Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czosnek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czosnek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-24 08:02:30

Temat: Re: Czosnek
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:6f46.00000128.3bd5dea2@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. Jednym z nich jest
czosnek - albo
> sie go kocha, albo nienawidzi... A Wy? Jadacie, pozeracie, nie
lubicie,
> nienawidzicie?
>
> A moze macie jakies interesujace przepisy na rzeczy z duuuuza
iloscia czosnku?
Pzrd Kundzia
>

Była kiedyś na grupie " zupa czosnkowa", nie pamiętam autora
3/4 kg ziemniaków umyć i obrać, następnie pokroić w ósemki,
nie myć ponownie ! , wrzucić na patelnię z 3-4 łyżkami oliwy
i przesmażyć na brązowo. Pod koniec smarzenia dodać pokrojone
ząbki z całej główki czosnku, pilnować żeby się nie przypaliły a
tylko zrumieniły, następnie przełożyć wszystko do
garnka zalać wodą 2 palce powyżej ziemniaków dodać liście laurowe
i ziele angielskie, gotować 25-30 minut, zmiksować,
posypać parmezanem i podawać z serowymi grzankami
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-24 08:12:39

Temat: Re: Czosnek
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Szanowna Pani o pieprzu (oprocz czosnku) do barszczu zapomniala...
>poniewaz barszcz sie z buraczkow, z czosnku, z pieprzu sklada... (z grubsza)
>
>
>Ewwcia

pieprzu duzo to ja nie dodaje, w tej chwili zbieram worek
pieprzu, zeby posypac ogrodek z frontu - p[rzed kotkiem, ktory
za przpeproszneim, obsrywa mi ogrodek, a ja tam mam swieze
cebulki wiosenne wschodzace. Kotek jest nowy i musze go nauczyc
ze ze mna sie nie zadziera....mam juz za soba wojne z jednym
kotkiem. kotek zero, ja - jeden.
K
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 08:16:31

Temat: Re: Czosnek
Od: "Anka P." <p...@u...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. Jednym z nich jest
czosnek - albo
> sie go kocha, albo nienawidzi... A Wy? Jadacie, pozeracie, nie
lubicie,
> nienawidzicie?
>

uwielbiam czosnek , na szczescie moj maz tez
stosuje go wszedzie gdzie sie da , jak tak dalej pojdzie to zaczne go
dodawac do ciast ;-))))
najbardziej lubie zapach czosnku rzuconego na goracy tluszcz ;-) jak na
przyklad przysmazam cebulke do brizola
albo wszelkie salatki z sosem smiatanowo -czosnkowym ;-)

matka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 08:29:26

Temat: Re: Czosnek
Od: "Agnieszka Litwin" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Najbardziej ze sloddyczy lubie wlasnie czosnek.....
A jesli chodzi o cos z czosnku..
Kucharzw pewnej (znakomitej) pizeri zdradzil mi sekret na swoj czosnek otoz
miele tgo w maszynce do miesa i zalewa olejem i tym zmaruje (dla milosnikow
czosnku) pizze rewelka mysle ze nadaje sie nie tylko do pizzy
aga ktrora mogla by jesc czosnek do wszystkiego

Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:6f46.00000128.3bd5dea2@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. Jednym z nich jest czosnek -
albo
> sie go kocha, albo nienawidzi... A Wy? Jadacie, pozeracie, nie lubicie,
> nienawidzicie?
>
> A moze macie jakies interesujace przepisy na rzeczy z duuuuza iloscia
czosnku?
>
> Pzrd
>
> Kundzia
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 08:43:00

Temat: Re: Czosnek
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett wrote:
>
> Z moich archiwow:
>
> Kurczak z 40 zebami
> Jest to potrawa intensywna, w smaku i zapachu, troche ostra, bardzo pyszna.
> Bierze sie wiekszego kurczaka, nacina sie male otworki nozem i nadziewa zabkami
> czosnku przekrojonymi wzdluz na 3-4 czesci. Powinno sie zuzyc 40 zabkow na
> calego kurczaka. Nastepnie nalezy calego kurczaka nasmarowac dobra oliwa,
> posypac sola i pieprzem na zewnatrz i w srodku, i umiescic w malej brytfance.
> Zalac woda do 1/3 glebokosci, przykryc i piec 2 godziny w srednim piekarniku.
> Odwrocic piersia na dol po godzinie. Sprawdzac poziom wody od czasu do czasu.
> Czosnek podczas pieczenia traci ten surowy zapach i staje sie wrecz slodkawy.
> Najlepiej podawac z sosem wlasnym i ziemniakami puree.

też kiedyś podawałem czosnek z kurczakiem. Podobny przepis, tylko z
nogami kurzymi i odrostami selera (no i też po główce czosnku na nogę
kurzą).

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 08:48:19

Temat: Re: Czosnek
Od: "Madzik" <b...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

> A moze macie jakies interesujace przepisy na rzeczy z duuuuza iloscia
czosnku?

Ja lubie salatki. Duza zaleta jest to, ze sa proste i robi sie je w 5 minut,
a jednoczesnie sa PYSZNE (zwlaszcza ta pierwsza)...

SALATKA 1:
- kapusta pekinska
- pieczarki surowe (obrac i pokroic w kostke)
- sos: jogurt naturalny, majonez (pol na pol) i 3 lub 4 wcisniete zabki
czosnku, sol, pieprz (duzo pieprzu)

SALATKA 2:
- ananas z puszki
- kukurydza z puszki
- kilka zabkow czosnku (pokroic drobno, nie wyciskac)
- jogurt z majonezem
- sol, pieprz (duzo)

Niestety, salatki nadaja sie tylko na kolacje :))) i wszyscy domownicy musza
przynajmniej sprobowac :)))

Pozdrowienia - Magda



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 09:27:10

Temat: Re: Czosnek
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora


"Krystyna Chiger" <k...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:3BD66A6A.BD42A6C6@people.pl...
> asia napisala:
>
> > Ja lubie baaardzo. Takie dwie czosnkowe pychoty przychodza mi teraz do
> > glowy. Jedna to chleb smazony i posmarowany czosnkiem.
>
> Doskonały do grochówki.
> No i zwykły, razowy chleb ze smalcem i czosnkiem. Tylko chleb
> musi byc prawdziwy, nie te dmuchane erzace.
> Krycha
>
Doskonaly? Konieczny! Podobnie jak majeranek i czaber. Ja uwielbiam
straczkowe tylko ze.... A czosnek i ziola pomagaja zeby .... tego.... no
efektow specjalnych nie bylo.

Irek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 09:35:04

Temat: Re: Czosnek
Od: "Dorota B." <D...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

> A Wy? Jadacie

TAAAAAAAAAK ! Czosnek to podstawa do wszystkiego!

Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 10:24:33

Temat: Odp: Czosnek - SAŁATKA
Od: "Agnes" <v...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja mam swoja ulubiona salatke z czosnkiem i nic jej nie przebije. Prosta,
klasyczna ale jakze smaczna. Na dwie osoby potrzebne beda:

1 puszka tunczyka w oleju
1 woreczek ryzu (ugotowac)
3 zabki czosnku
zielona pietruszka (koniecznie swieza!)
sol, pieprz.

Czosnek oczywiscie zmiazdzyc, wymieszac wszystko, koniecznie zostawic w
lodowce na jakies 30-60 min. i zjesc ze smakiem. POLECAM!

--
Agnes
http://www.koneser.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 10:36:12

Temat: Re: Czosnek
Od: "DominikaNM" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:6f46.00000128.3bd5dea2@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. Jednym z nich jest
czosnek - albo
> sie go kocha, albo nienawidzi... A Wy? Jadacie, pozeracie, nie
lubicie,
> nienawidzicie?
>
> A moze macie jakies interesujace przepisy na rzeczy z duuuuza
iloscia czosnku?
>


Ja tam ani kocham ani nienawidzę. Nie zażeram się czosnkiem namiętnie
ale nie wyobrażam sobie kuchni bez niego. No przyznam że czasem
skonsumuje większą ilość grzanek z masełkiem czosnkowym ale to w
wyjątkowych sytuacjach :-))))
Mam przepis którego składnikiem jest przede wszystkim czosnek. To jest
raczej jako dodatek do mięs ale fanatycy mogą sobie jeść to nawet na
śniadanie :-))))
Czosnek pieczony
Obciąć nasady (górna część cebulki) czosnków w ilości zależnej od
liczby i zachłanności biesiadników. Ułożyć je w natłuszczonej oliwą z
oliwek formie do pieczenia (keksu na przykład nie czosnku :-) ) i
skropić oliwą (albo posmarować za pomocą pędzelka). Piec ok godziny w
190-200 st.
Jedząc wyciska się ząbki ze skórek - albo wydłubuje widelcem (zależy
od fantazji jedzącego).
No, gdyby nie ta oliwa to danie było by wyłącznie z czosnku :-)))
Pozdrawiam
DominikaNM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Obiad w poniedzialek
Archiwum
Kapustojady
Kochani blagam, wezcie sie w garsc
Czy ktos wie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »