« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-29 13:36:58
Temat: liscie winogronDzien dobry,
W moim rodzinnym domu pieknie obrodzily winogrona (szlachetny szczep),
a najdorodniejsze sa liscie. Pytanie jest takie: czy ktos ma
doswiadczenie z przechowywaniem takich lisci do celow kulinarnych? Jak
sie do tego zabrac?
serdeczne pozdrowienia
Daniel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-30 09:37:04
Temat: Re: liscie winogron> W moim rodzinnym domu pieknie obrodzily winogrona (szlachetny szczep),
> a najdorodniejsze sa liscie. Pytanie jest takie: czy ktos ma
> doswiadczenie z przechowywaniem takich lisci do celow kulinarnych? Jak
> sie do tego zabrac?
Jedyne moje doświadczenia z liścmi winogron to gołabki. Owijam farsz liściem
winogrona zamiast kapustą.
--
___________________________________
# Tomasz Jedzok, e-mail: z...@f...pl #
## tel. 603 162 082, ICQ: 34549560 ##
dwukropek minus zamknąć nawias
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-31 18:39:01
Temat: Re: liscie winogronMam przepis na zaprwianie lisci, ale jeszcze nie robilam tak tego:
Liscie winogrona w soli
250 g mlodych lisci winogrona
1 l wody
80 g soli
Liscie umyc i odkroic ogonki.
Wlozyc do garnka z gotujaca woda i ponowniw zagotowac, wyjas z wody i na
rozlozonej na stole scierce odsaczyc.
Zagotowac 1 l wody i rozpóscic w tym 80g soli. Liscie podwkladac do dwóch
póllitrowych sloikow i zalac woda z sola.
Sloiki zakrecic i gotowac ok 5 min. aby sie uszczelnily.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-01 07:31:59
Temat: Re: liscie winogron> Mam przepis na zaprwianie lisci, ale jeszcze nie robilam tak tego:
No ale co dalej z tymi liscmi? Do czego mozna dodac?
Tomek
--
___________________________________
# Tomasz Jedzok, e-mail: z...@f...pl #
## tel. 603 162 082, ICQ: 34549560 ##
dwukropek minus zamknac nawias
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-01 08:13:37
Temat: Re: liscie winogron"Tomasz Jedzok" <z...@f...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:biusqo$dib$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Mam przepis na zaprwianie lisci, ale jeszcze nie robilam tak tego:
>
> No ale co dalej z tymi liscmi? Do czego mozna dodac?
>
> Tomek
>
> --
Robi sie z tego np. dolmadakia (takie maluskie golabki).
Np. wedlug tego przepisu:
Skladniki na 30 porcji
300g
Mielonego (wolowina)
1 paczka
Lisci winogrona
1/2
Cytryny
1
Cebula
3 zabki
Czosnku
5 lyzek
Miety
˝ lyzeczki
Soli
˝ lyzeczki
Pieprzu
1 lyzka
Proszku z czosnku
2 lyzki
Koncentratu pomidorowego
1 filizanka
Ryzu
Sposób przyzadzania:
Ogonki lisci odkroic. Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke - cosnek
równiez.
Odrobine oleju rozgrzac na patelni, podsmazyc cebule, dodac czosnek i
mielone, na koncu miente, sól, pieprz i proszek czosnkowy; dodac 2 lyzki
koncentratu pomidorowego i ryz; zalac conajmniej filizanka wody i mieszajac
leciusienko gotowac przez 10 minut. Gotowa masa wypelnic liscie winogrona i
pozawijac.
W garnku, ktorego spód jest wylozony kilkoma liscmi, ciasno poukladac
wypelnione liscie, zalas woda i poukladac na tym plasterki cytryny i
obciazyc talezem.
25-30 minut lekko gotowac.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-03 13:06:02
Temat: Re: liscie winogronOn Sun, 31 Aug 2003 20:39:01 +0200, "Monika Biermann"
<m...@g...de> wrote:
>Mam przepis na zaprwianie lisci, ale jeszcze nie robilam tak tego:
>
>
>
>Liscie winogrona w soli
>
>
>
>250 g mlodych lisci winogrona
>
>1 l wody
>
>80 g soli
>
>
>
>Liscie umyc i odkroic ogonki.
>
>Wlozyc do garnka z gotujaca woda i ponowniw zagotowac, wyjas z wody i na
>rozlozonej na stole scierce odsaczyc.
>
>Zagotowac 1 l wody i rozpóscic w tym 80g soli. Liscie podwkladac do dwóch
>póllitrowych sloikow i zalac woda z sola.
>
>Sloiki zakrecic i gotowac ok 5 min. aby sie uszczelnily.
>
>
>
>
>
>Monika
Monika, dzieki za przepis. Nie wiem tylko, czy te 5 minut dla lisci to
nie za duzo. Ale super, sprobuje.
serdecznie pozdrawiam
Daniel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-03 13:07:08
Temat: Re: liscie winogronOn Mon, 1 Sep 2003 10:13:37 +0200, "Monika Biermann"
<m...@g...de> wrote:
>"Tomasz Jedzok" <z...@f...pl> schrieb im Newsbeitrag
>news:biusqo$dib$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> > Mam przepis na zaprwianie lisci, ale jeszcze nie robilam tak tego:
>>
>> No ale co dalej z tymi liscmi? Do czego mozna dodac?
>>
>> Tomek
>>
>> --
>
>Robi sie z tego np. dolmadakia (takie maluskie golabki).
>Np. wedlug tego przepisu:
>Skladniki na 30 porcji
>
>
>
> 300g
> Mielonego (wolowina)
>
> 1 paczka
> Lisci winogrona
>
> 1/2
> Cytryny
>
> 1
> Cebula
>
> 3 zabki
> Czosnku
>
> 5 lyzek
> Miety
>
> ˝ lyzeczki
> Soli
>
> ˝ lyzeczki
> Pieprzu
>
> 1 lyzka
> Proszku z czosnku
>
> 2 lyzki
> Koncentratu pomidorowego
>
> 1 filizanka
> Ryzu
>
>
>
>
>Sposób przyzadzania:
>
>
>
>Ogonki lisci odkroic. Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke - cosnek
>równiez.
>
>
>
>Odrobine oleju rozgrzac na patelni, podsmazyc cebule, dodac czosnek i
>mielone, na koncu miente, sól, pieprz i proszek czosnkowy; dodac 2 lyzki
>koncentratu pomidorowego i ryz; zalac conajmniej filizanka wody i mieszajac
>leciusienko gotowac przez 10 minut. Gotowa masa wypelnic liscie winogrona i
>pozawijac.
>
>W garnku, ktorego spód jest wylozony kilkoma liscmi, ciasno poukladac
>wypelnione liscie, zalas woda i poukladac na tym plasterki cytryny i
>obciazyc talezem.
>
>25-30 minut lekko gotowac.
>
>
>Monika
>
>
Bardzo to smacznie brzmi. Za tydzien zrobie! Pozdrawiam raz jeszcze.
Daniel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-03 13:36:15
Temat: Re: liscie winogron
"Daniel Walas" <d...@b...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:3f55e702.20661642@news.tpi.pl...
>
> Monika, dzieki za przepis. Nie wiem tylko, czy te 5 minut dla lisci to
> nie za duzo. Ale super, sprobuje.
>
> serdecznie pozdrawiam
> Daniel
Moze i nie starczy, nie mam pojecia i doswiadczen z zaprawami.
Powodzenia
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-03 19:44:45
Temat: Re: liscie winogronWitam,
W Moldawii liscie z winogron uklada sie do garka glinianego
z duzo iloscia soli (warstwami).
Na koniec przyciska sie "kamyczkiem" z deseczka.
A zima - oplukuje sie i robi pyszne golabki (golabeczki :)
Pozdrawiam
Vavik
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 08:47:35
Temat: Re: liscie winogronOn Mon, 1 Sep 2003 10:13:37 +0200, "Monika Biermann"
<m...@g...de> wrote:
>"Tomasz Jedzok" <z...@f...pl> schrieb im Newsbeitrag
>news:biusqo$dib$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> > Mam przepis na zaprwianie lisci, ale jeszcze nie robilam tak tego:
>>
>> No ale co dalej z tymi liscmi? Do czego mozna dodac?
>>
>> Tomek
>>
>> --
>
>Robi sie z tego np. dolmadakia (takie maluskie golabki).
>Np. wedlug tego przepisu:
>Skladniki na 30 porcji
Monika, dzieki wielkie raz jeszcze za przepis. Wczoraj sprobowalem to
zrobic i wyszlo wcale wcale. Jedna rzecz, ktora na poczatku nieco zle
zinterpretowalem to czas gotowania. Teraz bede go mierzyl od momentu
bulgotania wody. No i rzeczywiscie wazne jest solidne umocowanie
golabkow, zeby nie wyplynely na wierzch. Nieco zaeksperymentowalem: po
pierwsze moj tato, ktorego odwiedzilem, mial tylko mielone z indyka;
po drugie zrobilem dodatkowa serie z dodatkiem wkladu grzybowego.
Wyszlo spoko. Choc jak sadze bardziej wskazane byloby mieso z Twojego
przepisu. Aha. No i nie uzylem proszku czosnkowego.
pozdrawiam serdecznie
Daniel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |