Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nas
k.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Date: Sat, 19 Nov 2005 22:54:07 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 27
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <dlmh0i$je9$1@news.onet.pl> <dlmse2$4it$1@achot.icm.edu.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: qr222.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1132440892 7719 217.99.27.222 (19 Nov 2005 22:54:52
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 19 Nov 2005 22:54:52 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:253233
Ukryj nagłówki
On Sat, 19 Nov 2005 10:54:26 +0100, tapta <t...@S...pl> wrote:
>Użytkownik Maciek napisał:
>
>> Dostałem w prezencie dwa litry miodu ,który miał być wspaniały i najlepszy a
>> po otwarciu słoika 1/3 wyplyneła i dalej drań próbuje się wydostać.
>> Czy mogę go bezpiecznie zjeść? Czy nadaje się tylko do kosza? :( Tego nie
>> chciałbym robić.
>
>Się zszokowałam. Lata całe uzywam miodu kupowanego w sporych słojach,
>miód ów stoi miesiącami, gdyż ze względu na objętość pojemnika nie da
>się go spożyć od razu, trzymam go w zamkniętym słoiku wprawdzie, ale
>zawsze na wierzchu, w temperaturze pokojowej, a nigdy mi nie
>sfermentował. Jak to jest w ogóle możliwe? Miód pochodzi od naprawdę
>zaufanego ludzia, więc żadne konserwanty nie wchodzą w rachubę. Ktoś
>umie wyjaśnić przyczynę fermentowania miodu? Bom ciekawa.
Normalny, niefalszowany miod zawiera tak duzo cukru ze mikroorganizmom
trudno w tym wyzyc (wody za malo). Zawiera rowniez odpowiednie enzymy
przeciwdzialajace fermentacji - bo przeciez to ma byc zapas na zime...
Jak miod podgrzac zeby sie lepiej do sloikow rozlewal to enzymy w
duzej mierze diabli biora, jak dolac kranowy (w sumie tansza od miodu)
to i utrudnienia dla drozdzy maleja...
--
Darek
|