Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co zrobić ze sfermentowanym miodem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co zrobić ze sfermentowanym miodem?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-19 06:39:05

Temat: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: "Maciek" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dostałem w prezencie dwa litry miodu ,który miał być wspaniały i najlepszy a
po otwarciu słoika 1/3 wyplyneła i dalej drań próbuje się wydostać.
Czy mogę go bezpiecznie zjeść? Czy nadaje się tylko do kosza? :( Tego nie
chciałbym robić.
Na forach pszczelarskich nikt nie chce mi pomóc.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-19 07:25:10

Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przelej do gąsiora, dolej wody, włóż rurkę fermentacyjną i czekaj...




Użytkownik "Maciek" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dlmh0i$je9$1@news.onet.pl...
> Dostałem w prezencie dwa litry miodu ,który miał być wspaniały i najlepszy
> a
> po otwarciu słoika 1/3 wyplyneła i dalej drań próbuje się wydostać.
> Czy mogę go bezpiecznie zjeść? Czy nadaje się tylko do kosza? :( Tego nie
> chciałbym robić.
> Na forach pszczelarskich nikt nie chce mi pomóc.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-19 09:54:26

Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Maciek napisał:

> Dostałem w prezencie dwa litry miodu ,który miał być wspaniały i najlepszy a
> po otwarciu słoika 1/3 wyplyneła i dalej drań próbuje się wydostać.
> Czy mogę go bezpiecznie zjeść? Czy nadaje się tylko do kosza? :( Tego nie
> chciałbym robić.

Się zszokowałam. Lata całe uzywam miodu kupowanego w sporych słojach,
miód ów stoi miesiącami, gdyż ze względu na objętość pojemnika nie da
się go spożyć od razu, trzymam go w zamkniętym słoiku wprawdzie, ale
zawsze na wierzchu, w temperaturze pokojowej, a nigdy mi nie
sfermentował. Jak to jest w ogóle możliwe? Miód pochodzi od naprawdę
zaufanego ludzia, więc żadne konserwanty nie wchodzą w rachubę. Ktoś
umie wyjaśnić przyczynę fermentowania miodu? Bom ciekawa.

tapta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-11-19 10:39:39

Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 19 Nov 2005 07:39:05 +0100, Maciek napisał(a):

> Dostałem w prezencie dwa litry miodu ,który miał być wspaniały i najlepszy a
> po otwarciu słoika 1/3 wyplyneła i dalej drań próbuje się wydostać.
> Czy mogę go bezpiecznie zjeść? Czy nadaje się tylko do kosza? :( Tego nie
> chciałbym robić.

Zmieszac z 4 litrami wody albo soku jablkowego, doszczepic odpowiednimi
drozdzami, wlac do dymionu i czekac cierpliwie :)

--
pozdrawiam

Maciek
"Oh gimme, gimme, gimme a beer after midnight"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-11-19 10:50:03

Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: Jędrek <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Ktoś umie wyjaśnić przyczynę fermentowania miodu? Bom ciekawa.
>
> tapta

najcześciej powodem fermentacji miodu jest nieuczciwy pszczelarz, ...jeżeli
zabierze miód z ula, który pszczoły przerobiły z syropu którym je podkarmia

--
Pozdrawiam

Jędrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-11-19 12:11:28

Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: "dexth" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "tapta" <t...@S...pl> napisał w wiadomości
news:dlmse2$4it$1@achot.icm.edu.pl...
Ktoś
> umie wyjaśnić przyczynę fermentowania miodu? Bom ciekawa.

Miodu nie, ale roztworu miodu to można.

--
Pozdrawiam
dexth
d...@i...pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-11-19 12:16:44

Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: "Misiek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1lxixrso485h4$.x5wvmvx9b1lk.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 19 Nov 2005 07:39:05 +0100, Maciek napisał(a):
>
> > Dostałem w prezencie dwa litry miodu ,który miał być wspaniały i
najlepszy a
> > po otwarciu słoika 1/3 wyplyneła i dalej drań próbuje się wydostać.
> > Czy mogę go bezpiecznie zjeść? Czy nadaje się tylko do kosza? :( Tego
nie
> > chciałbym robić.
>
> Zmieszac z 4 litrami wody albo soku jablkowego, doszczepic odpowiednimi
> drozdzami, wlac do dymionu i czekac cierpliwie :)
>
> --
> pozdrawiam
>
> Maciek

Jesli juz fermentuje to nie dodawal bym drozdzy!!!
najlepsze alkohole uzyskujemy z wlasnie takiego procesu fermentacji
Do moszczu z winogron (wisni tez) nie zaleca sie dodawania (bynajmniej na
poczatku) zadnych drozdzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-11-19 22:54:07

Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 19 Nov 2005 10:54:26 +0100, tapta <t...@S...pl> wrote:

>Użytkownik Maciek napisał:
>
>> Dostałem w prezencie dwa litry miodu ,który miał być wspaniały i najlepszy a
>> po otwarciu słoika 1/3 wyplyneła i dalej drań próbuje się wydostać.
>> Czy mogę go bezpiecznie zjeść? Czy nadaje się tylko do kosza? :( Tego nie
>> chciałbym robić.
>
>Się zszokowałam. Lata całe uzywam miodu kupowanego w sporych słojach,
>miód ów stoi miesiącami, gdyż ze względu na objętość pojemnika nie da
>się go spożyć od razu, trzymam go w zamkniętym słoiku wprawdzie, ale
>zawsze na wierzchu, w temperaturze pokojowej, a nigdy mi nie
>sfermentował. Jak to jest w ogóle możliwe? Miód pochodzi od naprawdę
>zaufanego ludzia, więc żadne konserwanty nie wchodzą w rachubę. Ktoś
>umie wyjaśnić przyczynę fermentowania miodu? Bom ciekawa.

Normalny, niefalszowany miod zawiera tak duzo cukru ze mikroorganizmom
trudno w tym wyzyc (wody za malo). Zawiera rowniez odpowiednie enzymy
przeciwdzialajace fermentacji - bo przeciez to ma byc zapas na zime...

Jak miod podgrzac zeby sie lepiej do sloikow rozlewal to enzymy w
duzej mierze diabli biora, jak dolac kranowy (w sumie tansza od miodu)
to i utrudnienia dla drozdzy maleja...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-11-20 07:10:50

Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: "Misiek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciek" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dlmh0i$je9$1@news.onet.pl...
> Dostałem w prezencie dwa litry miodu ,który miał być wspaniały i najlepszy
a
> po otwarciu słoika 1/3 wyplyneła i dalej drań próbuje się wydostać.
> Czy mogę go bezpiecznie zjeść? Czy nadaje się tylko do kosza? :( Tego nie
> chciałbym robić.
> Na forach pszczelarskich nikt nie chce mi pomóc.
>

Dodam jeszcze ze dobry miod nie sfermentuje tak sam z siebie wiec musi to
raczej byc jakis szwindel (dolana woda czy cus w tym rodzaju)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-11-20 17:09:59

Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Misiek napisał(a):
> Dodam jeszcze ze dobry miod nie sfermentuje tak sam z siebie wiec musi to
> raczej byc jakis szwindel (dolana woda czy cus w tym rodzaju)

Wystarczy, że to bedzie miód chiński.
:-(
Istnieje stary dobry sposób na rozpoznanie czy miód nie jest
zafałszowany, wystarczy zanurzyć w miodzie czubek ołówka kopiowego,
jesli zacznie się barwic na fioletowo to znak, że miód zawiera wodę.

Ponadto:
cyt.,
W Chinach w leczeniu bakteryjnych chorób pszczół stosowany jest lek
wyprodukowany w Rosji według starej technologii lat sześćdziesiątych, a
lek nie jest odpowiednio oczyszczony, stąd też obawy o jego szkodliwość.
Skąd chloramphenicol w Polskim miodzie? Możliwości teoretycznie są dwie.
Stosowany jest powszechnie w Chinach w leczeniu chorób bakteryjnych
czerwia, stamtąd przenika do miodu a następnie wraz z chińskim miodem
importowany był do Polski. Mogło się zdarzyć, ze miód chiński został
zmieszany z miodem polskim i sprzedawany jako miód polski. Postępowanie
takie nie jest dozwolone, ale zdarza się ponoć. Można jednak szukać
potwierdzeń. W sklepach nie spotyka się miodu innego jak miód polski. Z
zagranicy zaś w ostatnich latach importuje około 2 tys ton miodu. Nasuwa
się pytanie gdzie ten miód jest?
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/artykuly/200
4_08/artykul_2004_08.html

Cyt.:
Miód chiński w krajach UE, kwalifikowany jako miód przemysłowy, często
sprzedawany jest jako miód stołowy. Miewa on ślady fermentacji i posmak
metaliczny spowodowany długotrwałym przechowywaniem w metalowych
beczkach. Zawartość żelaza w takim miodzie przewyższa dwukrotnie, a
nawet 10-krotnie dopuszczalną ilość. Dyrektywa nie stwarza
wystarczających podstaw do wyeliminowania takiego miodu z rynku,
ponieważ nie uściśla zjawiska fermentacji miodu i nie dostarcza
wskazówek dotyczących sposobu przeprowadzenia kontroli organoleptycznej
w celu określenia obcych zapachów i smaków.
http://www.pszczoly.pl/archiwum/unia_europejska.php

pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciastka orzechowo-kokosowe
Gotuję golonkę i co teraz?
ekspres ciśnieniowy do kawy
telepizza z sosem smietanowym.
sardynka w kanapce

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »