« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-13 17:58:14
Temat: Cytrynówka:)Kupiłam dziś całą siatkę limonek i postanowiłam zrobić cytrynówkę, taką
prawdziwą.
Może ktoś zna jakiś super-wypróbowany przepis i chciałby się nim podzielić:)
Ja na googlach znalazłam coś takiego:
Składniki
skórki z 2 cytryn
25 dkg cukru
0,5 l wody
0,5 l spirytusu
Z wody i cukru ugotować syrop, zdjąć z ognia i wrzucić do niego skórki z
cytryn, odstawić na 24 godziny. Wymieszać z alkoholem, przelać do butelki
odstawić na jakiś czas. Skórki wyrzucić.
Katarynka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-13 18:27:40
Temat: Re: Cytrynówka:)In article <c0j35s$17v9g7$1@ID-165437.news.uni-berlin.de>,
"kubek" <k...@w...pl> wrote:
> Kupiłam dziś całą siatkę limonek i postanowiłam zrobić cytrynówkę, taką
> prawdziwą.
>
Z limonek to ci wyjdzie limonówka. ;-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-13 21:09:42
Temat: Re: Cytrynówka:)
Użytkownik kubek <k...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:c0j35s$17v9g7$...@I...news.uni-berlin.de
...
> Kupiłam dziś całą siatkę limonek i postanowiłam zrobić cytrynówkę, taką
> prawdziwą.
> Może ktoś zna jakiś super-wypróbowany przepis i chciałby się nim
podzielić:)
>
Likier cytrynowy:
skórki z 3cytryn
1 litr spirytusu
0,8 litra wody
0,85 kg cukru
2 torebki cukru waniliowego
60 ml soku cytrynowego
pokrojoną skórkę zalać mieszaniną 0,5spirtu i 0,4 wody, odstawić na 7-10
dni.
Zrobić syrop z cukru, cukru waniliowego, soku cytrynowegoi reszty wody,
wlćdo niego przecedzoną nalewkę i dodać resztę spirytusu. Po 2-3 tygodniach
przecedzić przez bibułę, rozlać do butelek.
osiąga 40%
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-14 06:54:38
Temat: Odp: Cytrynówka:)A do cytrynowki nie sa potrzebne przypadkiem listki cytryny?
Taki widzialam kiedys przepis i moja rodzina go wyprobowala.
Jesli ktos chce, to moge sprobowac sie dowiedziec.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-14 17:33:44
Temat: Re: Cytrynówka:)Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-708378.19274013022004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <c0j35s$17v9g7$1@ID-165437.news.uni-berlin.de>,
> "kubek" <k...@w...pl> wrote:
>
> > Kupiłam dziś całą siatkę limonek i postanowiłam zrobić cytrynówkę, taką
> > prawdziwą.
> >
> Z limonek to ci wyjdzie limonówka. ;-)
>
Może być i limonówka:)
A może ktoś zna inne przepisy z wykorzystaniem limonek?
pozdrawiam
Katarynka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-14 17:36:38
Temat: Re: Cytrynówka:)Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:10817-1076715787@as2-20.starogard.dialup.inetia
.pl...
> Zrobić syrop z cukru, cukru waniliowego, soku cytrynowegoi reszty wody,
> wlćdo niego przecedzoną nalewkę i dodać resztę spirytusu. Po 2-3
tygodniach
> przecedzić przez bibułę, rozlać do butelek.
> osiąga 40%
> pozdr.Alex
>
Dziekuję serdecznie, już się zabieram do robienia:)))
pozdrawiam
Katarynka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-14 23:05:55
Temat: Re: Cytrynówka:)/Przepis na babeczki z musem limonkowym
kubek wrote:
> A może ktoś zna inne przepisy z wykorzystaniem limonek?
>
> pozdrawiam
> Katarynka
Mus cytrynowy lub limonkowy
1 plaska lyzka sproszkowanej zelatyny
80 ml wody
150 ml soku z limonek lub cytryn
240 g cukru
5 duzych jajek
1 lyzka startej swiezej skorki z limonek lub cytryn
W malym garnku o grubym dnie zalac zelatyne woda i odstawic na 5 minut.
Rozdzielic jajka. Dodac do bialek szczypte soli.
Do napuchnietej zelatyny dodac polowe cukru, sok, zoltka, i umiescic w
kapieli wodnej na malym gazie ciagle ubijajac, az troche zgestnieje,
okolo 5 minut. Dodac skorke, i wymieszac. Przelac do miski i schlodzic,
az bedzie mialo konsystencje nieubitego bialka.
Ubic bialka, az zbieleja, dodac reszte cukru, ubic na sztywno, okolo 2
minut. Delikatnie, ale dokladnie, wmieszac zelatynowa mieszanke w ubite
bialka, i przelozyc do szklanych pucharkow, albo nalozyc na upieczone
spody babeczek (przepis ponizej) czy rozsmarowac gruba warstwe musu na
waflu, i przykryc drugim. Kroic ostrym nozem w kwadraty. Mozna polac
wierzchni wafel roztopiona czekolada.
Kruche ciasto na spody babeczek
3 ugotowane zimne zoltka
140 g masla pokrojonego w kawalki
140 g cukru pudru
160 g maki
Przetrzec zoltka przez sito. Zawirowac wszystkie skladniki w malakserze,
az utworza sie grudki wielkosci grochu, albo posiekac w misce nozem.
Szybko zagniesc palcami tylko do momentu, az ciasto sie polaczy w
nierowna kule. Schlodzic 20 minut. Rolowac ciasto w walek i kroic na
kawalki takiej wielkosci, zeby wylepily dno i scianki foremek na
babeczki. Piec w niezbyt goracym piecu 160°C/320°F, tylko do momentu, az
brzegi ciasta zaczna sie zlocic, a srodek jest blady. Ja czesto pieke
plaskie ciastka o podluznym ksztalcie lisci, ktore wbijam w mus
zastygniety w pucharkach czy szklanych miseczkach. Doskonale pasuje do
tego sos malinowy, a do babeczek wisnie, mozna je tez polac odrobina czekolady.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |