Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie o przyprawy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pytanie o przyprawy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-31 23:06:37

Temat: Pytanie o przyprawy
Od: "Krzysztof" <a...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich i pozdr. jako nowy użytkownik.
Mam od razu prośbę o pomoc w ustaleniu od czego służa pewne przyprawy. Otóż
otrzymaliśmy (a właściwie małżonka - kucharka) w prezencie od córki
powracającej z wakacji w Turcji zestaw przypraw. Większość znamy ale co do 2
mamy wątpliwości. I tak: MIX SPICE Kofte Bahan (domyślam się, że to jakaś
"kosmiczna mieszanka") oraz SUMAK. Na temat tego drugiego tyle wiemy, że to
drzewko, rośnie nawet u nas (w RP) gdzieś wyczytałem, że jest trujące????,
służy do robienia octu???? Czy ktoś nas może uświadomić
Dzięki Pozdrawiamy
Marzanna i Krzysztof


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-01 07:13:12

Temat: Re: Pytanie o przyprawy
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora


"Krzysztof" <a...@p...fm> schrieb im Newsbeitrag
news:9rq081$5ms$1@news.tpi.pl...
> Witam wszystkich i pozdr. jako nowy użytkownik.
> Mam od razu prośbę o pomoc w ustaleniu od czego służa pewne przyprawy.
Otóż
> otrzymaliśmy (a właściwie małżonka - kucharka) w prezencie od córki
> powracającej z wakacji w Turcji zestaw przypraw. Większość znamy ale co do
2
> mamy wątpliwości. I tak: MIX SPICE Kofte Bahan (domyślam się, że to jakaś
> "kosmiczna mieszanka") oraz SUMAK. Na temat tego drugiego tyle wiemy, że
to
> drzewko, rośnie nawet u nas (w RP) gdzieś wyczytałem, że jest trujące????,
> służy do robienia octu???? Czy ktoś nas może uświadomić
> Dzięki Pozdrawiamy
> Marzanna i Krzysztof
>
O sumaku juz mowilismy. To rzeczywiscie nasiona "drzewa octowego". W kuchni
tureckiej stosowane np. do farszu drobiowego. Co to jest to inne - nie wiem,
ale spytam zanjomego Turka.

Irek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-02 10:48:54

Temat: Re: Pytanie o przyprawy
Od: "Krzysztof" <a...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> O sumaku juz mowilismy. To rzeczywiscie nasiona "drzewa octowego". W
kuchni
> tureckiej stosowane np. do farszu drobiowego. Co to jest to inne - nie
wiem,
> ale spytam zanjomego Turka.
>
> Irek
>
> Bede wdzieczny - dzieki za sumaka
Krzysztof


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-04 09:52:00

Temat: Re: Pytanie o przyprawy
Od: "GreGG" <n...@g...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Irek Zablocki" <i...@w...de> napisal w wiadomosci
news:9rqutp$ddg$06$1@news.t-online.com...
>

> > mamy wątpliwości. I tak: MIX SPICE Kofte Bahan (domyślam się, że to
jakaś
> > "kosmiczna mieszanka") oraz SUMAK. Na temat tego drugiego tyle wiemy, że
> to
> > drzewko, rośnie nawet u nas (w RP) gdzieś wyczytałem, że jest
trujące????,
> > służy do robienia octu???? Czy ktoś nas może uświadomić

Kofte to tureckie szaszlyczki, przypuszczam ze stosuje sie do przyprawiania
tychze.
Sumaku szukalem dla zony dosc dlugo, znalazlem w Wiedniu na Naschmarkt...

GreGG


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-04 11:09:04

Temat: Re: Pytanie o przyprawy
Od: "Krzysztof" <a...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Irek i Greg dzieki za sumaka i kofte, juz wszystko jasne
pozdrawiam Krzysztof z Poznania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-05 12:32:33

Temat: Damskie udka (bylo: Pytanie o przyprawy)
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora


"GreGG" <n...@g...krakow.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:9s332j$553$1@news.tpi.pl...
> Uzytkownik "Irek Zablocki" <i...@w...de> napisal w wiadomosci
> news:9rqutp$ddg$06$1@news.t-online.com...
> >
>
> > > mamy wątpliwości. I tak: MIX SPICE Kofte Bahan (domyślam się, że to
> jakaś
> > > "kosmiczna mieszanka") oraz SUMAK. Na temat tego drugiego tyle wiemy,
że
> > to
> > > drzewko, rośnie nawet u nas (w RP) gdzieś wyczytałem, że jest
> trujące????,
> > > służy do robienia octu???? Czy ktoś nas może uświadomić
>
> Kofte to tureckie szaszlyczki, przypuszczam ze stosuje sie do
przyprawiania
> tychze.
> Sumaku szukalem dla zony dosc dlugo, znalazlem w Wiedniu na Naschmarkt...
>
> GreGG
>
Tak Turcy nazywaja ichnie mielone, gdyz ksztaltem maja przypominac uda
naszych Pan. Na cztery osoby nalezy wziasc: 1 srednia cebule, 50 g masla, 50
g ryzu (Patna), 750 g mielonej wolowiny, 3 jaja, peczek pietruszki, 3 lyzki
maki, 8 lyzek oleju slonecznikowego, szczypta mielonego ziela angielskiego i
pieprz.
Cebule obrac i posiekac drobno. W garnku rozpuscic polowe masla i zeszklic
cebule. Dodac ryz i podsmazyc. Dolac 200 ml. wody i sol. Gotowac 20 min. Ryz
ostudzic. Mieso podzielic na dwie czesci. Jedna podsmazyc w pozostalej
polowie masla, ostudzic i polaczyc z czescia surowa. Mieso dodac do ryzu,
wbic 1 jajo, dodac pieprzu, ziela angielskiego i drobno posiekanej
pietruszki. Wymieszac dokladnie rekami. Make wysiac na talerz. W malej
miseczce wytrzepac pozostale dwa jaja. Olej podgrzac na patelni. Nabierac
czubata lyzka masy miesno-ryzowa i wilgotnymi rekami formowac damskie udka,
czyli takie owalne mielone. Na koniec lekko je splaszczac. najpierw obtoczyc
je w mace a potem w roztrzepanych jajkach. Smazyc na chrupiaco z obu stron.
I to by bylo tyle na temat kulinarnych orgazmow po turecku.
Mialem klopoty z odnalezieniem przepisu gdyz po niemiecku pisze sie to przez
umlaut czyli Kadinbudu koefte.To koefte to nie tyle szaszlyk co wszelkie
kotlety. Choc jest tez wersja kotlecikow podanych jak szaszlyk - Sis
koefte - obowiazkowych w kazdej tureckiej restauracji. Mam tez podobny
przepis na kotleciki mielone (kuleczki) w sosie cytrynowym.

Irek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

re:Andrut (help, help, help !)
Re: chat ?? nie da sie wejsc dlaczegus
smaki dziecinstwa
www.mniammniam.pl portalem! :o)
pieczenie swiateczne: slaska bomba

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »