Data: 2007-10-25 09:44:40
Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
batory pisze:
> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia ciepłą
> (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź tych, którzy
> już coś takiego robili, czyli praktyków
A ja robię według przepisu wyczytanego tu na grupie (nie pamiętam czyj
to był, przepraszam). Na 3 szklanki mąki (+ łyżeczka soli) 1 szklanka
gorącej wody z rozpuszczoną w niej łyżką masła. Najpierw to siekam nożem
póki gorące, a później zagniatam. Ciasto wychodzi super. Można
rozwałkować grubo albo cienko, jak kto chce. I ładnie się lepią. Raz
zrobiłam wersję z mlekiem, bo mi ktoś tak poradził i to już nie to było,
ciasto o wiele twardsze wyszło.
Pozdrawiam
Ewa
|