Data: 2004-02-14 23:05:55
Temat: Re: Cytrynówka:)/Przepis na babeczki z musem limonkowym
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
kubek wrote:
> A może ktoś zna inne przepisy z wykorzystaniem limonek?
>
> pozdrawiam
> Katarynka
Mus cytrynowy lub limonkowy
1 plaska lyzka sproszkowanej zelatyny
80 ml wody
150 ml soku z limonek lub cytryn
240 g cukru
5 duzych jajek
1 lyzka startej swiezej skorki z limonek lub cytryn
W malym garnku o grubym dnie zalac zelatyne woda i odstawic na 5 minut.
Rozdzielic jajka. Dodac do bialek szczypte soli.
Do napuchnietej zelatyny dodac polowe cukru, sok, zoltka, i umiescic w
kapieli wodnej na malym gazie ciagle ubijajac, az troche zgestnieje,
okolo 5 minut. Dodac skorke, i wymieszac. Przelac do miski i schlodzic,
az bedzie mialo konsystencje nieubitego bialka.
Ubic bialka, az zbieleja, dodac reszte cukru, ubic na sztywno, okolo 2
minut. Delikatnie, ale dokladnie, wmieszac zelatynowa mieszanke w ubite
bialka, i przelozyc do szklanych pucharkow, albo nalozyc na upieczone
spody babeczek (przepis ponizej) czy rozsmarowac gruba warstwe musu na
waflu, i przykryc drugim. Kroic ostrym nozem w kwadraty. Mozna polac
wierzchni wafel roztopiona czekolada.
Kruche ciasto na spody babeczek
3 ugotowane zimne zoltka
140 g masla pokrojonego w kawalki
140 g cukru pudru
160 g maki
Przetrzec zoltka przez sito. Zawirowac wszystkie skladniki w malakserze,
az utworza sie grudki wielkosci grochu, albo posiekac w misce nozem.
Szybko zagniesc palcami tylko do momentu, az ciasto sie polaczy w
nierowna kule. Schlodzic 20 minut. Rolowac ciasto w walek i kroic na
kawalki takiej wielkosci, zeby wylepily dno i scianki foremek na
babeczki. Piec w niezbyt goracym piecu 160°C/320°F, tylko do momentu, az
brzegi ciasta zaczna sie zlocic, a srodek jest blady. Ja czesto pieke
plaskie ciastka o podluznym ksztalcie lisci, ktore wbijam w mus
zastygniety w pucharkach czy szklanych miseczkach. Doskonale pasuje do
tego sos malinowy, a do babeczek wisnie, mozna je tez polac odrobina czekolady.
Magdalena Bassett
|