Data: 2003-09-03 13:07:08
Temat: Re: liscie winogron
Od: d...@b...com.pl (Daniel Walas)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 1 Sep 2003 10:13:37 +0200, "Monika Biermann"
<m...@g...de> wrote:
>"Tomasz Jedzok" <z...@f...pl> schrieb im Newsbeitrag
>news:biusqo$dib$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> > Mam przepis na zaprwianie lisci, ale jeszcze nie robilam tak tego:
>>
>> No ale co dalej z tymi liscmi? Do czego mozna dodac?
>>
>> Tomek
>>
>> --
>
>Robi sie z tego np. dolmadakia (takie maluskie golabki).
>Np. wedlug tego przepisu:
>Skladniki na 30 porcji
>
>
>
> 300g
> Mielonego (wolowina)
>
> 1 paczka
> Lisci winogrona
>
> 1/2
> Cytryny
>
> 1
> Cebula
>
> 3 zabki
> Czosnku
>
> 5 lyzek
> Miety
>
> ˝ lyzeczki
> Soli
>
> ˝ lyzeczki
> Pieprzu
>
> 1 lyzka
> Proszku z czosnku
>
> 2 lyzki
> Koncentratu pomidorowego
>
> 1 filizanka
> Ryzu
>
>
>
>
>Sposób przyzadzania:
>
>
>
>Ogonki lisci odkroic. Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke - cosnek
>równiez.
>
>
>
>Odrobine oleju rozgrzac na patelni, podsmazyc cebule, dodac czosnek i
>mielone, na koncu miente, sól, pieprz i proszek czosnkowy; dodac 2 lyzki
>koncentratu pomidorowego i ryz; zalac conajmniej filizanka wody i mieszajac
>leciusienko gotowac przez 10 minut. Gotowa masa wypelnic liscie winogrona i
>pozawijac.
>
>W garnku, ktorego spód jest wylozony kilkoma liscmi, ciasno poukladac
>wypelnione liscie, zalas woda i poukladac na tym plasterki cytryny i
>obciazyc talezem.
>
>25-30 minut lekko gotowac.
>
>
>Monika
>
>
Bardzo to smacznie brzmi. Za tydzien zrobie! Pozdrawiam raz jeszcze.
Daniel
|