Data: 2001-11-05 12:32:33
Temat: Damskie udka (bylo: Pytanie o przyprawy)
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"GreGG" <n...@g...krakow.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:9s332j$553$1@news.tpi.pl...
> Uzytkownik "Irek Zablocki" <i...@w...de> napisal w wiadomosci
> news:9rqutp$ddg$06$1@news.t-online.com...
> >
>
> > > mamy wątpliwości. I tak: MIX SPICE Kofte Bahan (domyślam się, że to
> jakaś
> > > "kosmiczna mieszanka") oraz SUMAK. Na temat tego drugiego tyle wiemy,
że
> > to
> > > drzewko, rośnie nawet u nas (w RP) gdzieś wyczytałem, że jest
> trujące????,
> > > służy do robienia octu???? Czy ktoś nas może uświadomić
>
> Kofte to tureckie szaszlyczki, przypuszczam ze stosuje sie do
przyprawiania
> tychze.
> Sumaku szukalem dla zony dosc dlugo, znalazlem w Wiedniu na Naschmarkt...
>
> GreGG
>
Tak Turcy nazywaja ichnie mielone, gdyz ksztaltem maja przypominac uda
naszych Pan. Na cztery osoby nalezy wziasc: 1 srednia cebule, 50 g masla, 50
g ryzu (Patna), 750 g mielonej wolowiny, 3 jaja, peczek pietruszki, 3 lyzki
maki, 8 lyzek oleju slonecznikowego, szczypta mielonego ziela angielskiego i
pieprz.
Cebule obrac i posiekac drobno. W garnku rozpuscic polowe masla i zeszklic
cebule. Dodac ryz i podsmazyc. Dolac 200 ml. wody i sol. Gotowac 20 min. Ryz
ostudzic. Mieso podzielic na dwie czesci. Jedna podsmazyc w pozostalej
polowie masla, ostudzic i polaczyc z czescia surowa. Mieso dodac do ryzu,
wbic 1 jajo, dodac pieprzu, ziela angielskiego i drobno posiekanej
pietruszki. Wymieszac dokladnie rekami. Make wysiac na talerz. W malej
miseczce wytrzepac pozostale dwa jaja. Olej podgrzac na patelni. Nabierac
czubata lyzka masy miesno-ryzowa i wilgotnymi rekami formowac damskie udka,
czyli takie owalne mielone. Na koniec lekko je splaszczac. najpierw obtoczyc
je w mace a potem w roztrzepanych jajkach. Smazyc na chrupiaco z obu stron.
I to by bylo tyle na temat kulinarnych orgazmow po turecku.
Mialem klopoty z odnalezieniem przepisu gdyz po niemiecku pisze sie to przez
umlaut czyli Kadinbudu koefte.To koefte to nie tyle szaszlyk co wszelkie
kotlety. Choc jest tez wersja kotlecikow podanych jak szaszlyk - Sis
koefte - obowiazkowych w kazdej tureckiej restauracji. Mam tez podobny
przepis na kotleciki mielone (kuleczki) w sosie cytrynowym.
Irek
|