Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto z lodami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto z lodami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-13 05:21:53

Temat: Ciasto z lodami
Od: MichalW <M...@N...bigfoot.com.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Czy ktos moze zna przepis na takowe? Kiedys, dawno cos takiego jadlem,
lody byly chyba w srodku...

Pozdrawiam
Michal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-13 08:29:14

Temat: Re: Ciasto z lodami (tort lodowy)
Od: "Asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Czy ktos moze zna przepis na takowe?
> Pozdrawiam
> Michal
>

Od razu sie przyznam, ze nie znam przepisu na takie, ale kiedys robilam
(calkiem niedawno), bo jadlam w pewnej cukierni i bylo pycha.

Do tortownicy: warstwa lodow - zamrozic.
Duzo pokruszonej bezy, a na nia warstwa lodow - zamrozic.
Troche orzechow, warstwa lodow - zamrozic.
Troche rodzynek, warstwa lodow - zamrozic.
Troche co tam chcesz (potarta czekolada, pokruszone wafle, albo herbatniki,
pocieta galaretka, polewa czekoladowa itp), warstwa lodow - zamrozic.
Jakies owoce, warstwa lodow - zamrozic.
I na gore bita smietana.

Jak uzyjesz roznokolorowych lodow, to daje dodatkowy efekt. Ja uzylam lodow
czkoladowych i waniliowych.
Mysle, ze co ktoras warstwa moze byc np. z biszkoptu i juz bardziej
przypomina to ciasto.

Nidy nie przypuszczalam, ze bezy w lodzie sa takie dobre, spokojnie moze byc
ich wiecej niz jedna warstwa.

I fajnie wygladal taki tort i wszystkim smakowal. Podalam do tego polewe
czekoladowa do polania calosci. Ale gdybym robila to ponownie, dalabym do
wyboru pare polew i moze aerkoniak.

Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-13 11:54:04

Temat: Re: Ciasto z lodami (tort lodowy)
Od: "AniaS" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ajag0n$dh6$1@news.onet.pl...


> > Do tortownicy: warstwa lodow - zamrozic.
> Duzo pokruszonej bezy, a na nia warstwa lodow - zamrozic.
> Troche orzechow, warstwa lodow - zamrozic.
> Troche rodzynek, warstwa lodow - zamrozic.
> Troche co tam chcesz (potarta czekolada, pokruszone wafle, albo
herbatniki,
> pocieta galaretka, polewa czekoladowa itp), warstwa lodow - zamrozic.
> Jakies owoce, warstwa lodow - zamrozic.

Bardzo mi sie ten pomysl podoba, ale mam pytanie techniczne, co do tego
mrozenia warstw lodow, bo nie wiem, czy dobrze zrozumialam - kupujemy lody
gotowe, czekamy, az troszke zmiekna (bo inaczej sie chyba nie da ich
wylozyc), formujemy warstwe w tortownicy, wkladamy do zamrazarki, a lody w
pudeleczku czekaja tez w zamrazalniku czy w lodowce?
Prosze o lopatologiczne wylozenie szczegolow produkcji tego cuda, bo ja i
moja rodzinka kochamy lody w kazdej postaci i mam ochote na taki torcik
lodowy.
Ania




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-13 13:01:00

Temat: Re: Ciasto z lodami (tort lodowy)
Od: "Asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>mam pytanie techniczne, co do tego
> mrozenia warstw lodow, bo nie wiem, czy dobrze zrozumialam - kupujemy lody
> gotowe, czekamy, az troszke zmiekna (bo inaczej sie chyba nie da ich
> wylozyc),

> Ania

Ja robilam tak, ze wlozylam duze lody do lodowki (nie do zamrazalnika) i
one tam troche miekkly. Zbieralam z pudelka po bokach (bo tam najbardziej
miekkie) i kladlam warstwe i do zamrazalnika.

Z tego co zauwazaylam, to wazne jest, aby pojedyncza warstwa nie byla za
gruba, wtedy zamrazalnik robi to bardzo sprawnie.
Ja zrobilam blad i jedna moja warstwa byla dosc gruba (ok 4-5 cm) i
potem jak podawalam torcik, to nie byl calkiem sztywny i troche sie
rozjezdzal przy krojeniu. A nie chcialam juz czekac, no bo... ;-)
Ale inne warstwy wysokosci ok 1-2 cm (tak nie precyzyjnie, bo dodatki
nie byly plaskie) na 10-20 min, tak optycznie sprawdzalam (czasem manualnie)
czy juz przypomina lody, a nie budyn.

Akurat jako owoce dawalam mrozone truskawki, ktore wczesniej, nie wiem
po co, rozmrozilam, ale bylam wtedy bardzo niewyspana, wiec odrobine mnie to
usprawiedliwia. :-)

no i sama sobie narobilam smaka, po pracy pojde na lody :-)

Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 06:16:46

Temat: Re: Ciasto z lodami (tort lodowy)
Od: "AniaS" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ajavu8$lm3$1@news.onet.pl...




> Ja robilam tak, ze wlozylam duze lody do lodowki (nie do zamrazalnika)
i
> one tam troche miekkly. Zbieralam z pudelka po bokach (bo tam najbardziej
> miekkie) i kladlam warstwe i do zamrazalnika.
>

Dzieki za wyczerpujacy opis, juz wiem, co zrobie na deser w nastepna
niedziele.
I tylko jeszcze mam pytanie, czy jedno litrowe pudelko lodow wystarczy na
srednia tortownice?
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 10:05:26

Temat: Re: Ciasto z lodami (tort lodowy)
Od: "Asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AniaS" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:ajctht$2kk$1@news.tpi.pl...

> I tylko jeszcze mam pytanie, czy jedno litrowe pudelko lodow wystarczy na
> srednia tortownice?
> Ania
>

Nie mam pojecia. To zalezy ile bedziesz wkladac dodatkow. Ja mialam dwa
litry (bo mialam dwa smaki ) i duza tortownice, a pod koniec troche
brakowalo mi miejsca, ale dodatkow nie mialam za duzo. To tak optycznie
trzeba.

Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 10:52:19

Temat: Re: Ciasto z lodami (tort lodowy)
Od: "AniaS" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Dzieki, wszystko jasne.
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 21:04:30

Temat: Re: Ciasto z lodami (tort lodowy)
Od: "Claris" <c...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AniaS" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:ajctht$2kk$1@news.tpi.pl...
> I tylko jeszcze mam pytanie, czy jedno litrowe pudelko lodow wystarczy na
> srednia tortownice?
> Ania
>
Ja właśnie jestem świeżo po robieniu tego cuda.
Na dużą tortownicę zużyłam 1,5 L lodów, z tym, że dałam też warstwę
biszkoptów oraz dużo bezów no i jest jeszcze miejsce na bitą śmeitane i
owoce.

Powodzenia,

--
Claris /ona/ z Wrocławia
c...@w...pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: wasze poczatki w gotowaniu?:)
Re: Odp: co do USA z POLSKI
Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)
Pieczenie w prodiżu
witam :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »