Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: d...@b...com.pl (Daniel Walas)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: liscie winogron
Date: Wed, 03 Sep 2003 13:07:08 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 82
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <3...@n...tpi.pl> <bitert$ssn$02$1@news.t-online.com>
<biusqo$dib$1@nemesis.news.tpi.pl> <biuuj1$bup$06$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: host122-180.crowley.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1062594554 8965 62.181.180.122 (3 Sep 2003 13:09:14
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 3 Sep 2003 13:09:14 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172240
Ukryj nagłówki
On Mon, 1 Sep 2003 10:13:37 +0200, "Monika Biermann"
<m...@g...de> wrote:
>"Tomasz Jedzok" <z...@f...pl> schrieb im Newsbeitrag
>news:biusqo$dib$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> > Mam przepis na zaprwianie lisci, ale jeszcze nie robilam tak tego:
>>
>> No ale co dalej z tymi liscmi? Do czego mozna dodac?
>>
>> Tomek
>>
>> --
>
>Robi sie z tego np. dolmadakia (takie maluskie golabki).
>Np. wedlug tego przepisu:
>Skladniki na 30 porcji
>
>
>
> 300g
> Mielonego (wolowina)
>
> 1 paczka
> Lisci winogrona
>
> 1/2
> Cytryny
>
> 1
> Cebula
>
> 3 zabki
> Czosnku
>
> 5 lyzek
> Miety
>
> ˝ lyzeczki
> Soli
>
> ˝ lyzeczki
> Pieprzu
>
> 1 lyzka
> Proszku z czosnku
>
> 2 lyzki
> Koncentratu pomidorowego
>
> 1 filizanka
> Ryzu
>
>
>
>
>Sposób przyzadzania:
>
>
>
>Ogonki lisci odkroic. Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke - cosnek
>równiez.
>
>
>
>Odrobine oleju rozgrzac na patelni, podsmazyc cebule, dodac czosnek i
>mielone, na koncu miente, sól, pieprz i proszek czosnkowy; dodac 2 lyzki
>koncentratu pomidorowego i ryz; zalac conajmniej filizanka wody i mieszajac
>leciusienko gotowac przez 10 minut. Gotowa masa wypelnic liscie winogrona i
>pozawijac.
>
>W garnku, ktorego spód jest wylozony kilkoma liscmi, ciasno poukladac
>wypelnione liscie, zalas woda i poukladac na tym plasterki cytryny i
>obciazyc talezem.
>
>25-30 minut lekko gotowac.
>
>
>Monika
>
>
Bardzo to smacznie brzmi. Za tydzien zrobie! Pozdrawiam raz jeszcze.
Daniel
|