Data: 2007-10-25 11:29:01
Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:ffpuab$h9t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> batory pisze:
>> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
>> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
>> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
>> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia
>> ciepłą (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź
>> tych, którzy już coś takiego robili, czyli praktyków
>> Pozdrawiam - Agnieszka
> Zrób ciasto pierogowe mąki krupczatki (samej!), jajko rozbełtaj, dolej
> mocno cieplej wody (jakieś 50 st), znowu wymieszaj i wlej do mąki. Ja
> robię z jajkiem.
> Jeśli za mało wody, można dodac potem, więc na początku lepiej mniej niż
> za duzo.
> Ciasto musi być miękkie, nie rozwałkowuj za cienko, bo popęka potem.
> Brzegi smaruj białkiem (2 łyżeczki białka odłożone wcześniej), świetny
> sposób na dobre sklejenie.
> --
> XL wiosenna
Maruda nie bawi się w smarowanie - jej nic sie nie rozłazi...
Smarowanie jest potrzebne w przyborach do robienia pierogów:
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=23&id4=
1&sid=e113fca34127ad77cff3f50a2a124bf4
W końcu 36 ravioli - gdyby się rozpadło - to byłaby strata!
|