Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!news.e-wro.pl!not-
for-mail
From: "Monika" <m...@p...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciemny razowiec na zakwasie.
Date: Fri, 19 May 2006 19:35:25 +0200
Organization: Miejskie Sieci Informatyczne e-wro
Lines: 43
Message-ID: <e4kvkv$hbv$1@atena.e-wro.net>
References: <e4g4e5$d30$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: h82-143-135-198-static.e-wro.net.pl
X-Trace: atena.e-wro.net 1148060127 17791 82.143.135.198 (19 May 2006 17:35:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@e...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 May 2006 17:35:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269155
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:e4g4e5$d30$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś ma sprawdzony sposób na ciemny, żytni raziwiec na zakwasie ?
Ja robie w maszynie,ale zostawiam wymieszane poznym wieczorem do wyrosniecia
do rana, gdyz czas wyrastania w maszynie jest zbyt krotki dla zakwasu.Jesli
mi sie spieszy pomagam zakwasowi dodajac ok.3,5g drozdzy instant.
CHLEBEK BARDZO RAZOWY Z OTREBAMI
konsystencja ciasta dosc rzadka :
500g zakwasu z maki zytniej
150g maki zytniej chlebowej
350g maki zytniej razowej
150g otrab mieszanych
100g ziaren slonecznika
60g platkow owsianych
1 lyzka soli
1 lyzka ziol (dowolnie)
ok.300ml letniej wody niechlorowanej
W wieczor poprzedzajacy zalac otreby taka iloscia wody,aby je przykryla.
CHLEBEK MNIEJ RAZOWY ( jak dla mnie pyszniejszy)
czesto go pieke z samej pszennej maki
300ml zakwasu z maki zytniej
450g maki pszennej zwyklej
250g maki zytniej razowej
300ml ziaren (slonecznik,dynia,sezam ..)
ok.1,5 lyzki soli
1 lyzka cukru
ok.300 ml wody
Smacznego!
pozdrawiam
monia
|