Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.torun.pdi.net!
not-for-mail
From: "Karolina" <k...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Co to jest tiramisu?
Date: Tue, 9 May 2000 22:06:15 +0200
Organization: Publiczny Dostep do Internetu ( Public Internet Access )
Lines: 53
Message-ID: <8f9r3r$e4v$1@rymunda.torun.pdi.net>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.216.87
X-Trace: rymunda.torun.pdi.net 957902779 14495 213.25.216.87 (9 May 2000 20:06:19
GMT)
X-Complaints-To: n...@n...torun.pdi.net
NNTP-Posting-Date: 9 May 2000 20:06:19 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27738
Ukryj nagłówki
Tiramisu to wloski deser na specjalne okazje
Tiramisu to warstwy biszkoptu przekladane serem mascarpone, kremem z bitej
smietany i nasaczane kawa espresso. Najlepiej sie udaje w szklanym naczyniu
o wysokich brzegach.
Skladniki
Biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1-1/4 szklanki maki
Jajka rozdzielic, ubic bialka na sztywno, dodac cukier w trzech porcjach,
ciagle ubijajac, az bedzie lsniaca masa. Ciagle ubijajac, dodawac po jednym
zoltku, az sie dobrze wymiesza. Reka albo lyzka wymieszac ciasto delikatnie
z maka. Rozprowadzic na blasze posmarowanej maslem i posypanej maka. (Tu w
Stanach posypujemy maka, nie bulka, radze sprobowac). Piec w 200C przez
25-30 min., az brzegi zaczna odstawac od blachy i ciasto jest zlote.
Odwrocic na sciereczke do wystudzenia.
Tiramisu
1 szklanka mascarpone
Bita smietana (z 250 ml)
cukier waniliowy
1/2 szklanki bardzo mocnej kawy lub espresso
tarta czekolada
Ubic smietane z cukrem waniliowym. Na dnie szklanego naczynia ulozyc warstwe
kawalkow biszkoptu, udartych raczej niz krojonych. Te warstwe nasaczyc
paroma lyzkami kawy. Na to rozsmarowac 1/2 mascarpone. Posypac tarta
czekolada. Nakryc nastepnymi kawalkami biszkoptu, nasaczyc kawa, rozsmarowac
polowe bitej smietany, posypac tarta czekolada. Powtorzyc warstwe z
mascarpone, i zakonczyc warstwa z bita smietana. Posypac czekolada na
wierzchu. Schlodzic przez pare godzin. Podawac duza lyzka, jak budyn z
salaterki, na miseczki. Jest to bardzo bogaty deser i je sie male ilosci.
Ta porcja zadowoli 12 osob.
From: m...@a...com (MagdalenaB)
Ja to robie w formie tortu, bo sie wygodniej i estetyczniej naklada, jezeli
w miseczkach, to kazdemu w osobnej, ale wtedy jest sporo zabawy , poza tym
klasyczne wloskie tiramisu jest na biszkopcie kakaowym. Aaa, i do nasaczania
mieszam kawe z likierem kawowym, smak jest wtedy mocniejszy.
Użytkownik MaZi <m...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> Witam,
> prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, wlasciwie wiem tylko, ze to
> deser. No wiec kto mnie oswieci?
> pozdrawiam
> --
> Mariusz at m...@h...pl
> SMS non stop +...@s...plusgsm.pl
> na wszelki wypadek z...@p...onet.pl
>
|