Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Crepes Suzettes
Date: Thu, 1 Nov 2001 13:24:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 47
Message-ID: <9rrfjd$p77$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa129.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1004618157 25831 213.76.96.129 (1 Nov 2001 12:35:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Nov 2001 12:35:57 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78013
Ukryj nagłówki
Chodzi o takie eleganckie nalesniki plonace z sosem pomaranczowym. Chyba nie
bylo o tym przynajmniej przez ostatnie pol roku? Coraz lepsze pomarancze
mozna kupic o tej porze roku to rzuce przepisem. To jest cos co zawsze robi
wrazenie na gosciach, zaczerpnelam z Encyklopedii Kulinarnej t.5,
wielokrotnie przetestowalam na roznych ludziach. Niezadowolony moze byc
tylko ktos kto wybitnie nie lubi pomaranczy.
Ciasto nalesnikowe:
3 jajka
200g maki
500ml mleka
sol
2 lyzki stopionego masla
maslo do smazenia
Sos
100g masla
15 kostek cukru
3 sparzone wrzatkiem pomarancze
3 lyzki likieru Cointreau
seta koniaku
3 lyzki wody
Ciasto na nalesniki robimy jak zwykle, odstawiamy na godzine i potem wlewamy
stopione maslo, mieszamy dokladnie.
Na niewielkiej ilosci masla smazymy cieniutkie nalesniki i ukladamy je na
talerzu jeden na drugim.
Kostki cukru trzeba mocno otrzec o skorke pomaranczy traktujac je jak tarke.
Z dwoch pomaranczy wycisnac sok, trzecia obrac nozem "do zywego", nie
oszczedzajac bialej otoczki. Pokroic w drobniutka kostke, sok ktory
wycieknie w czasie krojenia uratowac koniecznie i dodac do tego
wycisnietego. Kostki cukru przelozyc na rozgrzana patelnie, zalac woda i
LEKKO ZEZLOCIC na wolnym ogniu. Trzeba bardzo uwazac by nie skarmelizowac
cukru za mocno bo sie porobia karmelowe grudki zamiast sosu. Dodac maslo
podzielone na kawaleczki i zamieszac, gdy maslo sie roztopi dodac sok,
pokrojona pomarancze i likier. Gotowac calosc przez chwilke. Nalesniki
trzeba nurzac w sosie, skladac na czworo i ukladac w zaroodpornym naczyniu,
przed podaniem polac koniakiem i zapalic.
Tu sie konczy przepis ortodoksyjny, ja zrobilam eksperyment polewajac
nalesnika juz na talerzu kilkoma struzkami sosu z gorzkiej czekolady,
pasowalo. Powiedzialabym ze to byla wersja perwersyjna;o)
Agata Solon, naturalna
|