| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-26 13:45:34
Temat: Re: CzosnekKaliope <k...@p...krakow.pl> wrote:
> U Chińczyka zajadamy się kurczakiem z czosnkiem, ale przepisu jeszcze nie
> opatentowałam. Może ktoś robił coś takiego???
Ja! Też odgapiłam z chińskiej knajpy :-) Kurczak z czosnkiem w wydaniu
naszego lokalnego Chińczyka wygląda tak: małe kawałki kurczaka w delikatnym
cieście czosnkowym usmażone w głębokim tłuszczu, podane na żeliwnym gorącym
półmisku, z cebulą i papryką (czerwoną i zieloną) pokrojoną w paski.
Próbowałam odtworzyć tę potrawę w domu, i wyszło mi coś całkiem podobnego i
bardzo smacznego :-)
Dla dwóch osób wzięłam dwie duże piersi z kurczaka (ponad 30 deko tego było),
jedną zieloną paprykę, jedną czerwoną, i jedną sporą cebulę. Do tego dochodzą
jeszcze składniki ciasta/marynaty: 2-3 łyżki sherry, 2-3 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka soli, 5 ząbków czosnku (wyciśniętych), 3 łyżki mąki. Zmieszałam
to wszystko w miseczce (powinno być jak gęste ciasto naleśnikowe) i wrzuciłam
mięso pokrojone w kostkę. Wymieszałam wszystko ładnie i zostawiłam na
kwadrans. W tym czasie pokroiłam paprykę i cebulę w paski. Potem
rozgrzałam w woku olej arachidowy i smażyłam partiami mięso na ładny złoty
kolorek. Po usmażeniu całego mięsa wrzuciłam paprykę i cebulę do woka,
dosłownie na półtorej-dwie minuty, usunąwszy wcześniej nadmiar oleju.
Wrzuciłam jeszcze na moment usmażonego kurczaka, zamieszałam i podałam z
ryżem. Można też z chińskim makaronem, pycha.
Anetek (głodna!)
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-26 15:08:21
Temat: Re: Czosnek
Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:6f46.00000128.3bd5dea2@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. Jednym z nich jest czosnek -
albo
> sie go kocha, albo nienawidzi... A Wy? Jadacie, pozeracie, nie lubicie,
> nienawidzicie?
>
Ja jadam czosnek z awokado i wydaje mi sie, ze to awokado
neutralizuje zapach czosnku. W kazdym razie tak stwierdzila moja rodzina po
intensywnym obwachiwaniu mnie. E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-01 14:20:32
Temat: Re: Czosnekj...@l...com.pl wrote:
>O niepowtarzalny aromat wzbogadzane są też usta czosnkolubca :-(
>Ludzie, miejcie litość dla tych których spotykacie w autobusie, szkole,
>pracy, itd. Jak jecie czosnek, to siedźcie tego dnia i najlepiej też na
>drugi dzień w domu...
O rany. A wiesz, ze istnieja pasty do zebow, szczoteczki i inne akcesoria
sluzace do higieny jamy ustnej?
:-)
A tak powaznie.... Ja czosnek jem w ilosciach wrecz nieprzyzwoitych. W
najrozniejszych postaciach oczywiscie. Problemu z zapachem na drugi dzien
nie mam nawet jesli czosnek jem wieczorem. Po prostu po zjedzeniu myje zeby
baaaaardzo dokladnie i dluzej niz normalnie. Takze plukam i spox. Potem juz
normalnie jak kazdy, wieczorem, reno tid...
Problemow nie mam - nikt nie zglasza mi uwag odnosnie zapachu czosnku.
Wyjatek stanowi tylko jednak osoba ale ona potrafi wyczuc z 10 metrow
osobe, ktora zjadla czosnek tydzien wczesniej :-))))
Pozdrawiam.
Lechu
--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | ICQ UIN: 59825820
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| Voice & SMS +48-501-930896
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |