| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-17 21:24:26
Temat: Ciemny razowiec na zakwasie.Czy ktoś ma sprawdzony sposób na ciemny, żytni raziwiec na zakwasie ?
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-19 17:35:25
Temat: Re: Ciemny razowiec na zakwasie.
Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:e4g4e5$d30$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś ma sprawdzony sposób na ciemny, żytni raziwiec na zakwasie ?
Ja robie w maszynie,ale zostawiam wymieszane poznym wieczorem do wyrosniecia
do rana, gdyz czas wyrastania w maszynie jest zbyt krotki dla zakwasu.Jesli
mi sie spieszy pomagam zakwasowi dodajac ok.3,5g drozdzy instant.
CHLEBEK BARDZO RAZOWY Z OTREBAMI
konsystencja ciasta dosc rzadka :
500g zakwasu z maki zytniej
150g maki zytniej chlebowej
350g maki zytniej razowej
150g otrab mieszanych
100g ziaren slonecznika
60g platkow owsianych
1 lyzka soli
1 lyzka ziol (dowolnie)
ok.300ml letniej wody niechlorowanej
W wieczor poprzedzajacy zalac otreby taka iloscia wody,aby je przykryla.
CHLEBEK MNIEJ RAZOWY ( jak dla mnie pyszniejszy)
czesto go pieke z samej pszennej maki
300ml zakwasu z maki zytniej
450g maki pszennej zwyklej
250g maki zytniej razowej
300ml ziaren (slonecznik,dynia,sezam ..)
ok.1,5 lyzki soli
1 lyzka cukru
ok.300 ml wody
Smacznego!
pozdrawiam
monia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |