Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciemny razowiec na zakwasie.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciemny razowiec na zakwasie.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-05-17 21:24:26

Temat: Ciemny razowiec na zakwasie.
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś ma sprawdzony sposób na ciemny, żytni raziwiec na zakwasie ?

MP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-05-19 17:35:25

Temat: Re: Ciemny razowiec na zakwasie.
Od: "Monika" <m...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:e4g4e5$d30$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś ma sprawdzony sposób na ciemny, żytni raziwiec na zakwasie ?

Ja robie w maszynie,ale zostawiam wymieszane poznym wieczorem do wyrosniecia
do rana, gdyz czas wyrastania w maszynie jest zbyt krotki dla zakwasu.Jesli
mi sie spieszy pomagam zakwasowi dodajac ok.3,5g drozdzy instant.

CHLEBEK BARDZO RAZOWY Z OTREBAMI

konsystencja ciasta dosc rzadka :
500g zakwasu z maki zytniej
150g maki zytniej chlebowej
350g maki zytniej razowej
150g otrab mieszanych
100g ziaren slonecznika
60g platkow owsianych
1 lyzka soli
1 lyzka ziol (dowolnie)
ok.300ml letniej wody niechlorowanej

W wieczor poprzedzajacy zalac otreby taka iloscia wody,aby je przykryla.


CHLEBEK MNIEJ RAZOWY ( jak dla mnie pyszniejszy)
czesto go pieke z samej pszennej maki

300ml zakwasu z maki zytniej
450g maki pszennej zwyklej
250g maki zytniej razowej
300ml ziaren (slonecznik,dynia,sezam ..)
ok.1,5 lyzki soli
1 lyzka cukru
ok.300 ml wody

Smacznego!

pozdrawiam
monia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Nie...
Co pysznego na Węgrzech?
SZPARAGI
KTOŚ SZUKAŁ...
Galaretki z owocami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »