Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.torun.pdi.net!
not-for-mail
From: Robert Keller <n...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co to jest tiramisu?
Date: Wed, 10 May 2000 13:05:08 +0200
Organization: Publiczny Dostep do Internetu ( Public Internet Access )
Lines: 37
Message-ID: <3...@k...net.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: pc69.krakow.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: rymunda.torun.pdi.net 957956711 30120 212.160.4.69 (10 May 2000 11:05:11
GMT)
X-Complaints-To: n...@n...torun.pdi.net
NNTP-Posting-Date: 10 May 2000 11:05:11 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.72 [en] (Win95; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27764
Ukryj nagłówki
MaZi wrote:
> Witam,
> prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, wlasciwie wiem tylko, ze to
> deser. No wiec kto mnie oswieci?
> pozdrawiam
> --
> Mariusz at m...@h...pl
> SMS non stop +...@s...plusgsm.pl
> na wszelki wypadek z...@p...onet.pl
Podam jeszcze jeden przepis (podobny, z tego co widze, do poprzedniego),
moze troche bardziej uproszczony, ale podejrzewam, ze rownie smaczny.
750 g bialego, swiezego, bardzo tlustego sera
4 zoltka
200 g cukru pudru
2 op. cukru waniliowego
500 g biszkoptow
300 g smietanki slodkiej (1 szkl.)
1/4 l wystudzonej kawy ekspresowej
1 kieliszek likieru migdalowego
W prostokatnej formie szklanej ulozyc jedna warstwe biszkoptow i polac
je wystudzona kawa. Ser, zoltka, cukier i cukier waniliowy ubic mikserem
do bialosci. W innym naczyniu ubic na sztywno smietanke. Polaczyc obie
porcje, powoli mieszac i dodac likier migdalowy. Na biszkopty ulozyc
krem, znowu warstwe biszkoptow zwilzonych kawa, warstwe kremu. Posypac
gorna warstwe czekolada i schlodzic przez pare godzin w lodowce. Podawac
pokrojone w prostokaty, przybrane swiezymi truskawkami.
Pozdrawiam
Aneta
|