - Agnieszka
>
>
>
Zrób ciasto pierogowe mąki krupczatki (samej!), jajko rozbełtaj, dolej
mocno cieplej wody (jakieś 50 st), znowu wymieszaj i wlej do mąki. Ja
robię z jajkiem.
Jeśli za mało wody, można dodac potem, więc na początku lepiej mniej niż
za duzo.
Ciasto musi być miękkie, nie rozwałkowuj za cienko, bo popęka potem.
Brzegi smaruj białkiem (2 łyżeczki białka odłożone wcześniej), świetny
sposób na dobre sklejenie.
--
XL wiosenna
|