| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-31 23:06:37
Temat: Pytanie o przyprawyWitam wszystkich i pozdr. jako nowy użytkownik.
Mam od razu prośbę o pomoc w ustaleniu od czego służa pewne przyprawy. Otóż
otrzymaliśmy (a właściwie małżonka - kucharka) w prezencie od córki
powracającej z wakacji w Turcji zestaw przypraw. Większość znamy ale co do 2
mamy wątpliwości. I tak: MIX SPICE Kofte Bahan (domyślam się, że to jakaś
"kosmiczna mieszanka") oraz SUMAK. Na temat tego drugiego tyle wiemy, że to
drzewko, rośnie nawet u nas (w RP) gdzieś wyczytałem, że jest trujące????,
służy do robienia octu???? Czy ktoś nas może uświadomić
Dzięki Pozdrawiamy
Marzanna i Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-01 07:13:12
Temat: Re: Pytanie o przyprawy
"Krzysztof" <a...@p...fm> schrieb im Newsbeitrag
news:9rq081$5ms$1@news.tpi.pl...
> Witam wszystkich i pozdr. jako nowy użytkownik.
> Mam od razu prośbę o pomoc w ustaleniu od czego służa pewne przyprawy.
Otóż
> otrzymaliśmy (a właściwie małżonka - kucharka) w prezencie od córki
> powracającej z wakacji w Turcji zestaw przypraw. Większość znamy ale co do
2
> mamy wątpliwości. I tak: MIX SPICE Kofte Bahan (domyślam się, że to jakaś
> "kosmiczna mieszanka") oraz SUMAK. Na temat tego drugiego tyle wiemy, że
to
> drzewko, rośnie nawet u nas (w RP) gdzieś wyczytałem, że jest trujące????,
> służy do robienia octu???? Czy ktoś nas może uświadomić
> Dzięki Pozdrawiamy
> Marzanna i Krzysztof
>
O sumaku juz mowilismy. To rzeczywiscie nasiona "drzewa octowego". W kuchni
tureckiej stosowane np. do farszu drobiowego. Co to jest to inne - nie wiem,
ale spytam zanjomego Turka.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 10:48:54
Temat: Re: Pytanie o przyprawy> O sumaku juz mowilismy. To rzeczywiscie nasiona "drzewa octowego". W
kuchni
> tureckiej stosowane np. do farszu drobiowego. Co to jest to inne - nie
wiem,
> ale spytam zanjomego Turka.
>
> Irek
>
> Bede wdzieczny - dzieki za sumaka
Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-04 09:52:00
Temat: Re: Pytanie o przyprawyUzytkownik "Irek Zablocki" <i...@w...de> napisal w wiadomosci
news:9rqutp$ddg$06$1@news.t-online.com...
>
> > mamy wątpliwości. I tak: MIX SPICE Kofte Bahan (domyślam się, że to
jakaś
> > "kosmiczna mieszanka") oraz SUMAK. Na temat tego drugiego tyle wiemy, że
> to
> > drzewko, rośnie nawet u nas (w RP) gdzieś wyczytałem, że jest
trujące????,
> > służy do robienia octu???? Czy ktoś nas może uświadomić
Kofte to tureckie szaszlyczki, przypuszczam ze stosuje sie do przyprawiania
tychze.
Sumaku szukalem dla zony dosc dlugo, znalazlem w Wiedniu na Naschmarkt...
GreGG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-04 11:09:04
Temat: Re: Pytanie o przyprawyIrek i Greg dzieki za sumaka i kofte, juz wszystko jasne
pozdrawiam Krzysztof z Poznania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:32:33
Temat: Damskie udka (bylo: Pytanie o przyprawy)
"GreGG" <n...@g...krakow.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:9s332j$553$1@news.tpi.pl...
> Uzytkownik "Irek Zablocki" <i...@w...de> napisal w wiadomosci
> news:9rqutp$ddg$06$1@news.t-online.com...
> >
>
> > > mamy wątpliwości. I tak: MIX SPICE Kofte Bahan (domyślam się, że to
> jakaś
> > > "kosmiczna mieszanka") oraz SUMAK. Na temat tego drugiego tyle wiemy,
że
> > to
> > > drzewko, rośnie nawet u nas (w RP) gdzieś wyczytałem, że jest
> trujące????,
> > > służy do robienia octu???? Czy ktoś nas może uświadomić
>
> Kofte to tureckie szaszlyczki, przypuszczam ze stosuje sie do
przyprawiania
> tychze.
> Sumaku szukalem dla zony dosc dlugo, znalazlem w Wiedniu na Naschmarkt...
>
> GreGG
>
Tak Turcy nazywaja ichnie mielone, gdyz ksztaltem maja przypominac uda
naszych Pan. Na cztery osoby nalezy wziasc: 1 srednia cebule, 50 g masla, 50
g ryzu (Patna), 750 g mielonej wolowiny, 3 jaja, peczek pietruszki, 3 lyzki
maki, 8 lyzek oleju slonecznikowego, szczypta mielonego ziela angielskiego i
pieprz.
Cebule obrac i posiekac drobno. W garnku rozpuscic polowe masla i zeszklic
cebule. Dodac ryz i podsmazyc. Dolac 200 ml. wody i sol. Gotowac 20 min. Ryz
ostudzic. Mieso podzielic na dwie czesci. Jedna podsmazyc w pozostalej
polowie masla, ostudzic i polaczyc z czescia surowa. Mieso dodac do ryzu,
wbic 1 jajo, dodac pieprzu, ziela angielskiego i drobno posiekanej
pietruszki. Wymieszac dokladnie rekami. Make wysiac na talerz. W malej
miseczce wytrzepac pozostale dwa jaja. Olej podgrzac na patelni. Nabierac
czubata lyzka masy miesno-ryzowa i wilgotnymi rekami formowac damskie udka,
czyli takie owalne mielone. Na koniec lekko je splaszczac. najpierw obtoczyc
je w mace a potem w roztrzepanych jajkach. Smazyc na chrupiaco z obu stron.
I to by bylo tyle na temat kulinarnych orgazmow po turecku.
Mialem klopoty z odnalezieniem przepisu gdyz po niemiecku pisze sie to przez
umlaut czyli Kadinbudu koefte.To koefte to nie tyle szaszlyk co wszelkie
kotlety. Choc jest tez wersja kotlecikow podanych jak szaszlyk - Sis
koefte - obowiazkowych w kazdej tureckiej restauracji. Mam tez podobny
przepis na kotleciki mielone (kuleczki) w sosie cytrynowym.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |