| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-11 23:08:51
Temat: Co to za zupa ???Witam,
jestemn tu nowa....ale raczej w pisaniu. Bo podglądam was od dawna. A teraz
sama mam problem.
Przpomniałam sobie zupę, która kiedys robiła moja mama, a którą lubiłam.
Kiedys też zostałam poczęstowana nią u koleżanki. Niestety kontaktów juz nie
mam i nie mam gdzie zdobyć nazwy zupy i przepisu. Niby prosta, ale w żadnej
książce jej nie znalażłam.
A chodzi o zwykłą, prosta zupę, taka z niczego (ale nie jest to zupa "nic").
pamiętam, że było tam ciut kartofli, charakterystycznymi kluskami były
łazanki. Po wieszchu pływała chyba podsmażana cebulka (taka drobno
pokrojona).
próbowałam cos takiego robić, ale ciągle nie udaje mi się uzyskać tego
"właściwego" smaku. :( Może ktoś zna ją ?
Pozdrawiam
Leval
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-12 09:01:35
Temat: Re: Co to za zupa ???
Użytkownik "Leval" <l...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cuje63$68u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> jestemn tu nowa....ale raczej w pisaniu. Bo podglądam was od dawna. A
teraz
> sama mam problem.
> Przpomniałam sobie zupę, która kiedys robiła moja mama, a którą lubiłam.
> Kiedys też zostałam poczęstowana nią u koleżanki. Niestety kontaktów juz
nie
> mam i nie mam gdzie zdobyć nazwy zupy i przepisu. Niby prosta, ale w
żadnej
> książce jej nie znalażłam.
> A chodzi o zwykłą, prosta zupę, taka z niczego (ale nie jest to zupa
"nic").
> pamiętam, że było tam ciut kartofli, charakterystycznymi kluskami były
> łazanki. Po wieszchu pływała chyba podsmażana cebulka (taka drobno
> pokrojona).
>
> próbowałam cos takiego robić, ale ciągle nie udaje mi się uzyskać tego
> "właściwego" smaku. :( Może ktoś zna ją ?
>
fitka czyli melka. Klasyczna jest z zacierką, ale łazanki też mogą być.
Cebulkę podsmażyć na złoto-brazowo, kartofle w kostkę, mogą być łazanki, ale
ja wolę z zacierką. Wszystko do gara i gotować do miekkości ziemniaków i
klusek. Z przypraw - tylko sól.
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-12 16:22:37
Temat: Re: Co to za zupa ???
> fitka czyli melka. Klasyczna jest z zacierką, ale łazanki też mogą być.
> Cebulkę podsmażyć na złoto-brazowo, kartofle w kostkę, mogą być łazanki,
ale
> ja wolę z zacierką. Wszystko do gara i gotować do miekkości ziemniaków i
> klusek. Z przypraw - tylko sól.
> Pozdrówka - Agnieszka
Ale mnie sie wydaje, że tam jeszcze jakieś (starte na tarce ???) warzywa
pływały (w niewielkiej ilości).
Pozdrawiam
Leval
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-12 19:31:48
Temat: Re: Co to za zupa ???
Użytkownik "Leval" <l...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:culbt9$s32$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > fitka czyli melka. Klasyczna jest z zacierką, ale łazanki też mogą być.
> > Cebulkę podsmażyć na złoto-brazowo, kartofle w kostkę, mogą być łazanki,
> ale
> > ja wolę z zacierką. Wszystko do gara i gotować do miekkości ziemniaków i
> > klusek. Z przypraw - tylko sól.
> > Pozdrówka - Agnieszka
>
> Ale mnie sie wydaje, że tam jeszcze jakieś (starte na tarce ???) warzywa
> pływały (w niewielkiej ilości).
>
No to zetrzyj do melki trochę warzyw, jak Ci tak pasuje.
Pozdr. - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-13 20:53:49
Temat: Re: Co to za zupa ???
Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cukge9$el$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Leval" <l...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:cuje63$68u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Witam,
> >
> >
> fitka czyli melka. Klasyczna jest z zacierką, ale łazanki też mogą być.
> Cebulkę podsmażyć na złoto-brazowo, kartofle w kostkę, mogą być łazanki,
ale
> ja wolę z zacierką. Wszystko do gara i gotować do miekkości ziemniaków i
> klusek. Z przypraw - tylko sól.
>
W niektórych okolicach nosi ona nazwe pospółki
ale generalnie jest to danie wielkopostne :))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-14 06:40:07
Temat: Re: Co to za zupa ???> > fitka czyli melka. Klasyczna jest z zacierką, ale łazanki też mogą być.
> > Cebulkę podsmażyć na złoto-brazowo, kartofle w kostkę, mogą być łazanki,
> ale
> > ja wolę z zacierką. Wszystko do gara i gotować do miekkości ziemniaków i
> > klusek. Z przypraw - tylko sól.
> >
>
> W niektórych okolicach nosi ona nazwe pospółki
>
> ale generalnie jest to danie wielkopostne :))
Ja ją znam (z zacierkami) pod nazwą zupy - biedy :-D i też bardzo lubię. Ważne
jest, żeby cebulka była mocno przysmażona (zbrązowiała), a nie tylko podduszona
lub zezłocona, Wyraźnie inny smak!
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-14 16:32:48
Temat: Re: Co to za zupa ???
> > W niektórych okolicach nosi ona nazwe pospółki
> >
> > ale generalnie jest to danie wielkopostne :))
>
> Ja ją znam (z zacierkami) pod nazwą zupy - biedy :-D i też bardzo lubię.
Ważne
> jest, żeby cebulka była mocno przysmażona (zbrązowiała), a nie tylko
podduszona
> lub zezłocona, Wyraźnie inny smak!
> Gośka
Dziekuje wszystkim za informacje. mam nadzieje, że tym razem wyjdzie i
odnajdę ten smak, który pamiętam. :)
pozdr
Leval
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |