Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!new
sfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com
!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Damskie udka (bylo: Pytanie o przyprawy)
Date: Mon, 5 Nov 2001 13:32:33 +0100
Organization: T-Online
Lines: 49
Message-ID: <9s62me$g91$07$1@news.t-online.com>
References: <9rq081$5ms$1@news.tpi.pl> <9rqutp$ddg$06$1@news.t-online.com>
<9s332j$553$1@news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1004965390 07 16673 T6UXThEESLAE1Q 011105 13:03:10
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78655
Ukryj nagłówki
"GreGG" <n...@g...krakow.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:9s332j$553$1@news.tpi.pl...
> Uzytkownik "Irek Zablocki" <i...@w...de> napisal w wiadomosci
> news:9rqutp$ddg$06$1@news.t-online.com...
> >
>
> > > mamy wątpliwości. I tak: MIX SPICE Kofte Bahan (domyślam się, że to
> jakaś
> > > "kosmiczna mieszanka") oraz SUMAK. Na temat tego drugiego tyle wiemy,
że
> > to
> > > drzewko, rośnie nawet u nas (w RP) gdzieś wyczytałem, że jest
> trujące????,
> > > służy do robienia octu???? Czy ktoś nas może uświadomić
>
> Kofte to tureckie szaszlyczki, przypuszczam ze stosuje sie do
przyprawiania
> tychze.
> Sumaku szukalem dla zony dosc dlugo, znalazlem w Wiedniu na Naschmarkt...
>
> GreGG
>
Tak Turcy nazywaja ichnie mielone, gdyz ksztaltem maja przypominac uda
naszych Pan. Na cztery osoby nalezy wziasc: 1 srednia cebule, 50 g masla, 50
g ryzu (Patna), 750 g mielonej wolowiny, 3 jaja, peczek pietruszki, 3 lyzki
maki, 8 lyzek oleju slonecznikowego, szczypta mielonego ziela angielskiego i
pieprz.
Cebule obrac i posiekac drobno. W garnku rozpuscic polowe masla i zeszklic
cebule. Dodac ryz i podsmazyc. Dolac 200 ml. wody i sol. Gotowac 20 min. Ryz
ostudzic. Mieso podzielic na dwie czesci. Jedna podsmazyc w pozostalej
polowie masla, ostudzic i polaczyc z czescia surowa. Mieso dodac do ryzu,
wbic 1 jajo, dodac pieprzu, ziela angielskiego i drobno posiekanej
pietruszki. Wymieszac dokladnie rekami. Make wysiac na talerz. W malej
miseczce wytrzepac pozostale dwa jaja. Olej podgrzac na patelni. Nabierac
czubata lyzka masy miesno-ryzowa i wilgotnymi rekami formowac damskie udka,
czyli takie owalne mielone. Na koniec lekko je splaszczac. najpierw obtoczyc
je w mace a potem w roztrzepanych jajkach. Smazyc na chrupiaco z obu stron.
I to by bylo tyle na temat kulinarnych orgazmow po turecku.
Mialem klopoty z odnalezieniem przepisu gdyz po niemiecku pisze sie to przez
umlaut czyli Kadinbudu koefte.To koefte to nie tyle szaszlyk co wszelkie
kotlety. Choc jest tez wersja kotlecikow podanych jak szaszlyk - Sis
koefte - obowiazkowych w kazdej tureckiej restauracji. Mam tez podobny
przepis na kotleciki mielone (kuleczki) w sosie cytrynowym.
Irek
|