Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Crepes Suzettes

Grupy

Szukaj w grupach

 

Crepes Suzettes

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-01 12:24:18

Temat: Crepes Suzettes
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Chodzi o takie eleganckie nalesniki plonace z sosem pomaranczowym. Chyba nie
bylo o tym przynajmniej przez ostatnie pol roku? Coraz lepsze pomarancze
mozna kupic o tej porze roku to rzuce przepisem. To jest cos co zawsze robi
wrazenie na gosciach, zaczerpnelam z Encyklopedii Kulinarnej t.5,
wielokrotnie przetestowalam na roznych ludziach. Niezadowolony moze byc
tylko ktos kto wybitnie nie lubi pomaranczy.

Ciasto nalesnikowe:
3 jajka
200g maki
500ml mleka
sol
2 lyzki stopionego masla
maslo do smazenia

Sos
100g masla
15 kostek cukru
3 sparzone wrzatkiem pomarancze
3 lyzki likieru Cointreau
seta koniaku
3 lyzki wody

Ciasto na nalesniki robimy jak zwykle, odstawiamy na godzine i potem wlewamy
stopione maslo, mieszamy dokladnie.
Na niewielkiej ilosci masla smazymy cieniutkie nalesniki i ukladamy je na
talerzu jeden na drugim.
Kostki cukru trzeba mocno otrzec o skorke pomaranczy traktujac je jak tarke.
Z dwoch pomaranczy wycisnac sok, trzecia obrac nozem "do zywego", nie
oszczedzajac bialej otoczki. Pokroic w drobniutka kostke, sok ktory
wycieknie w czasie krojenia uratowac koniecznie i dodac do tego
wycisnietego. Kostki cukru przelozyc na rozgrzana patelnie, zalac woda i
LEKKO ZEZLOCIC na wolnym ogniu. Trzeba bardzo uwazac by nie skarmelizowac
cukru za mocno bo sie porobia karmelowe grudki zamiast sosu. Dodac maslo
podzielone na kawaleczki i zamieszac, gdy maslo sie roztopi dodac sok,
pokrojona pomarancze i likier. Gotowac calosc przez chwilke. Nalesniki
trzeba nurzac w sosie, skladac na czworo i ukladac w zaroodpornym naczyniu,
przed podaniem polac koniakiem i zapalic.
Tu sie konczy przepis ortodoksyjny, ja zrobilam eksperyment polewajac
nalesnika juz na talerzu kilkoma struzkami sosu z gorzkiej czekolady,
pasowalo. Powiedzialabym ze to byla wersja perwersyjna;o)

Agata Solon, naturalna




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Schab po morawsku Maklowicza
Podgladam i czytam
kuchnie innych narodów
chana dal co to takiego
Pytanie o przyprawy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »