| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-09 19:06:24
Temat: Co to jest tiramisu?Witam,
prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, wlasciwie wiem tylko, ze to
deser. No wiec kto mnie oswieci?
pozdrawiam
--
Mariusz at m...@h...pl
SMS non stop +...@s...plusgsm.pl
na wszelki wypadek z...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-09 20:06:15
Temat: Odp: Co to jest tiramisu?Tiramisu to wloski deser na specjalne okazje
Tiramisu to warstwy biszkoptu przekladane serem mascarpone, kremem z bitej
smietany i nasaczane kawa espresso. Najlepiej sie udaje w szklanym naczyniu
o wysokich brzegach.
Skladniki
Biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1-1/4 szklanki maki
Jajka rozdzielic, ubic bialka na sztywno, dodac cukier w trzech porcjach,
ciagle ubijajac, az bedzie lsniaca masa. Ciagle ubijajac, dodawac po jednym
zoltku, az sie dobrze wymiesza. Reka albo lyzka wymieszac ciasto delikatnie
z maka. Rozprowadzic na blasze posmarowanej maslem i posypanej maka. (Tu w
Stanach posypujemy maka, nie bulka, radze sprobowac). Piec w 200C przez
25-30 min., az brzegi zaczna odstawac od blachy i ciasto jest zlote.
Odwrocic na sciereczke do wystudzenia.
Tiramisu
1 szklanka mascarpone
Bita smietana (z 250 ml)
cukier waniliowy
1/2 szklanki bardzo mocnej kawy lub espresso
tarta czekolada
Ubic smietane z cukrem waniliowym. Na dnie szklanego naczynia ulozyc warstwe
kawalkow biszkoptu, udartych raczej niz krojonych. Te warstwe nasaczyc
paroma lyzkami kawy. Na to rozsmarowac 1/2 mascarpone. Posypac tarta
czekolada. Nakryc nastepnymi kawalkami biszkoptu, nasaczyc kawa, rozsmarowac
polowe bitej smietany, posypac tarta czekolada. Powtorzyc warstwe z
mascarpone, i zakonczyc warstwa z bita smietana. Posypac czekolada na
wierzchu. Schlodzic przez pare godzin. Podawac duza lyzka, jak budyn z
salaterki, na miseczki. Jest to bardzo bogaty deser i je sie male ilosci.
Ta porcja zadowoli 12 osob.
From: m...@a...com (MagdalenaB)
Ja to robie w formie tortu, bo sie wygodniej i estetyczniej naklada, jezeli
w miseczkach, to kazdemu w osobnej, ale wtedy jest sporo zabawy , poza tym
klasyczne wloskie tiramisu jest na biszkopcie kakaowym. Aaa, i do nasaczania
mieszam kawe z likierem kawowym, smak jest wtedy mocniejszy.
Użytkownik MaZi <m...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> Witam,
> prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, wlasciwie wiem tylko, ze to
> deser. No wiec kto mnie oswieci?
> pozdrawiam
> --
> Mariusz at m...@h...pl
> SMS non stop +...@s...plusgsm.pl
> na wszelki wypadek z...@p...onet.pl
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-09 21:04:19
Temat: Re: Co to jest tiramisu?
MaZi <m...@h...pl> schreef in berichtnieuws 3...@n...vogel.pl...
> Witam,
> prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, wlasciwie wiem tylko, ze to
> deser. No wiec kto mnie oswieci?
> pozdrawiam
> --
>
W skrocie - to wielka bomba kaloryczna! Ale bardzo smaczna:)))
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-10 09:41:42
Temat: Odp: Co to jest tiramisu?Witam
> prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, wlasciwie wiem tylko, ze to
> deser. No wiec kto mnie oswieci?
Tak nazywa się program komputerowy, naprawiający dyski twarde
po różnych awariach - m.in. po atakach wirusów :-)
--
CUL
pluton
n...@j...lodz.pl
http://www.nabla.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-10 11:05:08
Temat: Re: Co to jest tiramisu?
MaZi wrote:
> Witam,
> prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, wlasciwie wiem tylko, ze to
> deser. No wiec kto mnie oswieci?
> pozdrawiam
> --
> Mariusz at m...@h...pl
> SMS non stop +...@s...plusgsm.pl
> na wszelki wypadek z...@p...onet.pl
Podam jeszcze jeden przepis (podobny, z tego co widze, do poprzedniego),
moze troche bardziej uproszczony, ale podejrzewam, ze rownie smaczny.
750 g bialego, swiezego, bardzo tlustego sera
4 zoltka
200 g cukru pudru
2 op. cukru waniliowego
500 g biszkoptow
300 g smietanki slodkiej (1 szkl.)
1/4 l wystudzonej kawy ekspresowej
1 kieliszek likieru migdalowego
W prostokatnej formie szklanej ulozyc jedna warstwe biszkoptow i polac
je wystudzona kawa. Ser, zoltka, cukier i cukier waniliowy ubic mikserem
do bialosci. W innym naczyniu ubic na sztywno smietanke. Polaczyc obie
porcje, powoli mieszac i dodac likier migdalowy. Na biszkopty ulozyc
krem, znowu warstwe biszkoptow zwilzonych kawa, warstwe kremu. Posypac
gorna warstwe czekolada i schlodzic przez pare godzin w lodowce. Podawac
pokrojone w prostokaty, przybrane swiezymi truskawkami.
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-11 09:11:16
Temat: Re: Co to jest tiramisu?
MaZi <m...@h...pl> napisał(a) w artykule <3...@n...vogel.pl>...
> Witam,
> prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, wlasciwie wiem tylko, ze to
> deser. No wiec kto mnie oswieci?
> pozdrawiam
> --
Taki kakaowo-kawowy tort zrobiony koniecznie z serkiem maskarpone. Pyszne,
kaloryczne i ma sporo kawy. Jak ktos nie pije jej czesto to po zjedzeniu
takiego deserku poznym popoludniem moze miec problemy z zasnieciem.
Deserek najlepszy jest na drugi dzien, albo i pozniej - tylko wtedy
lepiej,
zeby nie mial w sobie swiezych jaj.
Alex.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-11 12:42:58
Temat: Odp: Co to jest tiramisu?Użytkownik pluton <n...@j...lodz.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:q9aS4.45693$O...@n...tpnet.pl...
> Witam
>
> > prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, wlasciwie wiem
tylko, ze to
> > deser. No wiec kto mnie oswieci?
>
> Tak nazywa się program komputerowy, naprawiający dyski
twarde
> po różnych awariach - m.in. po atakach wirusów :-)
> --
> CUL
> pluton
> n...@j...lodz.pl
> http://www.nabla.pl
Nazwa "tiramisu" w tlumaczeniu na język polski oznacza
TIRA - podnieść, podnosi, utrzymuje,
MI - mnie
SU - w górę, u góry, (przenosnia na duchu)
"podnieśmnienaduchu"....
Ryszard Balawajder
www.makaron.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-12 09:29:37
Temat: Re: Co to jest tiramisu?Aleksandra Stachurska a écrit :
> MaZi <m...@h...pl> napisał(a) w artykule <3...@n...vogel.pl>...
> > Witam,
> > prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, wlasciwie wiem tylko, ze to
> > deser. No wiec kto mnie oswieci?
> > pozdrawiam
> > --
> Taki kakaowo-kawowy tort zrobiony koniecznie z serkiem maskarpone. Pyszne,
> kaloryczne i ma sporo kawy. Jak ktos nie pije jej czesto to po zjedzeniu
> takiego deserku poznym popoludniem moze miec problemy z zasnieciem.
> Deserek najlepszy jest na drugi dzien, albo i pozniej - tylko wtedy
> lepiej,
> zeby nie mial w sobie swiezych jaj.
>
> Alex.
a znaczy to "ciagnij mnie do gory" czyli deser ma ci dodac animuszu i podniesc
splaszczony humor....
--
Amicalement Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |