Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co to za zupa ???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co to za zupa ???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-11 23:08:51

Temat: Co to za zupa ???
Od: "Leval" <l...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

jestemn tu nowa....ale raczej w pisaniu. Bo podglądam was od dawna. A teraz
sama mam problem.
Przpomniałam sobie zupę, która kiedys robiła moja mama, a którą lubiłam.
Kiedys też zostałam poczęstowana nią u koleżanki. Niestety kontaktów juz nie
mam i nie mam gdzie zdobyć nazwy zupy i przepisu. Niby prosta, ale w żadnej
książce jej nie znalażłam.
A chodzi o zwykłą, prosta zupę, taka z niczego (ale nie jest to zupa "nic").
pamiętam, że było tam ciut kartofli, charakterystycznymi kluskami były
łazanki. Po wieszchu pływała chyba podsmażana cebulka (taka drobno
pokrojona).

próbowałam cos takiego robić, ale ciągle nie udaje mi się uzyskać tego
"właściwego" smaku. :( Może ktoś zna ją ?

Pozdrawiam
Leval

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-12 09:01:35

Temat: Re: Co to za zupa ???
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Leval" <l...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cuje63$68u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> jestemn tu nowa....ale raczej w pisaniu. Bo podglądam was od dawna. A
teraz
> sama mam problem.
> Przpomniałam sobie zupę, która kiedys robiła moja mama, a którą lubiłam.
> Kiedys też zostałam poczęstowana nią u koleżanki. Niestety kontaktów juz
nie
> mam i nie mam gdzie zdobyć nazwy zupy i przepisu. Niby prosta, ale w
żadnej
> książce jej nie znalażłam.
> A chodzi o zwykłą, prosta zupę, taka z niczego (ale nie jest to zupa
"nic").
> pamiętam, że było tam ciut kartofli, charakterystycznymi kluskami były
> łazanki. Po wieszchu pływała chyba podsmażana cebulka (taka drobno
> pokrojona).
>
> próbowałam cos takiego robić, ale ciągle nie udaje mi się uzyskać tego
> "właściwego" smaku. :( Może ktoś zna ją ?
>
fitka czyli melka. Klasyczna jest z zacierką, ale łazanki też mogą być.
Cebulkę podsmażyć na złoto-brazowo, kartofle w kostkę, mogą być łazanki, ale
ja wolę z zacierką. Wszystko do gara i gotować do miekkości ziemniaków i
klusek. Z przypraw - tylko sól.
Pozdrówka - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-12 16:22:37

Temat: Re: Co to za zupa ???
Od: "Leval" <l...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> fitka czyli melka. Klasyczna jest z zacierką, ale łazanki też mogą być.
> Cebulkę podsmażyć na złoto-brazowo, kartofle w kostkę, mogą być łazanki,
ale
> ja wolę z zacierką. Wszystko do gara i gotować do miekkości ziemniaków i
> klusek. Z przypraw - tylko sól.
> Pozdrówka - Agnieszka

Ale mnie sie wydaje, że tam jeszcze jakieś (starte na tarce ???) warzywa
pływały (w niewielkiej ilości).

Pozdrawiam
Leval

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-12 19:31:48

Temat: Re: Co to za zupa ???
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Leval" <l...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:culbt9$s32$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > fitka czyli melka. Klasyczna jest z zacierką, ale łazanki też mogą być.
> > Cebulkę podsmażyć na złoto-brazowo, kartofle w kostkę, mogą być łazanki,
> ale
> > ja wolę z zacierką. Wszystko do gara i gotować do miekkości ziemniaków i
> > klusek. Z przypraw - tylko sól.
> > Pozdrówka - Agnieszka
>
> Ale mnie sie wydaje, że tam jeszcze jakieś (starte na tarce ???) warzywa
> pływały (w niewielkiej ilości).
>
No to zetrzyj do melki trochę warzyw, jak Ci tak pasuje.
Pozdr. - A.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-13 20:53:49

Temat: Re: Co to za zupa ???
Od: "Marek W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cukge9$el$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Leval" <l...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:cuje63$68u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Witam,
> >
> >
> fitka czyli melka. Klasyczna jest z zacierką, ale łazanki też mogą być.
> Cebulkę podsmażyć na złoto-brazowo, kartofle w kostkę, mogą być łazanki,
ale
> ja wolę z zacierką. Wszystko do gara i gotować do miekkości ziemniaków i
> klusek. Z przypraw - tylko sól.
>

W niektórych okolicach nosi ona nazwe pospółki

ale generalnie jest to danie wielkopostne :))

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-14 06:40:07

Temat: Re: Co to za zupa ???
Od: g...@b...pl szukaj wiadomości tego autora

> > fitka czyli melka. Klasyczna jest z zacierką, ale łazanki też mogą być.
> > Cebulkę podsmażyć na złoto-brazowo, kartofle w kostkę, mogą być łazanki,
> ale
> > ja wolę z zacierką. Wszystko do gara i gotować do miekkości ziemniaków i
> > klusek. Z przypraw - tylko sól.
> >
>
> W niektórych okolicach nosi ona nazwe pospółki
>
> ale generalnie jest to danie wielkopostne :))

Ja ją znam (z zacierkami) pod nazwą zupy - biedy :-D i też bardzo lubię. Ważne
jest, żeby cebulka była mocno przysmażona (zbrązowiała), a nie tylko podduszona
lub zezłocona, Wyraźnie inny smak!
Gośka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-14 16:32:48

Temat: Re: Co to za zupa ???
Od: "Leval" <l...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > W niektórych okolicach nosi ona nazwe pospółki
> >
> > ale generalnie jest to danie wielkopostne :))
>
> Ja ją znam (z zacierkami) pod nazwą zupy - biedy :-D i też bardzo lubię.
Ważne
> jest, żeby cebulka była mocno przysmażona (zbrązowiała), a nie tylko
podduszona
> lub zezłocona, Wyraźnie inny smak!
> Gośka

Dziekuje wszystkim za informacje. mam nadzieje, że tym razem wyjdzie i
odnajdę ten smak, który pamiętam. :)

pozdr
Leval

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Do Krysi T.
Kartoflak
zrobiłam ciasto...
lazanie-przepis
Co to jest?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »