Data: 2005-11-20 17:09:59
Temat: Re: Co zrobić ze sfermentowanym miodem?
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Misiek napisał(a):
> Dodam jeszcze ze dobry miod nie sfermentuje tak sam z siebie wiec musi to
> raczej byc jakis szwindel (dolana woda czy cus w tym rodzaju)
Wystarczy, że to bedzie miód chiński.
:-(
Istnieje stary dobry sposób na rozpoznanie czy miód nie jest
zafałszowany, wystarczy zanurzyć w miodzie czubek ołówka kopiowego,
jesli zacznie się barwic na fioletowo to znak, że miód zawiera wodę.
Ponadto:
cyt.,
W Chinach w leczeniu bakteryjnych chorób pszczół stosowany jest lek
wyprodukowany w Rosji według starej technologii lat sześćdziesiątych, a
lek nie jest odpowiednio oczyszczony, stąd też obawy o jego szkodliwość.
Skąd chloramphenicol w Polskim miodzie? Możliwości teoretycznie są dwie.
Stosowany jest powszechnie w Chinach w leczeniu chorób bakteryjnych
czerwia, stamtąd przenika do miodu a następnie wraz z chińskim miodem
importowany był do Polski. Mogło się zdarzyć, ze miód chiński został
zmieszany z miodem polskim i sprzedawany jako miód polski. Postępowanie
takie nie jest dozwolone, ale zdarza się ponoć. Można jednak szukać
potwierdzeń. W sklepach nie spotyka się miodu innego jak miód polski. Z
zagranicy zaś w ostatnich latach importuje około 2 tys ton miodu. Nasuwa
się pytanie gdzie ten miód jest?
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/artykuly/200
4_08/artykul_2004_08.html
Cyt.:
Miód chiński w krajach UE, kwalifikowany jako miód przemysłowy, często
sprzedawany jest jako miód stołowy. Miewa on ślady fermentacji i posmak
metaliczny spowodowany długotrwałym przechowywaniem w metalowych
beczkach. Zawartość żelaza w takim miodzie przewyższa dwukrotnie, a
nawet 10-krotnie dopuszczalną ilość. Dyrektywa nie stwarza
wystarczających podstaw do wyeliminowania takiego miodu z rynku,
ponieważ nie uściśla zjawiska fermentacji miodu i nie dostarcza
wskazówek dotyczących sposobu przeprowadzenia kontroli organoleptycznej
w celu określenia obcych zapachów i smaków.
http://www.pszczoly.pl/archiwum/unia_europejska.php
pozdr. Jerzy
|