| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-01 07:33:34
Temat: Ciasto porzeczkowe z bezą [P]Witajcie
Jako że porzeczki zaczynają być powoli bardzo dostępne polecam coś co
wyprodukowałam wczoraj popołudniową porą
CIASTO PORZECZKOWE Z BEZĄ
Ciasto:
25 dag mąki
2 żółtka
10 dag cukru pudru
25 dag masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
Nadzienie:
0,5 kg czerwonych porzeczek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 białka
szczypta soli
15 dag cukru
5 dag siekanych migdałów
2 lyżki bułki tartej
Z podanych slkładników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 1/2 godz. do
lodówki. Wyłozyć ciastem formę o średnicy 26 cm. Uformować rant, dno pokłuć
widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 25
min. Ciasto wyjąć, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 st.
Porzeczki umyć, oczyścić z szypułek i pozostałości kwiatów. Białka lekko
osolić, ubić na pianę, dodając powoli cukier i dalej ubijać, aż do
wyczerpania cukru. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i porzeczkami. Podpieczony
spód posypać bułką tartą i migdałami, nałożyć pianę z owocami i wstawić do
piekarnika na 20 min.
Teraz coś ode mnie...
zamiast masła dodałam margarynę i to ok. 20 dag bo te 25 wydało mi się za
dużo. Dodalabym trochę mniej mąki ziemniaczanej, bo po upieczeniu ta beza "
jedzie" mączką..
a i nie dodałam migdałów bo nie miałam. Spód piekłam trochę mniej niż 25
min. Po prostu poczekałam aż się zarumieni..
Ale i tak ciasto wyszło dobre, kwaskowate ... dobre.
A więc do dzieła i czekam na opinie!!
Przepis pochodzi z " Kuchni Polskiej- przepisy dawne i nowe"
pozdr
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |