Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.maxwell.syr.edu!nx02.iad01.newshostin
g.com!newshosting.com!newshosting.com!nx01.iad01.newshosting.com!border1.nntp.a
sh.giganews.com!nntp.giganews.com!pd7cy2so!shaw.ca!sn-xit-03!sn-xit-04!sn-xit-0
1!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cytrynówka:)/Przepis na babeczki z musem limonkowym
Date: Sat, 14 Feb 2004 15:05:55 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <c0j35s$17v9g7$1@ID-165437.news.uni-berlin.de>
<w...@n...onet.pl>
<c0lm3t$18mc73$2@ID-165437.news.uni-berlin.de>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 49
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191921
Ukryj nagłówki
kubek wrote:
> A może ktoś zna inne przepisy z wykorzystaniem limonek?
>
> pozdrawiam
> Katarynka
Mus cytrynowy lub limonkowy
1 plaska lyzka sproszkowanej zelatyny
80 ml wody
150 ml soku z limonek lub cytryn
240 g cukru
5 duzych jajek
1 lyzka startej swiezej skorki z limonek lub cytryn
W malym garnku o grubym dnie zalac zelatyne woda i odstawic na 5 minut.
Rozdzielic jajka. Dodac do bialek szczypte soli.
Do napuchnietej zelatyny dodac polowe cukru, sok, zoltka, i umiescic w
kapieli wodnej na malym gazie ciagle ubijajac, az troche zgestnieje,
okolo 5 minut. Dodac skorke, i wymieszac. Przelac do miski i schlodzic,
az bedzie mialo konsystencje nieubitego bialka.
Ubic bialka, az zbieleja, dodac reszte cukru, ubic na sztywno, okolo 2
minut. Delikatnie, ale dokladnie, wmieszac zelatynowa mieszanke w ubite
bialka, i przelozyc do szklanych pucharkow, albo nalozyc na upieczone
spody babeczek (przepis ponizej) czy rozsmarowac gruba warstwe musu na
waflu, i przykryc drugim. Kroic ostrym nozem w kwadraty. Mozna polac
wierzchni wafel roztopiona czekolada.
Kruche ciasto na spody babeczek
3 ugotowane zimne zoltka
140 g masla pokrojonego w kawalki
140 g cukru pudru
160 g maki
Przetrzec zoltka przez sito. Zawirowac wszystkie skladniki w malakserze,
az utworza sie grudki wielkosci grochu, albo posiekac w misce nozem.
Szybko zagniesc palcami tylko do momentu, az ciasto sie polaczy w
nierowna kule. Schlodzic 20 minut. Rolowac ciasto w walek i kroic na
kawalki takiej wielkosci, zeby wylepily dno i scianki foremek na
babeczki. Piec w niezbyt goracym piecu 160°C/320°F, tylko do momentu, az
brzegi ciasta zaczna sie zlocic, a srodek jest blady. Ja czesto pieke
plaskie ciastka o podluznym ksztalcie lisci, ktore wbijam w mus
zastygniety w pucharkach czy szklanych miseczkach. Doskonale pasuje do
tego sos malinowy, a do babeczek wisnie, mozna je tez polac odrobina czekolady.
Magdalena Bassett
|